Menü

Lejárt a türelmi időszak

Éppen egy évvel ezelőtt jött ki az a jó hír, amelynek most van itt a végleges eredménye. A transzzsírsavak háttérbe szorítása elkezdődött, és folytatódik

Tavaly februárban adták ki azt a rendeletet, amely szigorúan szabályozta a transzzsírok még megengedhető arányát az élelmiszerekben. Ez azt jelentette, hogy jó pár terméknek kell eltűnnie a boltok polcairól, legalábbis az adott formában mindenképpen. Az egyéves türelmi időszak most járt le, a rendeletnek eddig is volt igazi, kézzelfogható eredménye, de a végső célt most érte el a határozat.

A rendelet egészen pontosan arról szól, hogy 2014. február 18-tól tilos olyan élelmiszert forgalmazni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a két grammot.

Sajnos eddig rengeteg termék nem felelt meg ennek a kritériumnak, de ugye mostantól ez tilos. 2015. február 18-tól pedig a már legyártott áruk türelmi ideje is lejárt.

A rendelet egyébként elsősorban az édességeket érinti, azért, mert a szóban forgó transzzsírsavak hagyományos (és olcsó) cukrászati alapanyagnak számítanak. Kekszek, kakaóporok, sütemények fajtái tűntek így el, vagy változtak meg. A rendelet nem vonatkozik az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra.

A szabályozás célja a szív és érrendszeri megbetegedések és az azokból eredő halálozások számának visszaszorítása.

Fotó:
pixabay.com

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha ezt a témát választottam, annak az oka, hogy aggasztónak találtam: a kamaszfiam egyre többször panaszkodik izomfájdalomra. Természetesen felkerestem a gyerekorvost, és utánajártam, miért ilyen gyakori ez a serdülőknél.

Logoterápia – hogy megtaláljuk a boldogságot

Sokféle terápiát ismerünk, amivel könnyebbé vagy jobbá tehetjük az életünket, de van egy igazán különleges ezek között. Ez a logterápia.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése

A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.