Menü

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Egy kutatás szerint a rendszeres olvasó emberek átlagosan két évvel tovább élnek. Érdekes adat, elgondolkodtató, még akkor is, ha egy ilyen megállapítás valószínűleg nem csak az olvasásból, hanem több tényezőből áll össze. Ha igaz, ha nem, egy dologgal biztos egyet lehet érteni: olvasni kell. A „kell” azonban itt nem valami általános iskolás házi feladatként értelmezzük, hanem inkább belső késztetés. A távoktatás és home office miatt egyébként is drasztikusan megnőtt a képernyő előtt töltött idő, így kikapcsolódáskor a szem egészsége érdekében is érdemesebb olvasni, például ezeket a könyveket.

Szerb Antal: A Pendragon-legenda

A magyar regényirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek köteteit nemcsak itthon, hanem világszerte elismerik. A krimirajongóknak különös csemege a Pendragon-legenda, amiben oldalról oldalra folyamatosan kifigurázza és parodizálja a bűnügyi regények megszokott fordulatait. A történet a 1930-as évek Angilájába kalauzol, ahol egy magyar fiatalember belekeveredik egy walesi gróf különös ügyeibe. Szabadkőművesektől kezdve, rózskereszteseken át, éjjel fáklyával vágtázó szellemlovasokig minden szerepel a történetben, ami egyszerre varázsol el és nevetett meg.

Tariq Ali: A gránátalmafa árnyékában

Egy nagyon különleges történet a 16. századi Spanyolországból. A mai Spanyolország területén élő mórok gazdag kultúrája, az iszlám és a keresztény világ különös küzdelme a reformáció előtti időkből. Megrendítő történet, ami sok keresztény-muszlim vallási ellentétet helyezhet új nézőpontba. Tariq Ali pakisztáni író könyve egyfajta érzékenyítés is, ami szemléletesen és tele érzelemmel mutatja be, hogyan változtatta meg a katolicizmus a spanyolországi mórok életét.

Kosztolányi Dezső: Pacsirta

Talán a gimnáziumi irodalomórákról ismerős lehet Pacsirta, a szüleivel élő vénlány története. A kisregény azonban sokkal inkább szól az idősödő házaspár gondjairól és gondolatairól, mint az eladósorban toporgó lányukról. Megdöbbentő és elgondolkodtató történet egy teljesen hétköznapi család életéről.

Deborah Feldman: Unortodox

A könyvből készült sorozat már szerepelt egy tavaszi ajánlóban, akinek tetszett, nem hagyhatja ki az eredeti könyvet sem. Deborah Feldman önéletrajzi könyve, amiben szabadulását meséli el egy williamsburgi ortodox zsidó közösségből. A szigorú, minden lépését meghatározó közegből, egyedül indul el a nagyvilágba, ami a szabadságot jelenti számára. Megható és gyönyörű történet az évszázados szokásokat követő haszid zsidó közösségről és egy lányról, aki mert lépni a saját jövője felé.

Erős idegzetűeknek – MINDHUNTER

Befejeztem a Netflixen található Mindhunter című sorozatot, de sajnos nem tölt el izgalommal a következő évad megjelenése – mert nem is lesz. Nagyon szomorú vagyok miatta, mert ez a streamingszolgáltatás egyik legérdekfeszítőbb sorozata, amit tényleg ajánlok megtekintésre.

Hiánypótló képregény jelent meg tanulási zavarral küzdő iskolások számára

Diszlexiával, magatartászavarral, autizmussal küzdő fiatalok számára hiánypótló képregény jelent meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház szakmai támogatásával. Az esernyőcsapat kalandjai című modern képregény a mai fiatalok világát idézi, a főszereplők története segíthet az érintetteknek abban, hogy ne az iskolai küzdelmeikre, hanem inkább „szupererejükre” figyeljenek, és megértsék azt, mitől mások, mint a többiek.

Mire jó a tabata edzés?

Tabata edzés. Milyen edzéstípust takar, ki végezheti és mire van hozzá szükség? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nyeregbe!

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

Nyári kertápolási tippek

A nyárra jellemző szélsőséges, sokszor meleg, néha pedig viharos időjárás sok kárt tehet a kertekben. Ebben az időszakban, annak, aki különböző haszonnövényeket is termel a kertben, különösen érdemes odafigyelni a növényekre. Ráadásul szinte minden nyári hónapban más és más problémák merülnek fel a kertben