5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü
- Dátum: 2021.02.20., 16:25
- Szabó Máté
- csirke, ebéd, gulyás, hagymás bab, hétvége, menü, recept
Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.
Gulyásleves kolbásszal
Hozzávalók:
3 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
só
köménymag
bors
pirospaprika
1 pár debreceni
10 dkg füstölt szalonna
1 db sárgarépa
1 db zöldpaprika
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
Elkészítés:
1. A vöröshagymát, fokhagymát, és a szalonnát apróra vágjuk. A krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát vékony karikákra szeljük. A paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprika csumáját eltávolítjuk, majd csíkokra vágjuk. A kolbászt pedig felkarikázzuk.
2. Egy fazékba beleöntjük az olajat, majd beletesszük az apróra vágott szalonnát, és elkezdjük sütni. Pár perc után hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd rögtön a felkarikázott kolbászt is, utána megszórjuk köménymaggal és őrölt borssal. Alaposan összekeverjük, és pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és a kisebb kockákra vágott krumplit. Megszórjuk pirospaprikával, majd alaposan összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, majd felforraljuk.
3. Amikor felforrt, közepes hőfokon puhára főzzük. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyem zölddel, majd ízlés szerint rákanalazzuk a tejfölt.
Bableves
2 db fehérbab konzerv
45 dkg zöldségkeverék
25 dkg virsli
2 db húsleveskocka
40 dkg zöldségkeverék
1 fej v. hagyma
só
bors
chilli (ízlés szerint)
Elkészítés:
A leveskockákat feloldjuk 8 dl forró vízben. Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a felaprított vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, és együtt pirítjuk további néhány percig. Ezután hozzákeverjük a leszűrt, lecsepegtetett babot, a darabolt paradicsomot, majd a levével együtt felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Közepes lángon főzzük 6 percig.
A babos keverékbe forgatjuk a felkarikázott virslit, és forralunk rajta egyet, végül egy kevés sóval, borssal és őrölt chilivel ízesítjük. A felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Hagymás bab (Bud Spencer módra)
50 dkg sonka
15 dkg szalonna
70 dkg bab
3 fej hagyma
1 ek cukor
bazsalikom
só
bors
pirospaprika (igény szerint)
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Másnap hideg vízben felrakjuk főni, hozzáadjuk a bazsalikomot, és 30 perc alatt félig megfőzzük. Leszűrjük a levét, és félrerakjuk.
A szalonnát és a sonkát felkockázzuk, majd a szalonna zsírját kiolvasztjuk egy nagyobb lábosban. Hozzáadjuk a cukrot, és ha elolvadt mehet bele a karikára vágott hagyma, amit üvegesre pirítunk. Megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a felszeletelt fokhagymát is.
Hozzáadjuk a leszűrt babot, és annyi levet öntünk rá amennyi ellepi. A paradicsompürével és a sonkával elkeverve felforraljuk, sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
Zöldséges tepsis csirke
6 db csirke felsőcomb filé
4 db szilvaparadicsom
1 db póréhagyma
1 tv paprika
só
bors
rozmaring
zellerszál
4 ek olívaolaj
Elkészítés:
1. A zöldségeket tetszés szerint felvagdaljuk. A tepsibe alufóliát teszünk. Meglocsoljuk olívával, és a zöldségeket beleszórjuk. A húst megmossuk, besózzuk, majd a zöldségekre sorba tesszük
2. A rozmaringot csipegessük rá, és locsoljuk meg kevés olívával. 200 fokos sütőbe tesszük, és 150 fokon lassan puhára sütjük. A tetejét fóliázzuk le!
3. A zöldségeket tetszés szerint felvagdaljuk. A tepsibe alufóliát teszünk. Meglocsoljuk olívával, és a zöldségeket beleszórjuk. A húst megmossuk, besózzuk, majd a zöldségekre sorba tesszük.
Baconos kolbászos pizza tepsiben sütve
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2, 5 dkg élesztő
4 ek olívaolaj
1 kis ek. só
1 tk cukor
3, 5 dl langyos víz
A tetejére:
15 dkg bacon
1 szál füstölt kolbász
2 fej lilahagyma
1 db erős paprika
1 üveg pizzaszósz
ketchup
40 dkg sajt
Elkészítése:
1. A paprikákat, kolbászt és a hagymát szeletekre vágjuk. Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt meggyúrjuk a tésztát és egy órát meleg helyen kelesztjük.
2. A tésztát a kiolajozott tepsibe belenyomkodjuk, majd megkenjük a pizza szósszal. Rátesszük a bacon csíkokat, kolbász karikákat, szeletelt hagymát, paprikát, és ízlés szerint szórunk rá erőspaprikát is.
3. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, és előmelegített sütőben 220 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Szabó Máté
Egészséges nassolnivalók
Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!
Amit a kókuszvízről tudni érdemes
A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.
A bento kultúrája
A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.
Mit jelent a korlátlan szavatosság?
Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?
Gluténmentes étkezés előnyei
Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.