Menü

A túlzott kólafogyasztás veszélyei

Korábban már megállapították, hogy a cukortartalmú italok rontják a fogat, továbbá növelik a cukorbetegség és metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a megállapítást, miszerint a túlzott kólafogyasztás hypokalaemia betegséghez vezet. Ez azt jelenti, hogy a vérben csökken a kálium mennyisége, ami a létfontosságú izomfunkciókra káros hatással van.

Mik lehetnek a tünetek?

A tünetek az enyhe gyengeségérzettől a bénulásig terjedhetnek. A tanulmány szerint azonban szerencsére az összes vizsgált páciens gyorsan és teljesen felépült, miután abbahagyták a kólafogyasztást, és káliumot szedtek orális vagy intravénás formában.

Az esettanulmányban olyan embereket vizsgáltak, akik naponta 2-9 liter üdítőt ittak meg, a páciensek között terhes nők is voltak. Az egyikük például napi három liter kólát fogyasztott, és fáradtságra, étvágycsökkenésre, állandó hányásra panaszkodott. Az elektrodiagram kimutatta, hogy a nőnek szívkoszorúér-elzáródása volt, pedig a vérvizsgálat csak káliumhiányt mutatott.

A másik terhes nőnél is alacsony volt a káliumszint, és izomgyengülésre is panaszkodott. Kiderült, hogy napi hét liter kólát ivott meg.

Az alváshiány mellett, a nyugtalanság is a koffeinbevitel egyik mellékhatása. Minden egyes kólás doboz annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze igen erős kávé. A függőséget okozó hatását is bebizonyították már, ezért ha egyszer a kevesebb kóla mellett döntesz, fejfájást, ingerlékenységet, sőt akár depressziót is tapasztalhatsz.

Amikor túlsúlyról beszélünk, elsősorban nem a kinézetre, hanem arra gondolunk, hogyan is érezzük magunkat. A túlsúly önmagában nem okoz problémát, azonban negatív hatással van az immunrendszerre, valamint a szívrendszerre, továbbá az ízületeidre és csontjaidra, amik a kalciumhiány következtében már egyébként is le vannak gyengülve.

Ha úgy gondolod, hogy a diétás kóla egészségesebb és biztonságosabb, sajnos el kell, hogy keserítsünk.

A Zero cukros Coca-Cola valószínűleg egyáltalán nem tartalmaz cukrot, helyette tele vannak mesterséges édesítőszerekkel, amik rettentően káros hatással vannak a veséidre. Főként, ha olyannyira függő vagy, hogy mindennap fogyasztasz kólát.

Szerző: Udvari Fanni

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?