Menü

Édes gyerekeink, avagy miért NE dugjuk el a csokit?

„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon…
Köszönöm, ebben a sorrendben kérném. Pedig diétázom.

Mielőtt bárki is azt gondolná, az édességeket száműzni kell a diétából, az téved. Egy egészségesen és változatosan felépített étrendben az efféle nyalánkságok megfelelő és mértékletes fogyasztása nem tilos, a fontos sokkal inkább az, hogy már egészen a kisgyermekkorban kialakuljanak az édességfogyasztással kapcsolatos helyes táplálkozási attitűdök. Az egészségre nevelés pedig a szülő feladata.

A gyermekkori étkezési szokások kihatnak a felnőttkori egészségi állapotunkra. Nagyon fontos már gyermekeinknél elkezdeni a tudatos táplálkozásra való nevelést, s ezzel számos betegséget megelőzhetünk.

8 éve váltottam életmódot, a szokásrendszert átvette a család, az egészséges étrendhez kötődő elveim és nézeteim fokozatosan átvezettem a gyermekeim életébe, azóta azonban gyakran tapasztalok ilyen és hasonló kérdéseket, megnyilvánulásokat:

"Most akkor Te nem adsz csokit a gyerekednek?"
"A Te gyereked soha nem ehet cukrosat?"
"Minek tiltod, az oviban úgyis kap"
"Nem tudod eldugni Tőle, mert ha nem látod, úgyis fog venni magának

Sorolhatnám. De nem vitatkozom. Ehelyett elárulom az én módszeremet.

Elsőként nem tiltom meg a cukros édességet a gyerekeimnél. Tudjuk, hogy kap az oviban, meg a nagyinál és a dédinél. És igen! Kap csokit otthon is alkalmanként. Sőt, hogy összezavarjam az erről kérdezőket, gyakran elmondom, hogy én saját kezűleg teszek ki egy kosár csokit otthon, a gyerekek számára elérhető magasságban, közelségben. Édességet nem vásárolok, de ünnepekkor, alkalmakkor mindig összegyűlik egy adag ezekből a csemegékből, melyet illetlenség lenne nem elfogadni, vagy kidobni. De nem is szükséges.

A gyermekeket már egészen pici korban meg lehet tanítani arra, hogy az édességnek is megvan a helye a táplálkozásban. Soha nem főétkezés helyett fogyasztjuk és nem nagy mennyiségben, hanem kisebb adagokat, heti 1-2 alkalommal.

Eltiltani nem kell és nem is érdemes őket az édességtől, hiszen a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést, de ha a gyermeknek ésszerűen elmagyarázzuk, megérti, hogy a mértékletes édességfogyasztás beilleszthető az étrendbe. Különösen, ha az akkora aktivitással jár, mint amilyen aktív és mozgékony a kisgyermekek élete általában.

A szűk és a távolabbi családot mindenképp tanácsos bevonni az egészségre nevelés folyamatába, nálunk szerencsére még a 82 éves nagymamám is megérti, elfogadja, hogy a gyerekeimnek alkalmakkor egy kiló banánt, almát, mandarint, kivit, aszalt gyümölcsöt, gyümölcschipset és tejterméket vegyen.

A megoldás szerintem ennyire egyszerű.

Elmagyarázom a gyermekeimnek, hogy mit tesz a fogainkkal a mértéktelen édességevés, miből készül a gumicukor (Te tudod?) milyen rossz, ha valaki kövér és nehezen mozog, vagy beteg, gyógyszert szed, vagy sajnos cukorbeteg és nem ehet azt és akkor és annyit, amit és amikor szeretne, milyen rossz, ha megfájdul a hasunk, ha hasmenésünk van, ha fáj a fogunk...stb.

A gyerek ezt megérti, hidd el, neki is fájt már a hasa, látott kövér nénit, volt már valószínűleg fogorvosnál (érdemes ezt is időben elkezdeni) s tökéletesen felfogja, hogy amit mondasz-teszel-kérsz, azzal csak jót akarsz neki, mert szereted.

És ott a kosár csoki, nem tilos, nincs elrejtve, lehet enni belőle, csak néha, apránként, mértékkel és keveset.

Nagyobbacska gyermekekkel már meg lehet értetni azt is, hogy léteznek más alternatívák is, egészségesebb finomságok, cukormentes házi desszertek, izgalmas pohárkrémek, együtt készített linzerek, kekszek, saját magunk formázta csokigolyók, ezerféle muffin, egészséges házilekvárok, ínycsiklandó turmixok, hűsítő házifagyik és még sorolhatnám, s ha együtt készítjük el ezeket, a gyermekünk inkább abból kér.

Nagyon finom cukormentes házi bonbonjaim receptjét bárki kipróbálhatja: olvasztunk diétás-cukormentes csokit, egy bonbonforma alját kikenünk vele, fagyasztóba tesszük pár percre, majd a közepébe töltelékként gyakorlatilag bármi mehet, amit szeretnénk: túró, vagy dió, diétás mogyorókrém, meggylekvár, kókuszos töltelék vagy akár aszalt gyümölcs. A töltelék után olvasztott csokival "lezárjuk" a formát és ismét fagyasztóba tesszük pár percre.

A mutatósabb-formázott bonbonokhoz egy jó szilikonos bonbonforma kell, de golyókat - házi bonbonokat kézzel, forma nélkül is készíthetünk, mely remek közös elfoglaltság a gyermekeinkkel, s díszes papírba csomagolva ötletes és egészséges ajándék lehet ünnepekkor, alkalmakkor.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.