Menü

Öt dolog, amiért érdemes epret fogyasztani a szezonban

Április végétől június közepéig a legtöbb piacon és zöldségesnél megtaláljuk a földiepret, mint a tavaszi gyümölcsök királynőjét. Ha elég napfény éri, akkor szép lesz a színe, és édesebb lesz. De miért érdemes megvenni és elfogyasztani?

1) Mert rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, például mangánt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünk védekező mechanizmusában nagyon fontos. Az eper segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét, valamint egyes rákfajták kialakulását is meggátolják.


2) Mert kevés kalóriát tartalmaz. Bár a fogyókúrázók sokszor ódzkodnak az édes gyümölcsök fogyasztásától, az eper a tévhitekkel ellentétben a szervezet egészséges működéséhez szükséges cukormennyiség csupán egy részét tartalmazza. Tehát az eperben megtalálható cukrok elfogyasztása szükséges is. A földieper az egészséges és egyben kellemes módja a fruktóz és glükóz bevitelnek. Ráadásul rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.


3) Mert sokféleképpen lehet felhasználni. Aki nem annyira rajong a friss gyümölcsért, az készíthet belőle mártást, levest vagy lekvárt. Aki a modern konyháért rajong, az eperpürébe pácolhatja a húst, ezáltal friss, savas ízeket kölcsönözve neki. De belekeverhetjük friss joghurtba, müzlibe, zabkásába – csak az ízlésünk és a kreativitásunk szabhat határt.


4) Mert savanyú. És ez nem az íz miatt fontos, bár az sem elhanyagolható; az aszkorbinsav-tartalom adja az eper savanyú ízét. Mit jelent ez? Hogy a földieper C-vitamin tartalma igen magas, tehát ennek a vízben oldódó vitaminnak a napi bevételét is fedezni tudjuk vele.


5) Mert a rosttartalma segíti az emésztőrendszer egészséges működését.

Tehát az eper sokrétű felhasználása és rendszeres fogyasztása nagyban megkönnyíti az életünket, ráadásul igen finom formája az egészséges tápláléknak. Amíg szezonja van, mindenképpen bátran fogyaszthatjuk, hiszen termelőktől igazi magyar epret vásárolhatunk.

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.