Menü

A legjobb gyulladáscsökkentő ételek

Amikor a test gyulladásos állapotba kerül, a szervezet megpróbálja gyógyítani a fájdalmat okozó sérülést vagy fertőzést. Ha a gyulladás krónikussá válik, súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Gyömbér

Az egzotikus fűszernövényt sokféleképp felhasználhatjuk, érdemes lenne beépíteni a napi táplálkozásunkba, pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek. A gyömbér gyógyhatása sokoldalú, használhatjuk köhögéscsillapítónak, görcsoldónak, gyulladáscsökkentőnek, nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E-, B- vitaminokat, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket.

A gyömbér gyomornyugtató, emésztési panaszoknál is ajánlott a fogyasztása. Reszelt formában fűszerezhetjük vele az ételeket, levesekbe, húsételekbe, desszertekbe is csempészhetünk belőle, de ihatunk gyömbérteát is.

Zöld tea

A világ egyik legkedveltebb teája. Minden kortya aranyat ér, jó hatással van a szervezetre, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, illetve javítja az agyműködést. Diétázók bátran ihatják, segíti az emésztést, és jó hatással van a zsíranyagcserére.

A zöld tea védelmet nyújt influenzaszezonban, a kellemetlen leheletet is megszünteti. Napi fogyasztásával a szájban kialakuló gyulladásos betegségek ellen is felvehetjük a harcot.

Zöld színű zöldségek

Brokkoli, spenót, káposzta és barátaik, mindegyik zöld színben pompázó zöldség fogyasztása ajánlott, ugyanis magas a vastartalmuk, illetve található bennük K-vitamin, ami erősíti a csontokat és az ízületek egészségéhez is hozzájárul. A zöld növények rengeteg klorofillt tartalmaznak: ez tisztítja a vért, javítja a máj működését, a vérképet. Kimossa a szervezetből a káros anyagokat.

Chili paprika

A csípős zöldség kapszaicin tartalma miatt nagyon erős gyulladáscsökkentő. Szerencsére ezt a tűzes húsú paprikát remekül be tudjuk illeszteni az étrendünkbe.

A gyulladással járó tünetek jelentkezhetnek duzzanattal, bőrirritációval, súlyos esetekben a fájó testrészünket mozdítani sem tudjuk, de előfordulhat az is, hogy nincsenek tünetei. A gyulladás kialakulásához a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagyban hozzájárul. Szerencsére csökkenthetjük a krónikus gyulladást és fájdalmat, méghozzá természetes módon. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek listája vaskos, bőven van miből válogatnunk.

Ezek az élelmiszerek remek immunerősítők, bővelkednek antioxidánsokban, például vitaminokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, röviden, jót tesznek a szervezetünkkel.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.