Menü

Energetizáló turmixok

Mikor az ember már végre elhitte, hogy valami lehet egyszerre egészséges, tápláló, és finom is, a tudomány egyszer csak az arcodba vágja az egész gyümölcskosaradat és veteményeskertedet. Fogyasszátok egészséggel őket!

Almás-zabpelyhes turmix

hozzávalók / 2 adag

1 közepes db alma (én Idaredet használtam)

2 ek zabpehely

2.5 dl tej

1 dl ásványvíz (szénsavmentes)

1.5 ek méz

1 fél citromból nyert citromlé

0.5 citromból nyert citromhéj

1 csipet fahéj

elkészítés

A zabpelyhet a mézes tejben pár perc alatt puhára főzzük.

Az alma magházát kivágjuk, és héjastul nagyobb darabokra vágjuk, lecsöpögtetjük citromlével, turmixba tesszük.

Hozzáadjuk a kihűlt zabpelyhes tejet, a vizet és a fahéjat.

Habosra turmixoljuk.

Zöld energiaital

hozzávalók / 2 adag

80 g spenót

2 közepes db zöld alma

4 közepes szár halványító zeller

1 közepes db kígyóuborka

1 közepes db avokádó

5 teáskanál gyömbér

elkészítés

A zöldségeket és gyümölcsöket tisztítsuk meg, amiket kell, azt pucoljuk is meg.

Egy gyümölcscentrifugába tegyük bele egyenként a hozzávalókat, majd egy szép nagy pohárba várjuk meg, míg szépen kicsorog az értékes és egészséges nedű.

Egyből lehet is fogyasztani!

Reggeli citrus smoothie

hozzávalók / 1 adag

0.5 db grépfrút

1 közepes db narancs

1 db citrom

10 g friss gyömbér

4 g friss kurkumagyökér

100 ml víz

1 teáskanál méz (opcionális)

elkészítés

A citrus gyümölcsöket pucoljuk meg, és a többi hozzávalóval turmixoljuk simára.

elkészítettem: 10 alkalommal

Reggeli frissítő smoothie

hozzávalók / 2 adag

20 dkg erdei gyümölcs mix

1 közepes db banán

5 dkg spenót

2 ek zabpehely

1.5 dl tej

elkészítés

A fenti összetevőket öntsük egy turmixgépbe (a spenótleveleket és a gyümölcsöt előtte alaposan mossuk meg), és turmixoljuk. Az erdei gyümölcs mixet fagyasztott formában is hozzáadhatjuk a smoothie-hoz.

Eper rebarbara turmix

hozzávalók / 2 adag

20 dkg eper

20 dkg rebarbara

10 dkg cukor

3 dl tej

0.5 citromból nyert citromlé

1 kávéskanál vanília kivonat

1 marék jégkocka

elkészítés

10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.

A megtisztított, feldarabolt rebarbarát a szirupba tesszük, és újraforrásig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.

A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, ízlés szerint plusz cukrot, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, és leturmixoljuk.

Az eper-rebarbara püré felét két hosszúkás pohárba elosztjuk.

A maradék pürét 3 dl hideg tejjel és néhány jégkockával tovább mixeljük, és a gyümölcspürére öntjük.

Ízlés szerint díszítjük, hosszú kanállal, szívószállal szervírozzuk.

Fahéjas narancsos-répás turmix

hozzávalók / 1 adag

1 db sárgarépa

1 db narancs

1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)

1 dl víz (kb., szükség szerint)

1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)

elkészítés
A narancsot és a répát megszabadítjuk a héjától, kis darabokra vágjuk őket. Botturmixszal (vagy turmixgéppel) összeturmixoljuk. Felöntjük kb. 1 deci vízzel, hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat és az édesítőt (ha szükséges). Habosra turmixoljuk. Kb. egy 3-3,5 deci pohárnyi jön ki ebből az adagból.

Joghurtos-bogyós gyümölcsös-chia magos smoothie

hozzávalók / 1 adag

150 g joghurt

5 dkg szeder

5 dkg áfonya

5 dkg málna

5 dkg piros ribizli

1 teáskanál erythritol

1 tk chiamag

elkészítés

A gyümölcsöket mossuk meg, csepegtessük le, majd egy turmixgépben az összes hozzávalót turmixoljuk krémesre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!