Menü

Energetizáló turmixok

Mikor az ember már végre elhitte, hogy valami lehet egyszerre egészséges, tápláló, és finom is, a tudomány egyszer csak az arcodba vágja az egész gyümölcskosaradat és veteményeskertedet. Fogyasszátok egészséggel őket!

Almás-zabpelyhes turmix

hozzávalók / 2 adag

1 közepes db alma (én Idaredet használtam)

2 ek zabpehely

2.5 dl tej

1 dl ásványvíz (szénsavmentes)

1.5 ek méz

1 fél citromból nyert citromlé

0.5 citromból nyert citromhéj

1 csipet fahéj

elkészítés

A zabpelyhet a mézes tejben pár perc alatt puhára főzzük.

Az alma magházát kivágjuk, és héjastul nagyobb darabokra vágjuk, lecsöpögtetjük citromlével, turmixba tesszük.

Hozzáadjuk a kihűlt zabpelyhes tejet, a vizet és a fahéjat.

Habosra turmixoljuk.

Zöld energiaital

hozzávalók / 2 adag

80 g spenót

2 közepes db zöld alma

4 közepes szár halványító zeller

1 közepes db kígyóuborka

1 közepes db avokádó

5 teáskanál gyömbér

elkészítés

A zöldségeket és gyümölcsöket tisztítsuk meg, amiket kell, azt pucoljuk is meg.

Egy gyümölcscentrifugába tegyük bele egyenként a hozzávalókat, majd egy szép nagy pohárba várjuk meg, míg szépen kicsorog az értékes és egészséges nedű.

Egyből lehet is fogyasztani!

Reggeli citrus smoothie

hozzávalók / 1 adag

0.5 db grépfrút

1 közepes db narancs

1 db citrom

10 g friss gyömbér

4 g friss kurkumagyökér

100 ml víz

1 teáskanál méz (opcionális)

elkészítés

A citrus gyümölcsöket pucoljuk meg, és a többi hozzávalóval turmixoljuk simára.

elkészítettem: 10 alkalommal

Reggeli frissítő smoothie

hozzávalók / 2 adag

20 dkg erdei gyümölcs mix

1 közepes db banán

5 dkg spenót

2 ek zabpehely

1.5 dl tej

elkészítés

A fenti összetevőket öntsük egy turmixgépbe (a spenótleveleket és a gyümölcsöt előtte alaposan mossuk meg), és turmixoljuk. Az erdei gyümölcs mixet fagyasztott formában is hozzáadhatjuk a smoothie-hoz.

Eper rebarbara turmix

hozzávalók / 2 adag

20 dkg eper

20 dkg rebarbara

10 dkg cukor

3 dl tej

0.5 citromból nyert citromlé

1 kávéskanál vanília kivonat

1 marék jégkocka

elkészítés

10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.

A megtisztított, feldarabolt rebarbarát a szirupba tesszük, és újraforrásig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.

A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, ízlés szerint plusz cukrot, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, és leturmixoljuk.

Az eper-rebarbara püré felét két hosszúkás pohárba elosztjuk.

A maradék pürét 3 dl hideg tejjel és néhány jégkockával tovább mixeljük, és a gyümölcspürére öntjük.

Ízlés szerint díszítjük, hosszú kanállal, szívószállal szervírozzuk.

Fahéjas narancsos-répás turmix

hozzávalók / 1 adag

1 db sárgarépa

1 db narancs

1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)

1 dl víz (kb., szükség szerint)

1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)

elkészítés
A narancsot és a répát megszabadítjuk a héjától, kis darabokra vágjuk őket. Botturmixszal (vagy turmixgéppel) összeturmixoljuk. Felöntjük kb. 1 deci vízzel, hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat és az édesítőt (ha szükséges). Habosra turmixoljuk. Kb. egy 3-3,5 deci pohárnyi jön ki ebből az adagból.

Joghurtos-bogyós gyümölcsös-chia magos smoothie

hozzávalók / 1 adag

150 g joghurt

5 dkg szeder

5 dkg áfonya

5 dkg málna

5 dkg piros ribizli

1 teáskanál erythritol

1 tk chiamag

elkészítés

A gyümölcsöket mossuk meg, csepegtessük le, majd egy turmixgépben az összes hozzávalót turmixoljuk krémesre.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.