Menü

Nyugodtan mozogjunk télen is!

A hideg évszakot és a szabadtéri sportolást sokan összeegyezhetetlennek tartják egymással, pedig távolról sem állja meg a helyét az ellentét.

Sőt, télen igenis egészséges sportolni, persze a megfelelő szabályok betartásával.

Az teljesen érhető, hogy sokan ilyenkor félreteszik a szabadtéri futást, vagy szüneteltetik, vagy bevonulnak a konditerembe. Nagy mínuszokban persze ez jogos, viszont megfelelő ruházattal néhány fokban simán lehet futni. Réteges öltözködést válasszunk, legyen rajtunk sapka és vigyázzunk a torkunkra, s ha ezek megvannak, nem lehet gond. A hideg még jót is tehet (sportoló) szervezetünkkel (például rugalmasabbá válhatnak az érfalak), a szabadtéren ráadásul több oxigénhez és a nagyon fontos D-vitaminhoz is hozzájuthatunk.

A legtöbben szórakozásként tekintenek rá, ami igaz is, de a korcsolyázás igen is kiváló sport. Azért is jó választás, mert alaposan átmozgat és családdal, gyerekekkel együtt is remekül lehet űzni. A síelés és a snowboardozás előnyeit senkinek sem kell bemutatni, viszont, hiába van már sok pálya, az időjárás miatt ezek a sportok hazánkban még mindig elég korlátozottan elérhetőek.

Nem úgy a hólapátolás, ami szintén remekül átmozgat, azonban fontos megjegyezni, hogy komoly veszélyként leselkedik a szív és érrendszeri problémákkal küszködőkre. Nekik általában tiltott ez a tevékenység.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.