Menü

Fogyás az internet segítéségével – működik vagy sem?

Az emberek – férfiak és nők egyaránt – képesek a szépségért és külsőért elég sok mindent megtenni. Viszont még mindig sok minden magas áron érhető el a fogyasztói társadalom számára, főleg a fogyókúrák, személyi edzők, sportbérletek és táplálékkiegészítők. Mi a helyzet, ha nem akarunk több tízezret költeni, de azért mégis mozogni szeretnénk?

Az interneten sok drága fogyási metódust találhatunk, viszont, ha ügyesen használjuk a keresőmotort, akkor ingyenes programokat, applikációkat és videókat találhatunk. Sokszor ezek csak úgynevezett „Trial” vagy próbaidőn működnek ingyenesen, és kényszerítenek minket arra, hogy a program teljes élvezetéért fizessünk havi díjat. Jó hírem van! Sokszor az ingyenes verzióval is eltudunk indulni a cél felé. Sok olyan tartalomgyártó van, akik ingyenesen segítenek emberek tízezrein, hogy egészséges életmódba kezdjenek vagy motiválják őket a mozgásra.

Az okostelefonok applikációi között találhatunk kalóriaszámlálókat (például: Yazio), amik segítenek kiszámolni, hogy mennyi kalóriát kell bevinned ahhoz, hogy testsúlyod csökkenésnek induljon. Te pedig beírhatod, hogy mit fogyasztottál a különböző étkezések folyamán. Nem tudod, hogy mennyi kalóriát tartalmaz, amit megettél? Semmi baj, hiszen a keresőben beírhatod, az app pedig tudni fogja. Azt is számontarthatod, hogy mennyi folyadékot vittél be aznap. Motivációnak pedig készíthetsz magadról fényképeket egy-egy mérföldkő elérésénél.

Mozogjunk! Vannak olyan sportok, amiket otthon is vagy az utcán is ingyen végezhetünk. Szerencsére egyre több helyen találhatunk Street Workout Parkokat, amiket ingyen látogathatunk és különböző testmozgások elvégzésére alkalmas. Vagy ha inkább otthon maradnál, keress a YouTube-on az igényeidnek megfelelő sportvideót. Például Chloe Thing csatornáján akár 2 hetes kihívást is csinálhatunk hozzá illő étrenddel. A videók segítségével megtanulhatunk helyesen bemelegíteni és lenyújtani. Vannak egész testet megmozgató videók és olyanok is, amik csak egy testrészre fókuszálnak. De számos másik edzőtől is találhatunk videókat és edzésterveket.

Nem csak videók vannak, hanem applikációk is! Több futós, mozgós appot tölthetünk le telefonunkra, amik értesítést küldenek, hogy ne lustuljunk el és mindennap mozogjunk. Itt is találhatunk kihívásokat, sőt, akik szeretik az izgalmakat, azok letölthetik a Zombies, Run! nevű appot, ami úgy motiválja a felhasználót a futásra, mintha zombik üldöznének minket.

Otthon is találhatunk eszközöket, amikkel edzhetünk: egy ugrálókötél mindig jól jön! Remek kardió gyakorlat, 30 perc átlagos ugrálókötelezéssel közel 242 kalóriát képesek vagyunk elégetni. A lépcső is remek edzést biztosít. Szívritmusnövelésében kiváló szerepet játszik, ha fel-le lépkedünk. A szék farizom erősítő gyakorlatoknál remek választás. Például, ha háttal lefekszel a földre, lábadat a székre helyezed, karodat pedig a földön tartod, mindössze a csípődet kell emelgetned, miközben a karod és a lábfejed stabil marad. Nincs otthon súlyzó? Akkor töltsd fel üres műanyagpalackodat vízzel vagy esetleg homokkal. Máris kezdődhet a karerősítés!

Személyes tapasztalatokkal rendelkezem ezen témát illetően. Pár hétig nagy önfegyelemmel végeztem a fent említetteket. Kiszámoltam az ajánlott kalóriabevitelt, amit tartottam is. Naponta sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam, mindennap sportoltam (volt, hogy egy nap csak 15 percet), de ezek mellett egy héten 1 kilótól szabadultam meg. Önfegyelemmel az ingyenes programok is tudnak hasznosak lenni és hatékonyak, akár egy olyan program, amiért az emberek akár több tízezret fizettek.

Nagypál Anna

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?