Menü

A „kapcsolat nélküli” kapcsolat

Mi a szerelem? Milyen tényezőkből tevődik össze?

A szerelem háromszögelméletét 1986-ban publikálták. Robert J. Sternberg szerint a szerelem három összetevőből áll. Ezek az intimitás, szenvedély és elkötelezettség. Az intimitás a közelséget és a kölcsönös érzelmek meglétét és kifejezését jelenti. Az elkötelezettség a kapcsolat fenntartására irányuló magatartások összessége, elkötelezettség a társ és a kapcsolat irányába. Számunkra a legérdekesebb a szenvedély. Amely egyrészt szexuális vágyat jelent, másrészt azonban motivációs összetevőket is jelent (pl. úgy döntök, hogy szükségem van egy társra, mert…. ).

A szerelmet attól függően sorolja típusokba, hogy alacsony vagy magas egy-egy összetevő. Ez alapján tehát 8 eset lehetséges. A skála a „Nincs szerelemmel” indul és a „Beteljesült szerelemig” tart.

Van egy szerelem típus, melyet „Vak szerelemnek” hív, ez az, amit én kapcsolat nélküli kapcsolatnak nevezek. Ebben az esetben a szenvedély magas, az elkötelezettség és intimitás azonban alacsony. Ez a vakság azt jelenti részben, hogy nem látjuk a párunkat, hiszen nem ismerjük eléggé. Nem fektettünk bele energiát. Másrészt azt jelenti, hogy sajnos ilyen esetben a partner pótolható, felcserélhető.

De mi is ez a oximoron? Hogy is lehet „kapcsolat nélkül” mégis egy kapcsolat?

A dolog kulcsa az alacsony önbecsülés.

Tehát van egy nő, kapcsolatot szeretne, mert körülötte mindenki szerelmes. Meg akarja találni a nagy Ő-t, vagy csak simán jó lenne valaki, aki átöleli és megmutatja neki, hogy ő mennyire értékes. Tehát ez egy motivációs tényező.

Mit akar a férfi? Szexet többnyire. Persze mondhatja ő is, hogy hiányzik neki valaki, meg kell neki mutatni a szerethetőségét.

Esetleg lehet motiváció az ex-partner is, hogy nem tudtak túllépni még rajta, nem tudták lezárni, meggyászolni és elengedni a korábbi kapcsolatot, hanem e helyett egy új kapcsolatba akarnak menekülni. Akárhogy is megint itt vagyunk a háromszögelmélet szenvedély részénél.

A férfi és a nő esetében is magas a szenvedély szintje. Találkoznak egymással. Ismerkednek.

A nő alacsony önbecsülése elvezet oda, hogy elég hamar megkapja a férfi a szexet. Mivel attól tart, ha másként tesz és váratja a férfit, akkor az keres valaki mást, aki majd megadja neki, amire vágyik. A férfi alacsony önbecsülése pedig elvezet oda, hogy elég is neki ennyi és valóban lehet, hogy ha nem kapja meg időben a szexet , akkor keres mást.

Hiszen ő ettől érzi magát értékesnek, meg tudott hódítani egy nőt. Ha a nő nem ugrik rögtön az ágyába, akkor a férfi azt elutasításként is megélheti. Persze mivel kevés befektetéssel megkapta a nőt, véletlenül se fog tovább udvarolni, vagy esetleg mélyíteni a kapcsolatot és az elkötelezettség irányába haladni. Miért is tenné? Ott van egy nő, aki könnyen elérhető és megkapja tőle, amire vágyik. Ez a barátság extrákkal, vagyis nem teljesen, mert a barátok között legalább van egy kis intimitás, lelki kapocs.

Sajnos,manapság, ez a féle felcserélhető kapcsolati forma egyre terjedni látszik, lassan az embereket is fogyasztási cikkekké degradáljuk.

De van megoldás: az önbecsülés fejlesztése, egy olyan férfi és nő ismerkedési folyamata, akik mindketten magas önbecsüléssel rendelkeznek, másként néz ki és a vége gyakorta igazi boldogság.

A következő cikkemben erről fogok írni és arról, hogy hogyan fejleszthetjük az önbecsülésünket.

Jóban maradni a korábbi párunkkal. Érdemes vagy soha?

A szakítás nehéz, de vitathatatlanul még nehezebb, ha még mindig nagyon szeretjük a másikat, vagy sok közös barátunk van. Nincs minden veszve, nem kell minden szálat elvarrni, de közben fenntartani a további kapcsolatot majdhogynem lehetetlen. Hogyan és milyen formában lehet egy párkapcsolat után fenntartani a korábbi viszonyt, lehet-e kapcsolatból barátság?

Az elengedés fontossága

Ha valaki tanáccsal fordul hozzánk, hogy nem érzi jól magát a munkahelyén, a párkapcsolatában, vagy egy baráttal, akkor mi sem egyszerűbb, mint azt tanácsolni neki, hogy engedje el, és lépjen tovább. Ha mégsem tesz így, egyáltalán nem értjük. Hiszen nincs ennél könnyebb!

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti, amelyet a fizikai megjelenése, non-verbális, és verbális jelzései határoznak meg. A kognitív reprezentáció, azaz az elmében létrejövő mentális kép egyik formája a másokról alkotott tudás. Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti. Külső, látható fizikai és viselkedési jegyeiből gyakran téves következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan. Ezek a jegyek ugyanis általában az adott szituációról, és nem a személyiségről beszélnek.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?