A nagy kávékörkép – 2. rész
- Dátum: 2018.11.25., 15:12
- cappucino, eszpresszó, kávé, kávéház, koffein, latte, macchiato, starbucks, tej, tejhab, vendéglátás
Mind néztünk már bambán a kávézó menüjét nézegetve, és próbáltunk rájönni, melyik név mit takarhat. Közben a barista vagy a felszolgáló türelmesen vár, esetleg próbál segíteni elmagyarázni egyes kifejezéseket, de csak még jobban összezavarodunk. Mögöttünk pedig torlódik a sor. Ismerős kép, nem igaz? Egy kis utánajárással azonban sok időt és kellemetlen vállvonogatást spórolhatunk meg mind önmagunk mind pedig az ott dolgozók számára. Ráadásul milyen jó érzés is villogtatni a tudásunkat más ismerőseink előtt.
Azt azért fontos leszögezni, hogy bár a legtöbb elnevezés valóban ugyanazt takarja mindegyik kávézónál, enyhe eltérések és a cég különlegességei a mi magabiztos tudásunkat is megbonyolíthatják. Ízbeli különbségek pedig egyértelműen előfordulhat, hiszen a kávézók igyekeznek a maguk arculatához és cégpolitikájukhoz mérten teljesíteni a vevők igényeit.
Ha csak a sima, tejnélküli feketét szeretnénk inni, akkor is több verzió közül választhatunk. Itthon a legelterjedtebb egyértelműen az eszpresszó, mely átlagosan 7 gramm kávéból készül , és 40 ml fogyasztható kávéitalt kapunk belőle. Ennek fele a riszrettó, lényegében a legkisebb adag, mely a hiedelemmel ellentétben kevés koffeint is tartalmaz. A kávé erősségét az extrakció időtartalma és a felhasznált kávé mennyisége határozza meg. A ristretto készül a legrövidebb idő alatt, így gyengébb az eszpresszó-nál. A doppio, vagyis a dupla eszpresszó már 14 gramm kávéból készül, igen erőteljes és koffeintartalmát tekintve is igen erős. Fontos ezért tudni, hogy a doppio és a hosszú kávé két külön kategória, mivel utóbbi esetén szintén egy eszpresszónyi adagot főzünk le, csak sokkal több vízzel. Az americano estén pedig – amit sokan csak „híg lötty”-nek csúfolnak - a presszó kávét öntik fel még több forró vízzel.
Aki viszont nem rajongója a sötét, színében igen csak fekete kávéknak, és szeretné kicsit megédesíteni, fellágyítani az italát, az számos tejjel készült verzióból válogathat. Az egyik legnépszerűbb, és talán bemutatni sem szükséges, a cappucino, mely esetén az eszpresszóhoz felhabosított tejet adnak, ⅓ presszó és ⅔ tejhab arányban. Ennél már kissé bonyolódik a helyzet a café latte és a latte macchiato körül, hiszen az összetevők egyeznek, a külcsíny és az elkészítés már különböző folyamatokat igényel. A café latte esetén az egy adag eszpresszóhoz öntik a meleg tejet és a vékony réteg tejhabot, a macchiato-nál azonban előbb a tej és a tejhab kerül a pohárba, kis várakozással – hogy a tej és a tejhab szépen elkülönüljön – a készítők lassan hozzáöntik a kávét is. Ezáltal egy hármas réteg jön létre, mely sokkal elegánsabbnak tűnhet. A melange esetén már biztosan elveszítjük a fonalat, pedig csak annyi a különlegessége, hogy a macchiatohoz hasonló kávé aljára egy kis adag méz is kerül. A mocha pedig csokiszirupot rejt az alján, sok-sok tejhabbal rejtve.
Sajnos ezzel még mindig nem ér véget a lista, hiszen a jegeskávék is hódítanak az utóbbi időben. A frappé az általánosan vett „jeges kávé”, hiszen kávé, tej, és a kávé összeturmixolásából áll, mely meleg napokon igazi lehűlést jelent. Sokan meglepődnek azonban, mikor vaníliafagylaltot is kapnak a poharuk aljára – az igazi café frappé valóban vaníliafagylalttal tetőzi az élményt. Aki azonban nem híve utóbbinak, kipróbálhatja a café bonbon-t, szintén jeges kávéhabbal, azonban egy réteg sűrített tejjel feldobva az ízt.
Ilyen biztos alapokkal és tudással már bátrabban választhatunk a kávéházak tengernyi kínálatából, a felszolgálók pedig biztosan megköszönik a hezitálás nélküli, könnyű választást.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?