Menü

Ezekért a szuper tulajdonságokért fogyaszt a káposzta

A káposzta egyik nagy előnye, hogy télen-nyáron könnyen beszerezhető, és C-vitamin-tartalma révén nem csupán a fogyásban segít, de az immunrendszeredet is erősíti.

A savanyú káposzta-diéta hatékonysága

Mit ígér a savanyú káposzta-diéta? A villámdiéta változat egyetlen nap alatt 1 kg fogyással kecsegtet. Sajnos a zsír energiatartalma olyan magas, hogy 1 kg zsír több napra fedezné energiaigényünket akkor is, ha semmit sem ennénk. Tehát még akkor is 3-4 napot venne igénybe 1 kg zsír leadása, ha semmit nem ennénk, mozognánk, és testünk mást nem is bontana le, csak zsírt!

Ezt azonban nem tehetjük meg, mert bizonyos tápanyagokra minden nap szükségünk van, hiányukban megbetegedhetünk (nők esetében általában minimum napi 1200, férfiak esetében 1500 kcal-t be kell vinni fogyókúra esetén is), ráadásul szervezetünk éhezéskor az izomzat és a különböző szervek fehérjéit is bontja, nem csak a zsírt. Tehát 1 nap alatt 1 kg-ot fogyni döntően csak víz leadásával lehetséges, ez viszont nem valódi fogyás, elsősorban nem zsírveszteség.

A leadott súly tehát a remélt zsír helyett zömében vízvesztésből, a béltartalom-ürüléséből és az izomban, májban tárolt szénhidrát vesztéséből fakad. Mivel minimális a zsírfelhasználás, törvényszerűen talán 2-3 napig tarthatjuk meg az elért “eredményt”.

Léteznek még 7 és 5 napos savanyúkáposzta-diéták is, amelynek ismertetői 3-5 kg leadását ígéri. Az előbbiek értelmében a fogyás döntően ebben az esetben sem zsírvesztésből adódik, különösen egy komolyabb fizikai aktivitásra képtelen, súlyosan elhízott embernél. Náluk viszont nem ritka a jelentős vízvisszatartás a szervezetben, a kúrától gyakran jelentkező bélmozgás fokozó, hashajtó hatás pedig a béltartalom mennyiségét is mérsékli. A fogyás tehát ebben az esetben is leginkább önbecsapás.

Hatások, mellékhatások

Mellékhatásként emésztőrendszeri panaszok, így hasmenés, puffadás, gyomorégés is jelentkezhet, ez egyénenként és egészségi állapottól függően változhat.

A módszer egyhangúvá teszi az étrendet, beteg embereknek árthat is, míg az egészséges, de pár kiló felesleggel rendelkező fogyókúrázók számára kipróbálásának szerencsére nincs különösebb egészségügyi kockázata. A savanyú káposzta ugyanis tartalmaz értékes tápanyagokat, amelyek bevitele hasznosak lehet egészséges ember számára. Ilyen a savanyúkáposzta – magas – rosttartalma, vagy a vitamin (például C-vitamin) és ásványi anyag (például kálium) tartalom. (különösebb előnye nincs)

Arra azonban figyelni kell, hogy a sóbevitelt a gyakran javasolt savanyúkáposzta lé ivása túlzottan megnövelheti! A módszerhez tartozó receptek viszonylag változatosak, ám az ettől még nem lesz jobb vagy hatékonyabb.

Így készítsd el a diétához a káposztalevest

Aprítsd fel a megtisztított vöröshagymát, és egy nagyobb fazékban a felforrósított olajon kissé pirítsd

meg.

Kockázd a megmosott paprikát, paradicsomot, karikázd a megpucolt petrezselyemgyökeret, sárgarépát és gombát, szeleteld vékony csíkokra a káposztát.

A zöldségeket dobd a hagymára, öntsd fel vízzel és a savanyú káposzta lével, lassú tűzön, fedő alatt főzd puhára. Amikor a víz felforr, ízlés szerint sózd, borsozd a levest, tedd bele a fokhagymát és a petrezselyemzöldet is. Amikor elkészült, a diéta előírásának megfelelően fogyaszd.

A káposztaleves diéta az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb fogyókúra. Segítségével úgy szabadulhatunk meg a feles kilóktól, hogy a diéta alatt nem szenvedünk hiányt a szervezet számára fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és más tápanyagokból, így a koplaláson alapuló fogyókúrákkal ellentétben, nem kell tartani hiányállapotok kialakulásától.

Szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.