Mire jó az útifű maghéj?
- Dátum: 2020.06.06., 15:23
- Udvari Fanni
- egészség, fogyókúra, kapszula, rost, táplálkozás, természet, útifű maghéj
Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.
Miért is fontos az emésztőrendszer rendszeres karbantartása, tehermentesítése?
A szervezet egészséges működéséhez szükségesek a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, rostok, a zsír és a víz. A mai felgyorsult világban a legtöbb étel amit elfogyasztunk sajnos szénhidrátokban és zsírban bővelkedik, emellett a sok hús, és tejtermék fogyasztása miatt a fehérje-bevitel is túllő az optimális mennyiségen. Ezeknek a feldolgozása eléggé leterheli a beleket, és mivel sajnos rostokat keveset fogyasztunk, meg is rekednek ott.
A felmérési adatok szerint a rostra vonatkozó napi beviteli mennyiség:
50 év alatti nők: 25 g
50 év alatti férfiak: 38 g
50 év feletti nők: 21 g
50 év feletti férfiak: 30 g
Egy átlagos étrendben azonban ritkán viszünk be ilyen mennyiséget, ami pedig a megfelelő bélmőködéshez és anyagcseréhez kellene – még sportolóknál is főképp a fehérje-szénhidrát-zsír hármasára terelődik a hangsúly, hanyagolva a nélkülözhetetlenen rostokat.
Kíméletes tisztító hatása révén a bélbolyhok mivel megtisztulnak, így a bélflórád összetétele is kedvező irányba változik. A jótékony bélbaktériumok szaporodása megnövekszik, ezáltal az immunrendszered megerősödik, a betegségeknek jobban ellenállsz. A vastagbélben található jótékony baktériumok olyan zsírsavakra bontják le a rostmixet, melyek gátolják a koleszterin felszívódását. Vagyis, hosszú távon koleszterin-védő hatást fejtenek ki.
Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, miközben fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe, mégis folyamatos teltségérzetet biztosít. A lelassult anyagcsere eredményeképpen szaporodnak a plusz kilók, és lassan, de biztosan kialakul az elhízás. Ha régóta küzdesz a plusz kilókkal, akkor ne csak fogyókúrában gondolkozz, hanem életmód váltásba is, ezt pedig kezdheted egy pár hetes útifű maghéj-kúrával.
Néhány újabb kutatás kimutatta, hogy az útifű maghéj csökkenti a koleszterinszintet és hatékonyan képes szinten tartani a cukorbetegséget is. Egyéb felhasználási módja közé tartozik a gluténmentes sütés, mivel itt is képesek összetapadni a szemek, ezért segít abban, hogy a kenyér vagy tészta kevésbé porhanyós legyen, ami általában komoly baj a gluténmentes lisztek esetében.
Az útifű maghéjat természetes állapotában is fel lehet használni, de szárítva, aprítva vagy porítva könnyebb fogyasztani. Teljesen mindegy azonban, hogy milyen formában használjuk ezt az anyagot, az a fontos, hogy mindig alaposan elkeverjük azt vízzel vagy más folyadékkal. Az útifű maghéj kapszula formájában is kapható.
A vény nélkül kapható hashajtókban és rost kiegészítőkben is megtaláljuk az útifű maghéjat, sokuk esetében ez a kiegészítő a fő összetevő.
Szerző: Udvari Fanni
November, a férfi egészség hónapja
A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Télen allergia? Ki hallott már ilyet?
Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?
Rotavírus, mit kell tudni róla?
Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.
Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen
“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.