Menü

Nyáron is reggelizz!

A nyári időszakban könnyen felborulhat a felnőttek és a gyerekek egyébként megszokott életritmusa, emiatt pedig elmaradhat a nap legfontosabb étkezése, a reggeli. Pedig kár kihagyni az életünkből, hiszen egészséges, és az egész napunkra hatással van az elfogyasztása.

Nyáron a szabadságolások, nyaralások, a gyermeki szünidők, vagy az unokákra való felvigyázás idején sokan módosítanak az egyébként megszokott napirendben, amiben jó esetben szerepel a reggeli, nyáron viszont kimaradhat. A gyerekek, vagy a szabadságukat töltő, esetleg a csemeték miatt elfoglaltabb felnőttek rutinjából törlődik ez a fontos étkezés, vagy gyakorta összemosódik az ebéddel. Nos, ez kevésbé jó stratégia! De mik az indokok, amiért a nap ennyire hangsúlyos étkezése a reggeli?

Az egész napunkra kihatással lehet, hogy reggelizünk-e, vagy sem, valamint hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk az első étkezésünk során. Amennyiben megfelelő reggelit fogyasztunk, úgy sokkal energikusabbak lehetünk, az emésztésünk beindul, ügyesebben legyőzhetjük vele a korai fáradtságot. A jó hír, hogy ez az az étkezés, amikor megengedett nagyobb adagokat, vagy netalántán hízlalóbb ételeket is a tányérunkra pakolni. Ebben a szakaszban ugyanis még jobb és gyorsabb az anyagcsere, ami ahhoz hasonlít, ahogy az éjszakai alvás után felkel a nap, majd beragyogja a Földet. Dél után viszont ugyanígy egyre lejjebb és lejjebb vándorol, pontosan ahogy az anyagcserénk is egyre lassul a nap végéhez közeledve. A késői kelés, és a kevés alvás már csak emiatt sem kifizetődő - akkor ugyanis kevesebbet ehetünk.

Talán mondani sem kell, hogy a kiegyensúlyozott reggelivel tehetjük a legtöbbet a testünkért. Amennyiben sok rostot, változatos és egészséges ételeket fogyasztunk, akkor egész napra energetizáljuk testünket. Az sem mindegy nyilván, hogy mit iszunk: az éhgyomorra kávé például nem a legjobb ötlet! Fogyasszunk mellé legalább rostos teasüteményeket. A cukros kávék, forró csokik, kakaók és üdítők szintén nem bizonyulnak jó kezdésnek a naphoz, hiszen már kora reggel megemelik a vércukorszintet, ami aztán emiatt egész nap ingadozhat. Ugyanez igaz az egészségtelen pékárukra is.

Fontos viszont, hogy az említett rostokat ne hagyjuk ki a reggeli étkezésből. Amennyiben joghurtos reggelit részesítünk előnyben, azt készítsük el inkább magunk natúr joghurtból és gyümölcsökből (nyáron bőven van választék), és egészsítsük ki pl. zabpehellyel. Ez még a sima gyümölcsreggelinél is előnyösebb választás. Ha tojást szeretnénk reggelizni, akkor együnk hozzá friss zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy pirítóst. A rostok ugyanis segítik a bélrendszer egész napi működését, és jó anyagcserét biztosítanak számunkra.

Jó reggelit!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?