Menü

Nyugtató ételek stresszes időkre

A nyár valóban a szabadságérzetről és az önfeledt élvezetekről szól, de sajnos mindig akadnak bosszúságra okot adó pillanatok, időszakok. Okozhatja ezt rohanó életmódunk, az ebből adódó általános időhiány, családi- vagy párkapcsolati feszültség, de a túl nagy mennyiségű munka vagy az alváshiány is.

Gyümölcsök

A gyümölcsök is kiváló szénhidrátforrások és természetes formában tartalmaznak cukrokat, melyek többsége hosszan szívódik fel. Mivel a gyümölcsöknek magas az antioxidáns tartalma, amely ellensúlyozza a szervezetben a stresszhormon negatív hatásait, érdemes naponta fogyasztani belőlük.

Csokoládé

Ha boldogtalanok vagy idegesek vagyunk, az édesség könnyű és gyors megoldásnak szokott bizonyulni. Igen ám, de ilyenkor a mértékletességre sem ügyelünk, és bizony könnyen felszaladnak a plusz kilók. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen és mennyi édességet fogyasztunk. Válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládékat, melyekből pár kocka is elég, hogy jobban érezzük magunkat. De ne feledjék! a megoldás a feszültséget okozó probléma kezelése, nem pedig a tünetek enyhítése.

Dió

A magvakról alapesetben tudnod kell, hogy természetes idegnyugatóként is funkcionálnak, azonban a stresszes időszakban a legjobb választás nem más, mint a dió. Ugyanis nagyon magas az Omega-3 zsírsav tartalma, így csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.

Zöldségek

Ha nem mindig van időd rendesen megebédelni, akkor se csábulj el a gyorséttermek kínálata láttán, inkább dobj gyorsan össze egy salátát. Egyrészt ez kevésbé terheli meg majd a gyomrod, másrészt sokkal energikusabbnak fogod majd magad érezni.

Válaszd a zöld leveles zöldségeket, ezek ugyanis alig tartalmaznak kalóriát, ellenben tele vannak értékesebbnél értékesebb tápanyagokkal. Fogyassz példának okán sok spenótot, hiszen tele van folsavval, a folsav hiány pedig csökkentheti az agyban a szerotonin szintet. A folsav ugyanis elengedhetetlen a szerotonin, illetve a dopamin aktiválásához, vagyis a folsav végsősoron a depresszió leküzdésében játszik aktív szerepet.

Napraforgómag

Kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelésében.

Spenót

A tanulmányok szerint a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnéziumban javítja a szervezet stresszre adott reakcióját.

Kék áfonya

A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.

Stressz a munkahelyen: Nyers zöldségek humusszal, utána hideg víz. A vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok segítenek csökkenteni a feszültséget.

Előadás előtt: A tea csökkenti a lámpalázat.

Alvászavarok: Alga saláta, mivel tele van jóddal és magnéziummal, amelyek elnyomják a kimerültséget és a depressziót, ezáltal nyugodt éjszakát biztosítanak.

Feszültségteli sportmérkőzések nézése: Barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült falatok, narancs. Lenyugtatják az izgalomtól fáradt idegeket.

Ha a nyaralás egyre drágábbnak ígérkezik, akkor tegyetek gombát a szendvicsben. Gazdag szelén- és D-vitamintartalma elűzi a nyomottságot, és jókedvre hangol.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.