Menü

A túlzott kólafogyasztás veszélyei

Korábban már megállapították, hogy a cukortartalmú italok rontják a fogat, továbbá növelik a cukorbetegség és metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a megállapítást, miszerint a túlzott kólafogyasztás hypokalaemia betegséghez vezet. Ez azt jelenti, hogy a vérben csökken a kálium mennyisége, ami a létfontosságú izomfunkciókra káros hatással van.

Mik lehetnek a tünetek?

A tünetek az enyhe gyengeségérzettől a bénulásig terjedhetnek. A tanulmány szerint azonban szerencsére az összes vizsgált páciens gyorsan és teljesen felépült, miután abbahagyták a kólafogyasztást, és káliumot szedtek orális vagy intravénás formában.

Az esettanulmányban olyan embereket vizsgáltak, akik naponta 2-9 liter üdítőt ittak meg, a páciensek között terhes nők is voltak. Az egyikük például napi három liter kólát fogyasztott, és fáradtságra, étvágycsökkenésre, állandó hányásra panaszkodott. Az elektrodiagram kimutatta, hogy a nőnek szívkoszorúér-elzáródása volt, pedig a vérvizsgálat csak káliumhiányt mutatott.

A másik terhes nőnél is alacsony volt a káliumszint, és izomgyengülésre is panaszkodott. Kiderült, hogy napi hét liter kólát ivott meg.

Az alváshiány mellett, a nyugtalanság is a koffeinbevitel egyik mellékhatása. Minden egyes kólás doboz annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze igen erős kávé. A függőséget okozó hatását is bebizonyították már, ezért ha egyszer a kevesebb kóla mellett döntesz, fejfájást, ingerlékenységet, sőt akár depressziót is tapasztalhatsz.

Amikor túlsúlyról beszélünk, elsősorban nem a kinézetre, hanem arra gondolunk, hogyan is érezzük magunkat. A túlsúly önmagában nem okoz problémát, azonban negatív hatással van az immunrendszerre, valamint a szívrendszerre, továbbá az ízületeidre és csontjaidra, amik a kalciumhiány következtében már egyébként is le vannak gyengülve.

Ha úgy gondolod, hogy a diétás kóla egészségesebb és biztonságosabb, sajnos el kell, hogy keserítsünk.

A Zero cukros Coca-Cola valószínűleg egyáltalán nem tartalmaz cukrot, helyette tele vannak mesterséges édesítőszerekkel, amik rettentően káros hatással vannak a veséidre. Főként, ha olyannyira függő vagy, hogy mindennap fogyasztasz kólát.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.