Menü

Mindjárt itt a nyári szünet, mit kezdjek a gyerekkel?

Egy-két nap, és vége az iskolának, a szülő egyszerre várja ezt, és aggódik is érte. Öröm, hogy végre nem csak az iskola, a házi feladat és a tanulnivalók körforgásában telnek a napok, és többet láthatják csemetéiket. Sokakban azonban felmerül a kérdés, hogy miként foglalják le a gyermeket a nyári vakáció ideje alatt? Íme néhány hasznos ötlet!

Nem is olyan egyszerű jól menedzselni a nyári szünidőt. Természetesen a különféle napközis és ottalvós táborok jó programok lehetnek, utóbbi még a gyerek hosszútávú önállóságát is fejleszti. Ezek a programlehetőségek viszont elég drágák, egy-egy tábor ára a mindenkori nettó minimálbér fele-harmada, ami igencsak elkeserítő. Nem mindenki engedheti meg magának emiatt, hogy táboroztassa a gyermekét, főleg hogy több ilyen szervezett programban is részt vegyen a gyermek a nyár során. Szerencsére más lehetőség is akad...

Írjunk listát nyár elején!

A gyerekkel közösen üljünk le a szünidő kezdetekor, és hagyjuk, hogy felsorolja, hogy mi mindent szeretne csinálni, majd mi is állítsuk össze a magunk ötleteit. Nem kell ezeknek drága dolgoknak lennie, hiszen szuper program a mezőn a madárfelismerő játék, a szoba átrendezése, vagy a naplemente nézés és arról mobilos sorozatfotó készítése. Rengeteg kreatív, ingyen megvalósítható ötletet állíthatunk össze! A gyerekek is igen találékonyak. Tarthatunk "nullaforintos" napokat is, amikor direkt olyan eseményeket szervezünk, amik kedvesek, de nem kerülnek egy fillérbe sem.

Tűzzük ki a nyári célokat

Hasznosabban, izgalmasabban és gyorsabban telik a nyár, ha már az elején konkrét célokat tűzünk ki, hogy mire fogjuk felhasználni a vakációs napokat. Lehet ez akár fejlesztés, valamilyen új tevékenységek megtanulása, vagy új hobbi, szokásrendszer kialakítása. Természetesen a jutalmakról ne feledkezzünk meg, ami még inkább motivációt nyújthat a gyermeknek.

Neveljünk önállóbb gyereket!

A nyári szünet kiváló alkalom arra, hogy fejlesszük a gyermek önállóságát életkorának megfelelően. Megtaníthatjuk egyedül boltba járni, új háztartási feladatokat kaphat (igen kedves szülők, ez a fiúgyermekekre is érvényes! :) ), önállóan alhat sátorban az udvaron, besegíthet a családi vállalkozásba, vagy egy-egy napon főnöki engedéllyel kipróbálhatja magát a szülő munkahelyén.

Ne stresszeljük túl...

Rengeteg szülő aggódik a gyermek nyári elhelyezése miatt. Ilyen esetben érdemes megkérdezni a szülőket, nagyszülőket, vagy a környezetünkben élő időseket, hogy ők miként gondoskodtak a fiatalok nyári elhelyezéséről, vagy ő maguk számára annak idején hogy telt a vakáció. Meg fogunk lepődni, hogy ehhez képest a legelfoglaltabb szülők gyermekeinek is sokkal jobb dolga van. Ne aggódjuk túl a nyári elhelyezést, a régi időkben természetes volt, hogy a gyermekek sokat voltak egyedül, vagy baráti társaságban, de különösebb szülői felügyelet nélkül. Senkit sem arra bíztatunk, hogy hagyja egyedül a gyermekét, csupán arra, hogy ne gondolja magát rossz szülőnek, ha nyáron is dolgoznia kell, és nem játszhatja végig csemetéjével a szünidőt. Próbáljunk kieszelni magunknak könnyítő tényezőket, pl. összefoghatnak a szülők, hogy minden nap máshol játsszanak, egyenek a gyerekek, vagy ha nincs időnk főzni, rendelhetünk is nekik valami olcsóbb gyerekmenüt. Ne gondoljuk, hogy meg kell mutatnunk a nyáron, hogy mi vagyunk a legjobb szülők a világon! Érdemes belegondolni a gyerekek tanév eleji fogalmazásaiba: ők egy-egy különlegesebb, nem drága, de a szülő szeretetét, figyelmét, és csöppnyi izgalmat tartalmazó programtól is boldogak tudnak lenni. Még ha nem is mindig ezt mondják nekünk...

Ne feledjük: sok gyereknek nagyobb élmény, ha a szülő kis időre újra a gyermeki énjébe bújik, és így játszik vele pár órát, mintha drága programokra fizetik be heteken át.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

A hatékony tanulásról

Mint kiderült, a legtöbb diák főként a könyvei és a jegyzetei újraolvasása útján próbál tanulni; a pszichológusok laborkísérleteinek ill. a diákok körében végzett éles megfigyeléseinek eredményei azonban egyaránt azt mutatják, hogy ez egy nemcsak, hogy nem hatékony tanulási módszer, de borzasztóan rossz hatásfokú tanulási módszer.

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

Terhességi toxémia

A terhességi toxémián (preeclampsia) az anya olyan megbetegedését értjük, amely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezhet, a várandósság második felében alakulhat ki. A betegség súlyosbodása akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.

Figyelemzavaros hiperaktivitás gyermekkorban (ADHD)

A figyelemzavaros hiperaktivitás gyermekek milliót érinti a világon, de felnőttkorban is előfordulhat, folytatódhat. Az ADHD része a figyelem fenntartásának zavara, a túlzott aktivitás és az impulzív viselkedés.