Menü

Legfontosabb aminosavak

A következőkben a legfontosabb aminosavak fellelhetőségét és hatásait vizsgáljuk a mindennapi táplálkozásban. Az aminosavaknak kiemelkedően fontos szerepük van a testépítésben!

1. Fenil-alanin:
Esszenciális aminosav, vagyis nem rendelkezünk az előállításához szükséges enzimekkel, a táplálékból kell felvennünk. A szervezetben izgalmi jelvivővé alakul át, mely az éberséget és a vitalitást fokozza. Javítja a szellemi frissességet és a memóriát, antidepresszáns hatású. Ezekért a tulajdonságaiért forgalmazzák előszeretettel táplálékkiegészítőként is. Növeli a szexuális vágyat, valamint csökkenti az éhségérzetet. Részt vesz a szervezet összes anyagcsere folyamatában. A fenil-alanin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes színéből és fiatalságából.

2. Arginin:
Nem esszenciális aminosav, de az agyalapi mirigy maximális működéséhez nagy szükség van rá. A férfiak több arginint igényelnek, mert az ondó 80%-a is ebből áll. Hatásai közé sorolhatjuk, hogy növeli az immunreakciókat és a spermiumok számát. Segít a zsírsavak lebontásában és elősegíti a sebgyógyulást. Az agyalapi mirigy növekedési hormonjának termelését serkenti.

3. Lizin:
Esszenciális aminosav, létfontosságú egyes fehérjék szintéziséhez, a szövetek növekedéséhez, regenerálódásához, ellenanyagok, enzimek és hormonok képződéséhez. Hatásai a következők: lizinnel hatékonyan harcolhatunk a karikás szemek, hajhullás, fáradtság és vérszegénység ellen, kitűnően alkalmazható a herpeszvírus ellen, biztosítja az energiatermelést és a zsírsavak megfelelő felhasználását. A lizin megtalálható a tojásban, élesztőben, babban, húsban, halban, tejben, szójatermékekben, sajtokban.

4. Triptofán:
Esszenciális aminosav, a szervezet tehát nem tudja előállítani. Megtalálható viszont a csokoládéban, banánban, zabban, tejben, szárított datolyában, napraforgóban, joghurtban, túróban, vörös húsban, csicseriborsóban, halban, baromfiban, földimogyoróban, szójában. Segíti az elalvást és leküzdeni az alkoholizmust. Fájdalomcsillapító, csökkenti a szorongást.

5. L-karnitin:
Egy nitrogén tartalmú vegyület, úgynevezett hidroxi-aminosav. Jelen van az emberi szervezetben és a szervezetünk maga is elő tudja állítani. A fehérjékben nem fordul elő, szintézise a lizin megtalálásával történik. A megfelelő képződéshez sok vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Zsírégető hatása miatt az egyik legkedveltebb táplálék-kiegészítő. Elterjedt a használata ezen kívül még a fáradékonyság leküzdésében, és szívbetegségekkel küzdők körében is. Lassítja az idegsejtek öregedését, javítja a memóriát.

Fontos szerepe van a zsírsavak szállításában és méregtelenítő tulajdonságai sem elhanyagolhatóak. Mindenképp a reggeli bevétel a javasolt, mert felpörgeti az agyat, így este már álmatlanságot okozhat!

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.