Menü

Sajtkészítés otthon - a paneer készítése

Az utóbbi években a piacokon és a boltokban azt láthattuk, hogy a kézműves termékekre irányuló kereslet és kínálat egyre kifejezettebbé vált és válik. Az ilyen termékek felértékelődése valószínűleg az E-számokkal jelölt, sokakban kételyeket ébresztő élelmiszeripari adalékanyagoknak köszönhető, melyeket áruházi látogatásainkkor gyakran átböngészünk. A kézműves termékek felértékelődése azonban nem csak a keresleten (és a kínálaton), hanem az árakon is megfigyelhető. Aki tehát nem tud vagy nem akar ilyen, majdnem otthon készített házi finomságokat vásárolni, maga is elkészíthet a családnak ezt-azt. A lekvárok, pürék, sajtok és italok otthoni készítése sokszor jóval gyorsabb és olcsóbb, mint azt elsőre gondolnánk. Álljon hát itt egy nagyszerű sajtrecept, mely alig igényel több munkaidőt, mint a tej felforralása.

A paneer sajtot sok sajtkészítő nem tekinti valódi sajtnak, mert kultúrák és oltóenzimek nélkül, nagyon egyszerű technológiával készül. Az alábbi utasítások 10 liter tej feldolgozására vonatkoznak, mert ebből a mennyiségből készíthető kb. 1 kg friss sajt.

Hozzávalók és eszközök:

- 10 liter friss termelői tej
- 2 dl 10%-os ételecet
- 2 evőkanál só
- 50-80 g tetszőleges fűszer,
továbbá
- egy 10 liter tej befogadására alkalmas (pl. 12 literes) edény
- egy keverőtál
- egy kisebb lábos a sajt lecsepegtetéséhez
- 1 db nagyobb, sűrű szövésű szűrő
- sajtkendő, azaz bármilyen ruha- vagy sűrűbb függönyanyag

Folyamat:

1. Végy 10 liter friss tejet a piacon! A friss tej íze zamatos, teljes, öntéskor fehér színű, kékes árnyalat nélkül.
2. Öntsd a tejet a fazékba!
3. Melegítsd fel a tejet kb. forrásig, majd húzd le a tűzről!
5. Önts a tejbe kb. 1,5-2 dl 10%-os ételecetet! Ne keverd meg, hanem várj 2-3 percet!
6. A folyadék (tejsavó) tetejéről a kicsapódott fehérjét a szűrővel merd át a keverőtálba! Jól csepegtesd ki belőle a savót, mielőtt átmernéd!
7. Tegyél a tejfehérjére kb. 2 evőkanál sót és 50-80 g fűszert!
8. Kézzel alaposan dolgozd össze a tejfehérjét a sóval és a fűszerekkel (homogénre)! Kóstolni ér, és utánsózni is, ha szükséges. Inkább kicsit sósabb legyen, mert a savóval a só egy része később kicsepeg.
9. Tedd a tejfehérjét a sajtkendőbe középre, majd csavard bele!
10. Helyezd el a gombolyagot fejjel lefelé a szűrőbe, hogy csöpögés közben ne tekeredjen ki! A szűrőt helyezd a kisebb lábos vagy a mosogató fölé.
11. Hagyd így kihűlni (2-3 óra), hogy addig is csöpögjön és tömörödjön! Néha szoríts a kendő csavarásán!
12. Az elkészült sajtot tárold hűtőben és számíts arra, hogy még ereszthet savót! Érdemes 3-4 napon belül elfogyasztani.

Elsőre bonyolult? A gyakorlatban nagyon egyszerű lesz.

A sajtot érdemes csupán egy-, legfeljebb kétféle fűszerrel ízesíteni, és ehhez nyugodtan használhatunk nagyobb mennyiségű fűszert. A legízletesebbé az apróra vágott vörös- és lilahagyma, zöld- és metélőhagyma, reszelt fokhagyma és kapor teszik (külön-külön), de használhatunk szárított fűszereket is. Egész vagy tört köménymaggal, kakukkfűvel, tört chilipaprikával szintén nagyon ízletes, de ezek csupán ötletek. Kerüljük azonban a porállagú fűszerek használatát, mert a porok bevonják a fehérjerögöket, és nehezítik azok összetapadását.

E sajt nagy előnye, hogy nem csak frissen fogyasztható, hanem süthető, grillezhető és rántható, ugyanis nem olvad el.

Próbáljátok ki saját, talán nem is első kézműves terméketeket úgy, ahogyan ti szeretitek! Kellemes sajtkészítést és jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ünnepi italok – nemcsak télre

Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?

Ezért fogyasszunk mindennap ánizst

Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!

Taurin gyógyító hatása

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.

A zeller egy szuperétel

A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.