Legfontosabb aminosavak
- Dátum: 2021.04.20., 04:17
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- arginin, fenil-analin, L- karnitin, Lizin, triptofán
A következőkben a legfontosabb aminosavak fellelhetőségét és hatásait vizsgáljuk a mindennapi táplálkozásban. Az aminosavaknak kiemelkedően fontos szerepük van a testépítésben!
1. Fenil-alanin:
Esszenciális aminosav, vagyis nem rendelkezünk az előállításához szükséges enzimekkel, a táplálékból kell felvennünk. A szervezetben izgalmi jelvivővé alakul át, mely az éberséget és a vitalitást fokozza. Javítja a szellemi frissességet és a memóriát, antidepresszáns hatású. Ezekért a tulajdonságaiért forgalmazzák előszeretettel táplálékkiegészítőként is. Növeli a szexuális vágyat, valamint csökkenti az éhségérzetet. Részt vesz a szervezet összes anyagcsere folyamatában. A fenil-alanin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes színéből és fiatalságából.
2. Arginin:
Nem esszenciális aminosav, de az agyalapi mirigy maximális működéséhez nagy szükség van rá. A férfiak több arginint igényelnek, mert az ondó 80%-a is ebből áll. Hatásai közé sorolhatjuk, hogy növeli az immunreakciókat és a spermiumok számát. Segít a zsírsavak lebontásában és elősegíti a sebgyógyulást. Az agyalapi mirigy növekedési hormonjának termelését serkenti.
3. Lizin:
Esszenciális aminosav, létfontosságú egyes fehérjék szintéziséhez, a szövetek növekedéséhez, regenerálódásához, ellenanyagok, enzimek és hormonok képződéséhez. Hatásai a következők: lizinnel hatékonyan harcolhatunk a karikás szemek, hajhullás, fáradtság és vérszegénység ellen, kitűnően alkalmazható a herpeszvírus ellen, biztosítja az energiatermelést és a zsírsavak megfelelő felhasználását. A lizin megtalálható a tojásban, élesztőben, babban, húsban, halban, tejben, szójatermékekben, sajtokban.
4. Triptofán:
Esszenciális aminosav, a szervezet tehát nem tudja előállítani. Megtalálható viszont a csokoládéban, banánban, zabban, tejben, szárított datolyában, napraforgóban, joghurtban, túróban, vörös húsban, csicseriborsóban, halban, baromfiban, földimogyoróban, szójában. Segíti az elalvást és leküzdeni az alkoholizmust. Fájdalomcsillapító, csökkenti a szorongást.
5. L-karnitin:
Egy nitrogén tartalmú vegyület, úgynevezett hidroxi-aminosav. Jelen van az emberi szervezetben és a szervezetünk maga is elő tudja állítani. A fehérjékben nem fordul elő, szintézise a lizin megtalálásával történik. A megfelelő képződéshez sok vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Zsírégető hatása miatt az egyik legkedveltebb táplálék-kiegészítő. Elterjedt a használata ezen kívül még a fáradékonyság leküzdésében, és szívbetegségekkel küzdők körében is. Lassítja az idegsejtek öregedését, javítja a memóriát.
Fontos szerepe van a zsírsavak szállításában és méregtelenítő tulajdonságai sem elhanyagolhatóak. Mindenképp a reggeli bevétel a javasolt, mert felpörgeti az agyat, így este már álmatlanságot okozhat!
Szerző: Udvari Fanni
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.