Menü

Édes gyerekeink, avagy miért NE dugjuk el a csokit?

„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon…
Köszönöm, ebben a sorrendben kérném. Pedig diétázom.

Mielőtt bárki is azt gondolná, az édességeket száműzni kell a diétából, az téved. Egy egészségesen és változatosan felépített étrendben az efféle nyalánkságok megfelelő és mértékletes fogyasztása nem tilos, a fontos sokkal inkább az, hogy már egészen a kisgyermekkorban kialakuljanak az édességfogyasztással kapcsolatos helyes táplálkozási attitűdök. Az egészségre nevelés pedig a szülő feladata.

A gyermekkori étkezési szokások kihatnak a felnőttkori egészségi állapotunkra. Nagyon fontos már gyermekeinknél elkezdeni a tudatos táplálkozásra való nevelést, s ezzel számos betegséget megelőzhetünk.

8 éve váltottam életmódot, a szokásrendszert átvette a család, az egészséges étrendhez kötődő elveim és nézeteim fokozatosan átvezettem a gyermekeim életébe, azóta azonban gyakran tapasztalok ilyen és hasonló kérdéseket, megnyilvánulásokat:

"Most akkor Te nem adsz csokit a gyerekednek?"
"A Te gyereked soha nem ehet cukrosat?"
"Minek tiltod, az oviban úgyis kap"
"Nem tudod eldugni Tőle, mert ha nem látod, úgyis fog venni magának

Sorolhatnám. De nem vitatkozom. Ehelyett elárulom az én módszeremet.

Elsőként nem tiltom meg a cukros édességet a gyerekeimnél. Tudjuk, hogy kap az oviban, meg a nagyinál és a dédinél. És igen! Kap csokit otthon is alkalmanként. Sőt, hogy összezavarjam az erről kérdezőket, gyakran elmondom, hogy én saját kezűleg teszek ki egy kosár csokit otthon, a gyerekek számára elérhető magasságban, közelségben. Édességet nem vásárolok, de ünnepekkor, alkalmakkor mindig összegyűlik egy adag ezekből a csemegékből, melyet illetlenség lenne nem elfogadni, vagy kidobni. De nem is szükséges.

A gyermekeket már egészen pici korban meg lehet tanítani arra, hogy az édességnek is megvan a helye a táplálkozásban. Soha nem főétkezés helyett fogyasztjuk és nem nagy mennyiségben, hanem kisebb adagokat, heti 1-2 alkalommal.

Eltiltani nem kell és nem is érdemes őket az édességtől, hiszen a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést, de ha a gyermeknek ésszerűen elmagyarázzuk, megérti, hogy a mértékletes édességfogyasztás beilleszthető az étrendbe. Különösen, ha az akkora aktivitással jár, mint amilyen aktív és mozgékony a kisgyermekek élete általában.

A szűk és a távolabbi családot mindenképp tanácsos bevonni az egészségre nevelés folyamatába, nálunk szerencsére még a 82 éves nagymamám is megérti, elfogadja, hogy a gyerekeimnek alkalmakkor egy kiló banánt, almát, mandarint, kivit, aszalt gyümölcsöt, gyümölcschipset és tejterméket vegyen.

A megoldás szerintem ennyire egyszerű.

Elmagyarázom a gyermekeimnek, hogy mit tesz a fogainkkal a mértéktelen édességevés, miből készül a gumicukor (Te tudod?) milyen rossz, ha valaki kövér és nehezen mozog, vagy beteg, gyógyszert szed, vagy sajnos cukorbeteg és nem ehet azt és akkor és annyit, amit és amikor szeretne, milyen rossz, ha megfájdul a hasunk, ha hasmenésünk van, ha fáj a fogunk...stb.

A gyerek ezt megérti, hidd el, neki is fájt már a hasa, látott kövér nénit, volt már valószínűleg fogorvosnál (érdemes ezt is időben elkezdeni) s tökéletesen felfogja, hogy amit mondasz-teszel-kérsz, azzal csak jót akarsz neki, mert szereted.

És ott a kosár csoki, nem tilos, nincs elrejtve, lehet enni belőle, csak néha, apránként, mértékkel és keveset.

Nagyobbacska gyermekekkel már meg lehet értetni azt is, hogy léteznek más alternatívák is, egészségesebb finomságok, cukormentes házi desszertek, izgalmas pohárkrémek, együtt készített linzerek, kekszek, saját magunk formázta csokigolyók, ezerféle muffin, egészséges házilekvárok, ínycsiklandó turmixok, hűsítő házifagyik és még sorolhatnám, s ha együtt készítjük el ezeket, a gyermekünk inkább abból kér.

Nagyon finom cukormentes házi bonbonjaim receptjét bárki kipróbálhatja: olvasztunk diétás-cukormentes csokit, egy bonbonforma alját kikenünk vele, fagyasztóba tesszük pár percre, majd a közepébe töltelékként gyakorlatilag bármi mehet, amit szeretnénk: túró, vagy dió, diétás mogyorókrém, meggylekvár, kókuszos töltelék vagy akár aszalt gyümölcs. A töltelék után olvasztott csokival "lezárjuk" a formát és ismét fagyasztóba tesszük pár percre.

A mutatósabb-formázott bonbonokhoz egy jó szilikonos bonbonforma kell, de golyókat - házi bonbonokat kézzel, forma nélkül is készíthetünk, mely remek közös elfoglaltság a gyermekeinkkel, s díszes papírba csomagolva ötletes és egészséges ajándék lehet ünnepekkor, alkalmakkor.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.