Menü

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Fontossága:

A bemelegítésre nem sajnálhatod az időt! Szükség van rá, mert fizikailag és lelkileg is ráhangol a mozgásra, bemelegíti az ízületeket, izmokat így elkerülheted a sérülést. Fontos tudnod, hogy bemelegítésre nem csak az erősítő edzés előtt van szükség. Egy kardiós edzést sem kezdheted teljes erőbedobással, mert az izmaid megbosszulják ennek hiányát. Tested pedig hidd el meg fogja hálálni ezt neked. Edzés közben sokkal nagyobb teljesítményre leszel képes és ebből fakadóan eredményesebb is lesz a torna.

Tartsd be a következőket:

Szánj legalább 5 percet rá. Ez alatt az idő alatt fokozatosan növeld a mozgás intenzitását. A cél az izmok és ízületek vérkeringésének élénkítése, amelynek jele, hogy felmegy a pulzusod és elkezdesz kimelegedni. A meleg izom oxigénellátása javul és az edzés során keletkező salakanyagok (mint az izomlázat okozó tejsav is) hatékonyabban tudnak elszállítódni. A bemelegítés időtartama és alapossága több tényezőtől is függ: életkor, hőmérséklet, napszak, edzettségi szint. A bemelegítést soha ne hagyd ki, nincs kifogás!

A bemelegítés első fázisa fejben kezdődik. Először gondold át a napi edzésterved és csak utána cselekedj. A tapasztalt sportoló minden edzést lejátszik fejben. Elképzeli, ahogy sikeresen végrehajtja a gyakorlatot. Ellenben a kezdők a pályán szembesülnek vele. Készítsd fel a szervezeted az edzésre legkésőbb öltözésnél!

Ha jól végezted a bemelegítést, akkor elkezdtél izzadni, esetleg egy pillanatra úgy érzed, hogy el is fáradtál, hidd el ettől csak jobban fog menni a munka.

Fontos tudni, hogy a bemelegítő krémek, meleg vizes fürdő, szauna, masszázs sem helyettesítik a bemelegítést, kiegészítő eljárásnak nagyon jók, de semmi több.

Gyakorlatok:

A bemelegítést érdemes a vállak és a karok megmozgatásával kezdeni. Az első gyakorlat során emeld magad elé vállmagasságban a karodat, majd engedd annyira hátra, amennyire csak tudod, miközben a törzsed nem mozdul. Ezt ismételd meg tizenötször. Emeld vállmagasságba a karodat, és végezz apró karkörzéseket hússzor.

A kezedet helyezd vállmagasságban, hajolj le, fordítsd el a törzsedet, és előbb a jobb kezeddel érintsd meg a bal lábadat. Majd emelkedj vissza, és a bal kezeddel érintsd meg a jobb lábadat. Végezd el a gyakorlatot tízszer mindkét oldalra.

Hogy egy kicsit elkezdd dolgoztatni az izmaidat, végezz 10-15 fekvőtámaszt. Ha ez nem megy nyújtott lábbal, végezhetsz női típusút is.

Állj egyenesen és taposs olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, fél percen keresztül. Így aktivizálni tudod az alsó lábszárad izmait.

Állj egy fal mellé, fordulj oldalra, az egyik kezeddel támaszkodj rá. Lendítsd a lábadat oldalra, aztán vissza. Ezt követően állj szembe a fallal és ugyanezt a lábadat lendítsd át a másik oldalra. Azért hatékony a láblendítés, mert megnöveli a csípőd és a feneked mozgástartományát, így segít abban is, hogy javuljon a tartásod.

Vigyázzunk egészségünkre, egy kimerítő edzés előtt kíméljük szervezetünket és készítsük fel alaposan a kihívásokra!

szerző: Udvari Fanni

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.