Menü

Használjunk kevesebb PET palackot!

  • Dátum: 2015.06.15., 08:33

Víz, víz, víz. A májusi eső idén olyannyira aranyat ért, hogy kaptunk belőle bőséggel. Ennek nem mindig örülünk, pedig a természetnek erre az éltető erőre nagyon is szüksége van, és bár mi egészen biztosan soknak érezzük az égi áldást, nem is biztos, hogy a földnek, a növényeknek elegendő ennyi utánpótlás. Ők nem tudják máshonnan felvenni az életműködésükhöz szükséges vízmennyiséget, csak a talajból, ahová a felszínre hulló csapadék beszivárog.

Néha nem is gondolunk erre, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy még mindig rendelkezésre áll a földön létezésünk alapja, a víz. Bolygónk kétharmadát borítja víz, de ez egy megtévesztő adat, hiszen a Föld vízkészletének majdnem 98 százaléka sós tengervíz, közel 1 százalék felszín alatti víz, 0,1 százaléka felszíni édesvíz, és mindössze 0,64 százalék alkalmas emberi fogyasztásra. A civilizáció pedig magával hozta azt a problémát is, hogy az ipar és a mezőgazdaság, de még a háztartások által használt vegyi anyagok is erősen szennyezik a felhasználható vizeket.

Tehát ahhoz, hogy vízkészleteink minőségét megőrizzük, meg kell óvnunk őket, gondoskodnunk kell tisztántartásukról. Ez egyrészt felelős szennyvízgazdálkodást is igényel, hogy ne kerüljön szennyezett víz az élővizekbe. De otthon is fontos, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt.

Először is ne pazaroljunk! Ha tehetjük, a növények locsolására ne ivóvizet használjunk, hanem gyűjtsük az esővizet, ma már erre megfelelő edényeket, hordókat lehet kapni, a kertekben, de akár még városi erkélyeken is megoldható ez a dolog. Igyekezzünk spórolni a vízzel mosogatásnál, autómosásnál, gondoljuk arra, hogy értékes ivóvízzel öblítünk újra és újra.

A környezetet más módon is kímélhetjük. Amennyiben az otthoni vízfogyasztáshoz víztisztító kancsót választunk, akkor egy hónapra elegendő szűrőbetét segítségével 120 liter tiszta és egészséges vizet tudunk előállítani. Ha mindezt palackos víz formájában vinnénk haza, ez 80 db 1,5 literes PET palackot jelent, ez éves szinten közel 1000 palack! Országosan nézve évente 1,3 milliárd palack kerül forgalomban, ez körülbelül 45 000 tonna PET-palack, megfelel csaknem 10 000 kifejlett elefánt súlyának!  Csak az egy év alatt Magyarországon elhasznált műanyag palackok egymás mellé fektetve hatszor körbeérnék a Földet! És képzeljük el, hogy ezt mind a szemétbe dobjuk: persze ha mégis így van, legalább használjuk a szelektív hulladékgyűjtőket, ne dobjuk a többi, háztartási szemét mellé a palackokat, akkor sem, ha esetleg néhány saroknyira el kell sétálnunk vele a szelektív gyűjtőszigetig. Erre a célra tartsunk kéznél nagyobb zsákokat, amelyekben könnyedén összegyűjthetünk egy nagyobb adag palackot is, és nem kell egyenként sétálnunk a „kidobóhelyre”.

Mindemellett továbbra is nagyon fontos, hogy minden évszakban igyunk elegendő mennyiségű vizet! Naponta minimum 2,7 literre van szüksége szervezetünknek, és hogy megkíméljük magunkat az állandó cipekedéstől, a környezetünket pedig a fent említett 80 db palack eldobásától, igyunk tisztított vizet. A BWT vízszűrő kancsói szabadalmaztatott technológiájuknak köszönhetően magnéziummal is dúsítják a vizet, melynek köszönhetően a víz lágy és selymes ízű lesz, így sokkal jobb lesz vele a kávé, a tea, vagy akár a frissítő nyári limonádék elkészítése is. Nem beszélve arról, hogy egy kancsó szűrt víz elfogyasztásával annyi magnéziumhoz is jut a szervezetünk, mintha 7 almát elmajszoltunk volna. A magnézium jótékony hatással lesz a szervezetünkre, mi pedig a PET-palackokkal való takarékoskodás miatt jelentősen csökkentettük karbon-lábnyomunkat is, ily módon egyénileg is máris tettünk valamit a fenntartható fejlődésért.

https://www.facebook.com/inspiraloviz

Forrás, fotó:
Arterego

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!