Menü

Érzelmi függőség

Amikor valakiről azt mondjuk, hogy függő, általában a dohányzás, az alkohol vagy a drog jut eszünkbe. És ennek kezelését csakis zárt, börtönre hasonlító ajtók mögött, szigorú orvosokkal tudjuk elképzelni. Pedig valamilyen szinten mindenki függő. Van, aki a munkájának rabja, van, aki a családjának a megszállottja, van, akit egyféle tevékenység vonz már-már betegesen. Akár bevalljuk, akár nem, mindnyájunkban van egy kis egészségtelen ragaszkodás valamihez. Az egyetlen, ami megkülönböztet egymástól minket, az a „függőségünk” megnyilvánulása, mértéke és kordában tartása.

Az érzelmi függőségről klinikai szakpszichológiai könyvek több tucatja szól, melyek részletről részletre feltárják az okokat, következményeket, tapasztalatokat, fokozatokat és szinteket, így könnyebbé teszik az értelmezést a saját helyzetünkben. De természetesen sem a könyvek, sem a google nem fog segíteni abban, hogy nyom nélkül eltűnjön az érzelmi függőségünk. És talán önmagában a nagyon erős akaratunk sem elég, mutatjuk, miért.

Arra az emberre mondjuk, hogy érzelmileg függő, aki nem tud egészséges, egyenlő emberi kapcsolatot fenntartani valakivel. Ezt a hétköznapokban főleg párkapcsolatra értjük, pedig családon belüli kapcsolatokban is előfordul függőség a másik féltől. Ha valaki csakis úgy tudja jól érezni magát, akkor tud jókedvű, vidám, egészséges és kiegyensúlyozott lenni, ha a függősége tárgya, egy bizonyos személy vele van, vagy egy bizonyos állapot fennáll (például kapcsolat, házasság, barátság, közeli viszony). Enyhe esetekben ez nem okoz problémát, talán fel sem tűnik. De van olyan eset, amelyben érdemes utána nézni és segítséget kérni, mert sok későbbi fejfájástól kímél meg minket.

Például figyelni kell arra a szülőre, aki csak a gyerekei társaságában érzi jól magát, máskülönben ideges, frusztrált, esetleg depressziós. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor elképzelhető, hogy valamilyen érzelmi zavarral küzd, amely lehet függőség, és érdemes vele szakembert felkeresni.

Az a férj vagy feleség, esetleg barát vagy barátnő is érzelmi függő lehet, aki nem találja a helyét a párja nélkül, nem tudja magát jól érezni nélküle, és emiatt esetleg rá is akaszkodik a párjára. Kísérő tényező lehet a bizalmatlanság, érzelmi zsarolás, tiltás, féltékenység.

És barátságokban is előfordulhat, hogy az ember csakis a baráti társasága vagy a legjobb barátja társaságát viseli el. Intő jel lehet, ha hirtelen az adott személy számon kérővé válik, minden pillanatot a barátjával/barátaival akar tölteni, minden problémáját rájuk terheli. Ez csak abban az esetben súlyos probléma, ha köztudottan senki mással nem ápol jó kapcsolatot.

A legjobb védekezés ez ellen a probléma ellen az, ha nyitott szemmel járunk, vigyázunk a környezetünkre és önmagunkra, és ha felismertük a problémát magunkban vagy egy társunkban, akkor segítséget keresünk, szakember véleményét kikérjük. Egymás segítése és a megfelelő szakember kezelése biztosan kisegít valamennyiünket ebből a nehéz helyzetből.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.