Menü

Öt dolog, amiért érdemes epret fogyasztani a szezonban

Április végétől június közepéig a legtöbb piacon és zöldségesnél megtaláljuk a földiepret, mint a tavaszi gyümölcsök királynőjét. Ha elég napfény éri, akkor szép lesz a színe, és édesebb lesz. De miért érdemes megvenni és elfogyasztani?

1) Mert rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, például mangánt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünk védekező mechanizmusában nagyon fontos. Az eper segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét, valamint egyes rákfajták kialakulását is meggátolják.


2) Mert kevés kalóriát tartalmaz. Bár a fogyókúrázók sokszor ódzkodnak az édes gyümölcsök fogyasztásától, az eper a tévhitekkel ellentétben a szervezet egészséges működéséhez szükséges cukormennyiség csupán egy részét tartalmazza. Tehát az eperben megtalálható cukrok elfogyasztása szükséges is. A földieper az egészséges és egyben kellemes módja a fruktóz és glükóz bevitelnek. Ráadásul rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.


3) Mert sokféleképpen lehet felhasználni. Aki nem annyira rajong a friss gyümölcsért, az készíthet belőle mártást, levest vagy lekvárt. Aki a modern konyháért rajong, az eperpürébe pácolhatja a húst, ezáltal friss, savas ízeket kölcsönözve neki. De belekeverhetjük friss joghurtba, müzlibe, zabkásába – csak az ízlésünk és a kreativitásunk szabhat határt.


4) Mert savanyú. És ez nem az íz miatt fontos, bár az sem elhanyagolható; az aszkorbinsav-tartalom adja az eper savanyú ízét. Mit jelent ez? Hogy a földieper C-vitamin tartalma igen magas, tehát ennek a vízben oldódó vitaminnak a napi bevételét is fedezni tudjuk vele.


5) Mert a rosttartalma segíti az emésztőrendszer egészséges működését.

Tehát az eper sokrétű felhasználása és rendszeres fogyasztása nagyban megkönnyíti az életünket, ráadásul igen finom formája az egészséges tápláléknak. Amíg szezonja van, mindenképpen bátran fogyaszthatjuk, hiszen termelőktől igazi magyar epret vásárolhatunk.

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?

Ünnepi italok – nemcsak télre

Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?

Ezért fogyasszunk mindennap ánizst

Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!

Taurin gyógyító hatása

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.