Menü

Mizudashi, a japán kávékülönlegesség

Magyarországon kevésbé elterjedt a mizudashi kávé, amely több tulajdonsága is egészen különleges.

Japán kultúra és történelme tele van izgalmas titkokkal és különlegességekkel, ami európai szemmel elsőre furcsának tűnhet. Ilyen a mizudashi kávé is, amelynek legalapvetőbb különlegessége, hogy nem forrón és frissen, hanem hidegen isszák.

Így készül:

A mizudashi kávé fontos alapvetése, hogy frissen őrölt szemes kávéból kell elkészíteni egy speciális edényben. Ez azt jelenti, hogy egy adag kávéhoz 60 gramm közepesen durvára őrölt kávé kell, amit a mizudashi „kávéfőző” edényben készítünk el.

A második érdekesség, hogy tulajdonképpen nem főzzük meg a kávét, ahogy a kotyogós kávéfőzőkben megszokhattuk, hanem az edényben található szűrőbe tesszük, amely hártyás falán keresztül szivárog át a kávé. Az edényben pedig megfelelő mennyiségű (750 ml) vizet teszünk.

Mindezek után már csak a hűtőszekrénybe kell tenni a egy éjszakára (vagy 8 órára), ami alatt az őrölt kávé lassan átszivárog és elkészül a mizudashi. Az elkészült kávé edényéből vegyük ki a szűrőt és már fogyasztható is.

A fogyasztása is különleges, hiszen ajánlott hidege meginni. Nem kell rögtön, mivel egy adag majdnem egy kilogrammnyi kávét jelent, három napig még fogyasztható.

Az arányok megtartásával a kávé és a víz mennyiségét meg lehet változtatni.

Miért érdemes kipróbálni?

Egyszerre furcsa és nagyon finom a hideg mizudashi, ami a nyári kánikulában különösen frissítő. Személyes tapasztalatom szerint ezért érdemesebb meleg időszakokban kipróbálni, de télen is jó, kicsit felmelegítve és mézzel édesítve.

A legkülönlegesebb talán nem is az íz vagy az állag, hanem a kávé elkészítési folyamata. Frissen leőrölni vagy ledarálni 40 gramm kávét ugyanis időbe telik, mivel kézi darálót érdemes használni. Az elkészítés ezen fázisa többet ad, mint egy gyorsan összedobott reggeli kotyogós vagy instant ital. Kicsit talán le is lassít, enged elmerülni a készítés folyamatában.

Az íz különlegességéhez pedig hozzájárul az is, hogy a három nap során a kávé intenzitása egyre növekszik. Szinte teljesen új ízek jelennek meg a harmadik napon, mint az elsőn. A körülményes elkészítés és a különleges ízvilág együtt adja a mizudashi varázsát, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valami újat kóstolnánk a jól megszokott kávék helyett.

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Gyümölcsevés szabályai

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy naponta öt adag gyümölcsöt - illetve zöldséget - kellene enniük egészségük érdekében.

A spenót egészségügyi hatásai

A spenót, a tápanyagokat tekintve, valódi kincsesbánya. Energiával tölt fel, hozzájárul a mentális- és fizikai egészségünkhöz, számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazható.

Diétás tészta receptek

A tésztaféléket elhagyni nagyon nagy lemondás, de ha fogyni akarunk, akkor bizony jelentős mértékben csökkenteni kell a mennyiséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet enni belőle. Egyrészt kapható ma már csökkentett szénhidráttartalmú tészta is, másrészt okos trükkökkel beépíthető az étrendbe a sima, durum-, teljes kiőrlésű lisztből készített változat is.