A legjobb gyulladáscsökkentő ételek
- Dátum: 2021.08.08., 22:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fájdalom, gyógyászat, gyulladás, immunrendszer, szervezet, védekezés
Amikor a test gyulladásos állapotba kerül, a szervezet megpróbálja gyógyítani a fájdalmat okozó sérülést vagy fertőzést. Ha a gyulladás krónikussá válik, súlyos betegségek kialakulásához vezethet.
Gyömbér

Az egzotikus fűszernövényt sokféleképp felhasználhatjuk, érdemes lenne beépíteni a napi táplálkozásunkba, pozitív egészségügyi hatásai lenyűgözőek. A gyömbér gyógyhatása sokoldalú, használhatjuk köhögéscsillapítónak, görcsoldónak, gyulladáscsökkentőnek, nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E-, B- vitaminokat, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket.
A gyömbér gyomornyugtató, emésztési panaszoknál is ajánlott a fogyasztása. Reszelt formában fűszerezhetjük vele az ételeket, levesekbe, húsételekbe, desszertekbe is csempészhetünk belőle, de ihatunk gyömbérteát is.
Zöld tea
A világ egyik legkedveltebb teája. Minden kortya aranyat ér, jó hatással van a szervezetre, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, illetve javítja az agyműködést. Diétázók bátran ihatják, segíti az emésztést, és jó hatással van a zsíranyagcserére.
A zöld tea védelmet nyújt influenzaszezonban, a kellemetlen leheletet is megszünteti. Napi fogyasztásával a szájban kialakuló gyulladásos betegségek ellen is felvehetjük a harcot.
Zöld színű zöldségek

Brokkoli, spenót, káposzta és barátaik, mindegyik zöld színben pompázó zöldség fogyasztása ajánlott, ugyanis magas a vastartalmuk, illetve található bennük K-vitamin, ami erősíti a csontokat és az ízületek egészségéhez is hozzájárul. A zöld növények rengeteg klorofillt tartalmaznak: ez tisztítja a vért, javítja a máj működését, a vérképet. Kimossa a szervezetből a káros anyagokat.
Chili paprika
A csípős zöldség kapszaicin tartalma miatt nagyon erős gyulladáscsökkentő. Szerencsére ezt a tűzes húsú paprikát remekül be tudjuk illeszteni az étrendünkbe.
A gyulladással járó tünetek jelentkezhetnek duzzanattal, bőrirritációval, súlyos esetekben a fájó testrészünket mozdítani sem tudjuk, de előfordulhat az is, hogy nincsenek tünetei. A gyulladás kialakulásához a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagyban hozzájárul. Szerencsére csökkenthetjük a krónikus gyulladást és fájdalmat, méghozzá természetes módon. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek listája vaskos, bőven van miből válogatnunk.
Ezek az élelmiszerek remek immunerősítők, bővelkednek antioxidánsokban, például vitaminokban, flavonoidokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, röviden, jót tesznek a szervezetünkkel.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.