Menü

A nagy kávékörkép – 2. rész

Mind néztünk már bambán a kávézó menüjét nézegetve, és próbáltunk rájönni, melyik név mit takarhat. Közben a barista vagy a felszolgáló türelmesen vár, esetleg próbál segíteni elmagyarázni egyes kifejezéseket, de csak még jobban összezavarodunk. Mögöttünk pedig torlódik a sor. Ismerős kép, nem igaz? Egy kis utánajárással azonban sok időt és kellemetlen vállvonogatást spórolhatunk meg mind önmagunk mind pedig az ott dolgozók számára. Ráadásul milyen jó érzés is villogtatni a tudásunkat más ismerőseink előtt.

Azt azért fontos leszögezni, hogy bár a legtöbb elnevezés valóban ugyanazt takarja mindegyik kávézónál, enyhe eltérések és a cég különlegességei a mi magabiztos tudásunkat is megbonyolíthatják. Ízbeli különbségek pedig egyértelműen előfordulhat, hiszen a kávézók igyekeznek a maguk arculatához és cégpolitikájukhoz mérten teljesíteni a vevők igényeit.

Ha csak a sima, tejnélküli feketét szeretnénk inni, akkor is több verzió közül választhatunk. Itthon a legelterjedtebb egyértelműen az eszpresszó, mely átlagosan 7 gramm kávéból készül , és 40 ml fogyasztható kávéitalt kapunk belőle. Ennek fele a riszrettó, lényegében a legkisebb adag, mely a hiedelemmel ellentétben kevés koffeint is tartalmaz. A kávé erősségét az extrakció időtartalma és a felhasznált kávé mennyisége határozza meg. A ristretto készül a legrövidebb idő alatt, így gyengébb az eszpresszó-nál. A doppio, vagyis a dupla eszpresszó már 14 gramm kávéból készül, igen erőteljes és koffeintartalmát tekintve is igen erős. Fontos ezért tudni, hogy a doppio és a hosszú kávé két külön kategória, mivel utóbbi esetén szintén egy eszpresszónyi adagot főzünk le, csak sokkal több vízzel. Az americano estén pedig – amit sokan csak „híg lötty”-nek csúfolnak - a presszó kávét öntik fel még több forró vízzel.

Aki viszont nem rajongója a sötét, színében igen csak fekete kávéknak, és szeretné kicsit megédesíteni, fellágyítani az italát, az számos tejjel készült verzióból válogathat. Az egyik legnépszerűbb, és talán bemutatni sem szükséges, a cappucino, mely esetén az eszpresszóhoz felhabosított tejet adnak, ⅓ presszó és ⅔ tejhab arányban. Ennél már kissé bonyolódik a helyzet a café latte és a latte macchiato körül, hiszen az összetevők egyeznek, a külcsíny és az elkészítés már különböző folyamatokat igényel. A café latte esetén az egy adag eszpresszóhoz öntik a meleg tejet és a vékony réteg tejhabot, a macchiato-nál azonban előbb a tej és a tejhab kerül a pohárba, kis várakozással – hogy a tej és a tejhab szépen elkülönüljön – a készítők lassan hozzáöntik a kávét is. Ezáltal egy hármas réteg jön létre, mely sokkal elegánsabbnak tűnhet. A melange esetén már biztosan elveszítjük a fonalat, pedig csak annyi a különlegessége, hogy a macchiatohoz hasonló kávé aljára egy kis adag méz is kerül. A mocha pedig csokiszirupot rejt az alján, sok-sok tejhabbal rejtve.

Sajnos ezzel még mindig nem ér véget a lista, hiszen a jegeskávék is hódítanak az utóbbi időben. A frappé az általánosan vett „jeges kávé”, hiszen kávé, tej, és a kávé összeturmixolásából áll, mely meleg napokon igazi lehűlést jelent. Sokan meglepődnek azonban, mikor vaníliafagylaltot is kapnak a poharuk aljára – az igazi café frappé valóban vaníliafagylalttal tetőzi az élményt. Aki azonban nem híve utóbbinak, kipróbálhatja a café bonbon-t, szintén jeges kávéhabbal, azonban egy réteg sűrített tejjel feldobva az ízt.

Ilyen biztos alapokkal és tudással már bátrabban választhatunk a kávéházak tengernyi kínálatából, a felszolgálók pedig biztosan megköszönik a hezitálás nélküli, könnyű választást.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.