Menü

Minden kilencedik újságíró cukorbeteg, és minden hatodik tapasztalt neuropathiás tünetet a MUOSZ egészségnap résztvevői közül

  • Dátum: 2015.06.16., 08:47

Újságírók egészségét mérték föl a Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja keretében a MUOSZ egészségnapján a Wörwag Pharma támogatásával. „A szakma egészségi állapota szerencsére elég jónak mondható az egészségnap tapasztalatai alapján, de az is kiderült, hogy a cukorbetegség és szövődményeinek szűrésére érdemes több figyelmet fordítani.” – mondta el dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója a vizsgálati eredmények alapján.

A szűrésen szív és érrendszeri (pl. vérnyomás, koleszterin, vércukor stb.), tűdőgyógyászati (pl. légzésfunkció, véroxigén szint stb.), szemészeti, testanalízis (pl. derék-csípő arány, testzsírtömeg-, vázizomtömeg-, hasi zsírfelületmérés stb.) vizsgálatokat végeztek. Felmérték az újságírók hallását, látását is. Ebben a körben kaptak helyet a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődményeként jelentkező neuropathia vizsgálatok is. Ezek azért nagyon fontosak, mert a szenzoros neuropathia következtében éppen a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy esik ki teljesen, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. Vagyis a betegek célzott szűrések nélkül vagy nem veszik észre a bajt, vagy esetleg félreértelmezik a panaszokat. Végül, de nem utolsó sorban a résztvevők képet kaptak fizikai aktivitásuk szintjéről is. A szűrésen 134 fő vett részt.

Az eredmények összesítése alapján megállapították, hogy a résztvevő újságírók körében az országos átlaghoz képest ritkábban van jelen az elhízás és a dohányzás, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a szűrést még mindig inkább az egészségtudatos emberek látogatják. Ehhez képest a magas vérnyomást vagy a cukorbetegséget az országos átlagnak nagyjából megfelelő mértékben mutattak ki a vizsgálatok, ami alátámasztja, hogy még az egészségükre odafigyelő embereknek is érdemes szűrésen részt venniük. Az eredmény azért is elgondolkoztató, mert az ismert cukorbetegek száma hazánkban 6-700 ezerre tehető, de e szűrés és más felmérések tanúsága szerint a lakosság 10%-a cukorbeteg. Vagyis még mindig nagyon magas a fel nem ismert cukorbetegek aránya. A neuropathia gyanú is sok esetben felmerült: a szűrésen résztvevők közül minden 6. ember tapasztalt már valamilyen neuropathia tünetet: például végtagjaiban égő érzést, bizsergést vagy zsibbadást.

A szűréseken való rendszeres részvétel bizonyos életkor felett életet menthet. Ezért támogatja évek óta a Wörwag Pharma a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű rendezvénysorozatot. – hangsúlyozta dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója. „Azért fontos az ilyen kezdeményezés, mert motivációt jelenthet azok számára, akik önmaguktól nem indulnának el állapotuk felmérésére, ha nincs konkrét panaszuk. Azonban a legtöbb betegségnél azelőtt lehet igazán hatékonyan beavatkozni, mielőtt a panaszok jelentkeznének.”

A diabéteszes neuropathia célzott szűrések nélkül nehezen észrevehető betegség. Pedig a cukorbetegek mintegy 30%-át, hazánkban legalább 240 ezer embert érint. A neuropathiának ez a típusa nemcsak az idegrostok károsodását okozza, hanem többek között szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. A neuropathiás cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a szövődmény által nem érintett diabéteszesek között, amelyen segíthet a korai felismerés és a helyes kezelés. A Wörwag Pharma évek óta támogatja az egészségprogram mellett a szakszerű ellátást biztosító rendelők működését is. Eddig 13 ilyen intézmény megnyitásához és működtetéséhez nyújtott segítséget. Ennek következtében 2014 végére az ország neuropathia centrumaiban vizsgált páciensek száma elérte a 7000-t, szemben a 2009-es 3300 fővel. A fővároson kívül is elérhető már a szakszerű diagnózis és kezelés: Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett is.

Forrás, fotó:
Newsbreakers

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.