Menü

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Mindannyiunknak ki kell tartanunk, hiszen azt is be kell látnunk, hogy a vírus elleni védelem érdekében csak a fertőzöttségi adatok enyhülésével lehet nyitást kezdeményezni. Sok kulturális hely és intézmény felismerte, hogy a nyitásoknak még nem jött el az ideje. Viszont az emberek lehangoltságának javítása érdekében sok tartalmat megosztottak ingyen a látogatók számára. Most megismerhetünk pár ingyenes és online kulturális élményt.

Múzeumi kiállítások, galériák

A londoni British Museum is kedveskedett volt és leendő látogatói számára. Blogukban összegyűjtötték, hogy miképpen fedezhetik fel a látogatók online a múzeumot. A múzeum bizonyos részei „meglátogathatóak” a Google Street View-on. Az online nézelődő sétálgathat a kiállítótermekben és megcsodálhatja a Rosette-i követ a múzeum Egyiptomi kiállítótermében.

https://www.google.co.uk/maps/@51.5192048,-0.1274951,2a,75y,267.2h,58.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFyBuFtvu6FeVvVVc5--uiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

Ami ennél látványosabb, az a múzeum virtuális galériája. Néhány festményt és kiállítási darabot sikerült fejlett technológiával az online térben is teljes pompájában a látogató közönség elé terjeszteni. Az antik és modern művészetek kedvelői is találnak maguknak látványosságot.

https://www.britishmuseum.org/collection/galleries?_gl=1*172v11a*_ga*MTY3ODAyMDkwMi4xNjE0NTg5NTcz*_ga_08TLB9R8X1*MTYxNDU4OTU3My4xLjEuMTYxNDU4OTg1MC4w#virtual-galleries

Az Amsterdamban található Van Gogh Múzeum is online kiállítással kedveskedett látógatói számára. Az érdeklődök megnézhetik a méltán híres, ám tragikus életű Vincent Van Gogh bizonyos műveit, beleleshetnek életrajzába, és titkos leveleket is olvashatnak. https://www.vangoghmuseum.nl/en/visit/enjoy-the-museum-from-home#art

Színházi előadások

Hogy a színházoknak még a pandémia idején is legyen némi bevételük, létrehoztak olyan honlapokat, ahol online közvetítik a nézőknek a darabokat, ám ezekre elő kell fizetni. Ilyen például az eszinhaz.hu. De azok se szomorkodjanak, akik most inkább nem költenének online előadásokra, mert néhány színház YouTube csatornákon osztott meg ingyen teljes darabokat. De színházi lejátszási listákat is létrehoztak: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7WCLuDmshCTPvfwg2I17ooqifPjLE3z7

Ha pedig esetleg egy audiális élmény hiányzik, akkor hangversenyek hallgatására is van lehetőség videómegosztó portálokon. A Filharmónia Magyarország, a Budavári Schönherz Stúdió és a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar YouTube csatornáin több különböző hangverseny megtekintésére van lehetőség.

Igaz, hogy mindezen összegyűjtött kulturális élmény élőben offline jelenlétben a legélvezhetőbb, most a helyzet dacára a kultúrára szomjazók most ezen formában kénytelenek élvezni a művészetet. Reménykedjünk abban, hogy az oltások hatására a vírus gyengülni fog, és hogy hamarosan újból élvezhetjük régi szenvedélyeinket.

Újabb sorozatajánló karantén idejére

Több mint egy éve már, hogy a koronavírus okozta korlátozások szerint élünk. Az emberek legnagyobb része home officeban dolgozik, vagy távoktatásban tanul és amíg a szórakozóhelyek, kávézók és éttermek is zárva tartanak, a barátokkal is veszélyes találkozni, a filmek és sorozatok nézése lett az új hobbink.

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…