Menü

Légy tudatos! – a harminc napos kihívás

Előfordulnak olyan események, amelyek az érzelmi világunkon keresztül hosszú időn át befolyásolják a cselekedeteinket. Van a személyiségünknek egy olyan része, mely a tapasztalatokból származó érzelmek mentén irányít minket, szabályozza a befogadást és a reakciókat is. Például, ha sok negatív élmény ér minket rövid időn belül, az elménk automatikusan jobban fog figyelni a negatívumokra. Ezáltal úgy fogjuk érezni, mintha minden ellenünk fordult volna. Ez sokszor vezet szociális problémákhoz, zárkózottsághoz, depresszióhoz. Ha megtanuljuk az érzelmeinket értelmezni, és a körülöttünk zajló történések által kiváltott reakcióinkat végiggondolni, azzal hasznos leckét kaphatunk saját magunktól. Hogy ez a későbbiekben könnyedén menjen, egy harminc napos kihívás keretein belül kaphatsz egy kis segítséget ehhez.

Harminc napon keresztül ugyanazokat a kérdéseket kell minél részletesebben megválaszolnod. A részletes beszámoló segít odakoncentrálni, és rendszerezve előhívni az emlékeidet. Ha pontosan leírod az eseményeket, pontosabban meg tudod határozni, mit mi váltott ki belőle, mely mozzanatok múlnak rajtad, melyek nem.

Első kérdés: Hogy érzem magam?

Fáradt vagyok? Kimerült? Fizikálisan mit tudok elmondani magamról? Milyennek érzem az elmémet? Milyen érzéseim vannak?

Második kérdés: Mi az az öt dolog a napomban, amiért hálás vagyok?

Persze, lehet ötnél több, de az igazán szürke napokon néha ötöt is nehéz találni. Ez a feladat felnyitja a szemünket, hogy az apróbb örömökre is koncentrálhassunk. Ez lehet egy finom étel, egy jó beszélgetés, egy szép pillanat is. Vagyis, ugye, legalább öt.

Harmadik kérdés: Tett-e ma valami szomorúvá/csalódottá/dühössé/bizonytalanná? Ha igen, mi az?

Ha pontosan megnevezzük a negatív érzelmeink okát, azzal csökkentjük a hatását. A néven nevezés segít abban, hogy ne bagatellizálhassuk el a rossz élményeket, és ne essünk az elfojtás vagy az elkerülés hibájába.

Negyedik kérdés: Van-e olyan dolog, amit meg tudok tenni annak érdekében, hogy jól érezzem magam? Mi az, amit nem tudok megtenni, mert nem rajtam múlik, nem engem érint főként, vagy nem lehetséges valamilyen okból?

A jókedvünk a saját kezünkben van, ezért sok olyan dolgot tehetünk, ami azt előidézi. Vannak azonban olyan dolgok is, amelyek, bár örülnénk nekik, nem rajtunk múlnak, vagy nem is lehetségesek. Más emberek viselkedését nem tudjuk befolyásolni, ahogy a lottónyereményeket sem mi irányítjuk. Fontos tudni, hogy mi a határ, és hogy azon belül felelősek vagyunk a hangulatunkért.

Ötödik kérdés: Mi az, ami miatt büszke vagyok magamra a mai napon?

Biztosan van olyan. Ha nincs, akkor a következő napot úgy kell intézni, hogy legyen benne ilyen.

Hatodik kérdés: Mi az, amiben holnap fejlődni szeretnék?

Ez lehet akár egy hónapon keresztül ugyanaz a dolog, tulajdonság, a lényeg, hogy legyen összefüggésben az érzelmekkel, legyen elérhető cél, de meg kelljen dolgozni érte, és szolgálja az épülésünket.

Ez a hat kérdés alapjaiban véve nem egy terápia, hanem egy rendszer, ami a gondolkodást segítheti. Nem minden nap könnyű és sikeres, de ennek nem az az oka, hogy nem vagyunk elég jók, hanem az, hogy szerencsére sem a napok, sem az emberek nem egyformák. Éppen emiatt nem unalmas az élet. A fejlődés és az érzelmi stabilitás megalapozása érdekében tehát, ha teheted, hívd ki magad erre a harminc napos érzelemfelismerés-kihívásra, teljesítsd legjobb tudásod és energiáid szerint, és élvezd a pozitív hatásait!

Varga Ágnes Kata

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.