Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás
- Dátum: 2019.05.13., 16:21
- Udvari Fanni
- egészség, étkezés, fehérjeforrás, főzés, protein, tápanyag, tojás, vitalitás
Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.
A méretezés egyébként valami ilyesmi:
S (kicsi): 53 grammnál kevesebb
M (közepes): 53 és 63 gramm között
L (nagy): 63 és 73 gramm közötti
XL (nagyon nagy): legalább 73 gramm
Minél nagyobb tojást vesz az ember, annál kevesebb lesz a tojáshéj és annál több a hasznos rész.
Tápanyagok szempontjából:
60-70 kcal, 5-6 gramm fehérje, 4-5 gramm zsír, 0-1 gramm szénhidrát (!)
A fehérje tartalom fele a sárgájában van és a másik fele a fehérjében. Ha tehát kidobod a sárgáját, akkor igaz, hogy megszabadulsz vagy 5 gramm zsírtól, de a fele fehérjétől is. 5 gramm zsír még nem a világ vége, de még 50 sem.
Szárítva
Az íze olyan, mint a tojásfehérje habé, így főleg édes ételekhez jó, de én például a lágytojáshoz is kevertem, így akár már 4-5 tojással is össze lehet hozni egy 50 gramm fehérje tartalmú ételt. De ugyanúgy fel lehet dobni vele a protein shakeket is. Egy hátránya van, hogy elég nehezen oldódik, így meg kell vele küzdeni, míg feloldódik. Ha tojásból szeretnénk fedezni a napi fehérje bevitelünket, akkor mondjuk 200 gramm fehérjéhez meg kellene enni vagy 40 darabot, ami még a kisebb baj, de ehhez kapnánk kb 180 gramm zsírt is, ami 1620 kcal. Ez persze simán beleférhet egy tömegelő vagy egy ketogén diétába, de azért számolni kell vele.
Ötletek:
A kemény tojás jó salátafeltét. Tegyél kettőt egy répa, három szárzeller, rukkola, hat koktélparadicsom és egy evőkanál tökmag mellé. Dresszingnek balzsamecethez keverj sót, borsot. Forralj egy fazék vizet csipet sóval, egy kanál ecettel. Ha forr, vedd alacsonyabbra a hőfokot. Merőkanállal engedj bele egy tojást héj nélkül. 3 perc múlva kész a buggyantott tojás, amit akár szendvicsre is tehetsz.
A koleszterinszintedet kímélheted, ha csak a fehérjét vered fel rántottának. Sózd, szórj bele három evőkanál apróra vágott zöld hagymát meg egy marék spenótot, és isteni lesz.
Zöldfűszeres omlett pirított gombával
Hozzávalók
8 db tojás
1 dl tejszín
2 ek petrezselyemzöld
2 ek snidling
5 dkg vaj
4 ek olaj
20 dkg csiperkegomba
frissen őrölt bors
Elkészítés
Egy kb. 24 cm átmérőjű serpenyőt felhevítünk füstölésig. Meglocsoljuk 2 ek olajjal, majd rászórjuk a megtiszított és felkockázott gomba felét. Megborsozzuk, barnára pirítjuk, és csak akkor szórjuk meg sóval, ha megpirult. A maradék gombát is hasonlóan megpirítjuk, majd félretesszük. 2 tojást felütünk egy kisebb keverőtálban, majd egy villa vagy habverő segítségével felverjük. Hozzáadunk 2 ek tejszínt, majd megsózzuk, megborsozzuk és fűszerezzük fél-fél ek finomra aprított snidlinggel és petrezselyemmel.
Az előbbi serpenyőt felforrósítjuk újra, felolvasztunk benne 1 dkg vajat 1 ek olajjal, majd ráöntjük a tojáskeveréket. Mérsékeljük a lángot közepesre, és másfél-két perc alatt készre sütjük az omlettet (a közepe egy kicsit maradjon remegős). Az egyik felére halmozzunk gombát, ráhajtjuk a másik felét, majd a tányérra csúsztatjuk. Ugyanígy készítünk még három omlettet.
Folyamatosan törekedjünk a kreativitásra, mert könnyen megunhatjuk. Kísérletezz bátran!
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.