Sajtkészítés otthon - a paneer készítése
- Dátum: 2017.06.30., 14:06
- egészséges, ennivaló, étel, gyors, gyorsan elkészíthető, házi, kézműves, otthon elkészíthető, sajt, tej, tejtermék
Az utóbbi években a piacokon és a boltokban azt láthattuk, hogy a kézműves termékekre irányuló kereslet és kínálat egyre kifejezettebbé vált és válik. Az ilyen termékek felértékelődése valószínűleg az E-számokkal jelölt, sokakban kételyeket ébresztő élelmiszeripari adalékanyagoknak köszönhető, melyeket áruházi látogatásainkkor gyakran átböngészünk. A kézműves termékek felértékelődése azonban nem csak a keresleten (és a kínálaton), hanem az árakon is megfigyelhető. Aki tehát nem tud vagy nem akar ilyen, majdnem otthon készített házi finomságokat vásárolni, maga is elkészíthet a családnak ezt-azt. A lekvárok, pürék, sajtok és italok otthoni készítése sokszor jóval gyorsabb és olcsóbb, mint azt elsőre gondolnánk. Álljon hát itt egy nagyszerű sajtrecept, mely alig igényel több munkaidőt, mint a tej felforralása.
A paneer sajtot sok sajtkészítő nem tekinti valódi sajtnak, mert kultúrák és oltóenzimek nélkül, nagyon egyszerű technológiával készül. Az alábbi utasítások 10 liter tej feldolgozására vonatkoznak, mert ebből a mennyiségből készíthető kb. 1 kg friss sajt.
Hozzávalók és eszközök:
- 10 liter friss termelői tej
- 2 dl 10%-os ételecet
- 2 evőkanál só
- 50-80 g tetszőleges fűszer,
továbbá
- egy 10 liter tej befogadására alkalmas (pl. 12 literes) edény
- egy keverőtál
- egy kisebb lábos a sajt lecsepegtetéséhez
- 1 db nagyobb, sűrű szövésű szűrő
- sajtkendő, azaz bármilyen ruha- vagy sűrűbb függönyanyag
Folyamat:
1. Végy 10 liter friss tejet a piacon! A friss tej íze zamatos, teljes, öntéskor fehér színű, kékes árnyalat nélkül.
2. Öntsd a tejet a fazékba!
3. Melegítsd fel a tejet kb. forrásig, majd húzd le a tűzről!
5. Önts a tejbe kb. 1,5-2 dl 10%-os ételecetet! Ne keverd meg, hanem várj 2-3 percet!
6. A folyadék (tejsavó) tetejéről a kicsapódott fehérjét a szűrővel merd át a keverőtálba! Jól csepegtesd ki belőle a savót, mielőtt átmernéd!
7. Tegyél a tejfehérjére kb. 2 evőkanál sót és 50-80 g fűszert!
8. Kézzel alaposan dolgozd össze a tejfehérjét a sóval és a fűszerekkel (homogénre)! Kóstolni ér, és utánsózni is, ha szükséges. Inkább kicsit sósabb legyen, mert a savóval a só egy része később kicsepeg.
9. Tedd a tejfehérjét a sajtkendőbe középre, majd csavard bele!
10. Helyezd el a gombolyagot fejjel lefelé a szűrőbe, hogy csöpögés közben ne tekeredjen ki! A szűrőt helyezd a kisebb lábos vagy a mosogató fölé.
11. Hagyd így kihűlni (2-3 óra), hogy addig is csöpögjön és tömörödjön! Néha szoríts a kendő csavarásán!
12. Az elkészült sajtot tárold hűtőben és számíts arra, hogy még ereszthet savót! Érdemes 3-4 napon belül elfogyasztani.
Elsőre bonyolult? A gyakorlatban nagyon egyszerű lesz.
A sajtot érdemes csupán egy-, legfeljebb kétféle fűszerrel ízesíteni, és ehhez nyugodtan használhatunk nagyobb mennyiségű fűszert. A legízletesebbé az apróra vágott vörös- és lilahagyma, zöld- és metélőhagyma, reszelt fokhagyma és kapor teszik (külön-külön), de használhatunk szárított fűszereket is. Egész vagy tört köménymaggal, kakukkfűvel, tört chilipaprikával szintén nagyon ízletes, de ezek csupán ötletek. Kerüljük azonban a porállagú fűszerek használatát, mert a porok bevonják a fehérjerögöket, és nehezítik azok összetapadását.
E sajt nagy előnye, hogy nem csak frissen fogyasztható, hanem süthető, grillezhető és rántható, ugyanis nem olvad el.
Próbáljátok ki saját, talán nem is első kézműves terméketeket úgy, ahogyan ti szeretitek! Kellemes sajtkészítést és jó étvágyat kívánunk hozzá!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.