Menü

Luxuscikké vált a gyerekek nyári tábora?

Lovas tábor, életmód tábor, kézműves tábor, alkotótábor, színjátszótábor, és még ezer félét lehetne felsorolni, hogy milyen tematikus nyári elfoglaltságok érhetőek el a gyerekek számára. Mindenki megtalálhatja közülük a csemetéje személyiségéhez legjobban illeszkedőt. Csakhogy a táborszervezés szinte már egy iparággá nőtte ki magát.

Valaha természetes volt, hogy a gyerek nem csak az osztálykirándulást, de a nyári tábort is valamelyik iskola égisze alatt élvezheti. Ezek az üdülési lehetőségek általában nagyon kedvezőek voltak, szinte minden szülő ki tudta fizetni. Erre is törekedtek a szervezők: a különösebb luxustól mentes, de elérhető gyermeküdültetésre. A különböző intézményeknek, önkormányzatoknak saját nyaralói voltak, így itt olcsón tudták elszállásolni a gyereksereget, az étkezés egyszerű volt (és sok esetben kevés), de hát mit számított, amikor ott hullámzott a Balaton egy héten át, és összejöttek az osztálytársak, iskolatársak?

Mára kicsit átalakult a helyzet. Az iskolai lehetőség egyre kevesebb lett, vannak viszont széles körben elérhető, minden különleges igényt kielégítő táborok. Sokkal kellemesebb elhelyezéssel, hiszen ez már egy megváltozott világ, más a gyerekek (és az őket táborokba küldő szülők) igénye. Legalábbis ezt állítják a táborszervezők is. Már nem csak ott alvós, hanem napközis táborba is mehetnek a gyerekek, akik nem szeretnének máshol aludni, vagy csak a gyermek napközbeni kikapcsolódását, felvigyázását, szórakozását kell biztosítani egy héten át, amíg a szülő dolgozik.

Ezzel egyetemben az árak is átalakultak: bizony igen jelentős kiadást jelent a gyereket nyári táborba íratni. A kevesebbet kereső szülő pontosan annyi ideig dolgozik azért a pénzért, amennyi ideig a csemetéje élvezi a tábor előnyeit. És akkor még csak egy gyerek táboroztatásáról beszéltünk. Ha esetleg több célcsoport korú is van a családban, akkor akár az egyik szülő félhavi fizetése is rámehet egy-egy tábor kifizetésére.

Persze, amennyiben a gyerek is szeretné, sok szülő igyekszik anyagi áldozatot hozni, főleg, ha egyébként dolgoznia kell, és a gyermek sokat lenne egyedül/nagymamával/stb. Viszont elterjedni látszanak az alternatív megoldások is: például a szülők összefognak, és egy-egy hétre fáradtságos munkával megszervezni a gyerekek kikapcsolódását. Vagy valamelyik nagyszülő, nagynéni vállal a saját rokongyermeken kívül több fiatalt is „felvigyázásra”, így a gyerekek együtt lehetnek és jól szórakoznak. Kiválóak ezek a költséghatékony megoldások, ha a szülő pénztárcája számára megterhelőnek bizonyul a nyári táboroztatás. 

Fotó:
Pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!