Menü

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

A karantén idejére sem kell feladni az új ételek, receptek kipróbálását. Kifejezetten fontos ezekben a hetekben és hónapokban a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás. Az immunrendszert erősítő ételekkel pedig ellenállásunkat növelhetjük.

Reggeli, avagy a nap legfontosabb étkezése

A reggeli étkezést tényleg nagyon hangsúlyos. Home office esetén pedig még idő is van rá, hiszen nem kell rohanni a buszhoz, hogy időben beérjünk.

Pirítós kenyér házi mogyoróvajjal és lekvárral

Az édesszájúaknak tökéletes reggeli! A házi mogyoróvaj pedig az egyik legegyszerűbb recept alapján készíthető el. Nincsenek pontos adagok, nem kell a mérleggel számolni. Csupán három hozzávaló szükséges: mogyoró, olaj és ízlés szerint só. A mogyorót turmixgépben vagy botmixerrel daraboljuk fel és annyi olajat adjunk hozzá, hogy krémes állagot nyerjünk el.

Nagyon gyorsan készen van és tényleg finom, különösen pirítós kenyérrel és gyümölcslekvárral.

Granola növényi tejjel

Másik nagyon egyszerű, de nagyszerű recept. A granolát házilag is el lehet készíteni, mindössze zab, méz fűszerek és olajos magvak kellenek hozzá. Ezeket sütőben sütjük ropogósra, majd tárolóba eltéve két-három hétig fogyasztható. Reggelire pedig növényi joghurttal vagy tejjel fogyasztható. Tápláló és nagyon finom!

Dió, alma és méz

Tízórai nasinak tökéletes a dió, alma és méz kombinációja, nemcsak nagyon finom, de rendkívül tápláló és hamar eltelít.

Szeleteljük fel az almát, aprítsunk egy kis diót, keverjük el mézzel és kész is van!

Két fogás ebédre

Két egyszerű recept ebédre. Levesnek vegán szempontból bármilyen zöldség krémleves tökéletes. Személyes kedvencem a foghagymakrémleves, ami talán a legkönnyebben elkészíthető mind közül.

Egy fej vöröshagymát felszeletelünk és margarinon, olajon üvegesre pároljuk, majd ízlés szerint 4-5 gerezd fokhagymát teszünk mellé. Figyelni kell, hiszen a fokhagyma hamar leég. Majd hozzáadunk 2-3 krumplit felszeletelve, mindezt pedig vízzel öntjük fel, úgy, hogy ellepje az összes burgonyaszeletet. Megsózzunk, puhára főzzük és ha készen van pürésítjük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Másodiknak pedig kitűnő választás egy magyaros, egyszerű étel, a lecsó. Természetesen kolbász és virsli nélkül készítjük el. Többféle zöldséget felhasználhatunk hozzá a paradicsomon és paprikán kívül, hozzáadhatunk padlizsánt és cukkinit is, ha van otthon. Összefőzzük a zöldségeket és kenyérrel vagy rizs, köles körettel tálaljuk.

Libanoni vacsora

Egy nagyon finom és különleges recept vacsorára, ami tulajdonképpen bármilyen étkezésre elkészíthető. Ez a tabule, egy libanoni saláta, aminek rizs, köles, bulgur vagy éppen kuszkusz is lehet az alapja. Lisztérzékenyeknek a rizs és köles ajánlott, mivel a bulgur és kuszkusz is tartalmaz glutént.

A választott alapot megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ez idő alatt felszeleteljük a lilahagymát, a paradicsomot, pritaminpaprikát, petrezselymet. Újhagymát is karikázhatunk mellé. Összekeverjük a kihűlt körettel, sóval, borssal, citromlével és olajjal ízesítjük, majd visszatesszük a hűtőbe. Hidegen és melegen is tálalható, köretként vagy főételnek. Grillzöldségek kísérőjeként is tökéletes és nagyon finom.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!