Menü

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Mindannyiunknak ki kell tartanunk, hiszen azt is be kell látnunk, hogy a vírus elleni védelem érdekében csak a fertőzöttségi adatok enyhülésével lehet nyitást kezdeményezni. Sok kulturális hely és intézmény felismerte, hogy a nyitásoknak még nem jött el az ideje. Viszont az emberek lehangoltságának javítása érdekében sok tartalmat megosztottak ingyen a látogatók számára. Most megismerhetünk pár ingyenes és online kulturális élményt.

Múzeumi kiállítások, galériák

A londoni British Museum is kedveskedett volt és leendő látogatói számára. Blogukban összegyűjtötték, hogy miképpen fedezhetik fel a látogatók online a múzeumot. A múzeum bizonyos részei „meglátogathatóak” a Google Street View-on. Az online nézelődő sétálgathat a kiállítótermekben és megcsodálhatja a Rosette-i követ a múzeum Egyiptomi kiállítótermében.

https://www.google.co.uk/maps/@51.5192048,-0.1274951,2a,75y,267.2h,58.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFyBuFtvu6FeVvVVc5--uiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

Ami ennél látványosabb, az a múzeum virtuális galériája. Néhány festményt és kiállítási darabot sikerült fejlett technológiával az online térben is teljes pompájában a látogató közönség elé terjeszteni. Az antik és modern művészetek kedvelői is találnak maguknak látványosságot.

https://www.britishmuseum.org/collection/galleries?_gl=1*172v11a*_ga*MTY3ODAyMDkwMi4xNjE0NTg5NTcz*_ga_08TLB9R8X1*MTYxNDU4OTU3My4xLjEuMTYxNDU4OTg1MC4w#virtual-galleries

Az Amsterdamban található Van Gogh Múzeum is online kiállítással kedveskedett látógatói számára. Az érdeklődök megnézhetik a méltán híres, ám tragikus életű Vincent Van Gogh bizonyos műveit, beleleshetnek életrajzába, és titkos leveleket is olvashatnak. https://www.vangoghmuseum.nl/en/visit/enjoy-the-museum-from-home#art

Színházi előadások

Hogy a színházoknak még a pandémia idején is legyen némi bevételük, létrehoztak olyan honlapokat, ahol online közvetítik a nézőknek a darabokat, ám ezekre elő kell fizetni. Ilyen például az eszinhaz.hu. De azok se szomorkodjanak, akik most inkább nem költenének online előadásokra, mert néhány színház YouTube csatornákon osztott meg ingyen teljes darabokat. De színházi lejátszási listákat is létrehoztak: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7WCLuDmshCTPvfwg2I17ooqifPjLE3z7

Ha pedig esetleg egy audiális élmény hiányzik, akkor hangversenyek hallgatására is van lehetőség videómegosztó portálokon. A Filharmónia Magyarország, a Budavári Schönherz Stúdió és a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar YouTube csatornáin több különböző hangverseny megtekintésére van lehetőség.

Igaz, hogy mindezen összegyűjtött kulturális élmény élőben offline jelenlétben a legélvezhetőbb, most a helyzet dacára a kultúrára szomjazók most ezen formában kénytelenek élvezni a művészetet. Reménykedjünk abban, hogy az oltások hatására a vírus gyengülni fog, és hogy hamarosan újból élvezhetjük régi szenvedélyeinket.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Tíz gyűrű a világ felett

A Marvel Studio ismét valami újba fogott mikor elkezdte forgatni a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája című filmet. A film egyértelműen a távol keleti harcművészetek világából táplálkozik, és azt is próbálja bemutatni. Méghozzá egészen jól.

Magyarország leggyönyörűbb őszi kirándulóhelyei

Az ország egyre nagyobb térségében színeződnek át szépen lassan a fák levelei. Ősszel a fák levelei festik színesre a tájat országszerte, én pedig megpróbáltam összeszedni hazánk legvarázslatosabb kirándulóhelyeit a következő hónapokra.

Mindenképpen érdemes megnézni a Toxikomát

Herendi Gábor keze alatt ügyesen futnak a sötét anyagok is: ezt bizonyítja a szeptembertől a mozikban is látható Toxikoma. A Szabó Győző drogmemoárja alapján készült filmet mindenképpen érdemes megnézni.

Televíziózási szokások a családban, avagy hogyan tévézzünk okosan a gyerekekkel!

Hogy a „doboz” milyen hatással van a családunkra, legfőképp a gyermekeinkre, azzal pszichológusok, pedagógusok, s különféle tudósok, szakemberek rengeteget foglalkoznak. A kérdés mindig az marad, hogy – mert tiltani nem lehet – hogyan tévézzünk okosan, felelősen, tudatosan a gyerekekkel.