Menü

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Egy kutatás szerint a rendszeres olvasó emberek átlagosan két évvel tovább élnek. Érdekes adat, elgondolkodtató, még akkor is, ha egy ilyen megállapítás valószínűleg nem csak az olvasásból, hanem több tényezőből áll össze. Ha igaz, ha nem, egy dologgal biztos egyet lehet érteni: olvasni kell. A „kell” azonban itt nem valami általános iskolás házi feladatként értelmezzük, hanem inkább belső késztetés. A távoktatás és home office miatt egyébként is drasztikusan megnőtt a képernyő előtt töltött idő, így kikapcsolódáskor a szem egészsége érdekében is érdemesebb olvasni, például ezeket a könyveket.

Szerb Antal: A Pendragon-legenda

A magyar regényirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek köteteit nemcsak itthon, hanem világszerte elismerik. A krimirajongóknak különös csemege a Pendragon-legenda, amiben oldalról oldalra folyamatosan kifigurázza és parodizálja a bűnügyi regények megszokott fordulatait. A történet a 1930-as évek Angilájába kalauzol, ahol egy magyar fiatalember belekeveredik egy walesi gróf különös ügyeibe. Szabadkőművesektől kezdve, rózskereszteseken át, éjjel fáklyával vágtázó szellemlovasokig minden szerepel a történetben, ami egyszerre varázsol el és nevetett meg.

Tariq Ali: A gránátalmafa árnyékában

Egy nagyon különleges történet a 16. századi Spanyolországból. A mai Spanyolország területén élő mórok gazdag kultúrája, az iszlám és a keresztény világ különös küzdelme a reformáció előtti időkből. Megrendítő történet, ami sok keresztény-muszlim vallási ellentétet helyezhet új nézőpontba. Tariq Ali pakisztáni író könyve egyfajta érzékenyítés is, ami szemléletesen és tele érzelemmel mutatja be, hogyan változtatta meg a katolicizmus a spanyolországi mórok életét.

Kosztolányi Dezső: Pacsirta

Talán a gimnáziumi irodalomórákról ismerős lehet Pacsirta, a szüleivel élő vénlány története. A kisregény azonban sokkal inkább szól az idősödő házaspár gondjairól és gondolatairól, mint az eladósorban toporgó lányukról. Megdöbbentő és elgondolkodtató történet egy teljesen hétköznapi család életéről.

Deborah Feldman: Unortodox

A könyvből készült sorozat már szerepelt egy tavaszi ajánlóban, akinek tetszett, nem hagyhatja ki az eredeti könyvet sem. Deborah Feldman önéletrajzi könyve, amiben szabadulását meséli el egy williamsburgi ortodox zsidó közösségből. A szigorú, minden lépését meghatározó közegből, egyedül indul el a nagyvilágba, ami a szabadságot jelenti számára. Megható és gyönyörű történet az évszázados szokásokat követő haszid zsidó közösségről és egy lányról, aki mert lépni a saját jövője felé.

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Miért olyan népszerűek a virtuális futások?

Az online tér népszerűsége minden eddiginél nagyobb, egyre több időt töltünk a „kütyük” - kel a kezünkben. A valóság ma már egyre inkább gépek és emberek közötti.
Online világ, valódi futás, mit jelent ez?

Ez a vonat már célba is ért

A Japán kultúráról már rengeteg film született, a felkelő Nap országa mindig jó alapanyag egy akciófilmhez. Brad Pitt pedig A gyilkos járatban próbára is teszi magát, több karakterrel együttesen, azonban képes-e a japán expressz gyorsaságával, precizitásával és kényelmével is felvenni a versenyt, és egy legalább annyira jó filmet elvinni a hátán, mint a híres japán precizitás?

Mozaik család a mesékben – Erdei tesók

A modern világ velejárója, hogy sokkal több mozaik család alakul ki, az emberek hiába terveznek hosszabb távon együtt élni egymással, családot alapítani, mégis valami elromlik, amit már nem szeretnének megjavítani. Ennek legnagyobb elszenvedői a gyerekek, de egy normális gondolkodású felnőtt próbál segíteni a gyerekének átvészelni a nehéz időszakokat. Erre egy jó alkalom az erre „szakosodott” mesék olvasása és nézése.

Miért épp a nordic walking?

Sokan vannak, akik szeretnének mozogni, de nem tudnak edzőterembe járni, intenzívebb sportot folytatni, ennek ellenére törekednek a mozgásra, néhány kiló leadására, fitt életmód folytatására, egészséges élet kialakítására. A nordic walking edzés számukra igazán tökéletes választás lehet.