Májvédő ételek nyomában
- Dátum: 2021.09.29., 00:32
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, egészség, máj, táplálkozás, természet, vitamin, zsírsav
A májunk számos alapvető feladatot lát el, kezdve a fehérjék, koleszterin és epe előállításától a vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok felszívódásáig.
Ezenkívül lebontja a toxinokat, például alkoholt, gyógyszereket és az anyagcsere természetes melléktermékeit. Az egészség fenntartása szempontjából fontos, hogy a májunk jó egészségnek örvendjen.
Nézzük, melyik az a 11 legjobb étel, amely segít az egészséges máj megőrzésében.
Kávé
A tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás védi a májat a betegségektől. Például, tanulmányok többször kimutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a májzsugorodás vagy tartós májkárosodás kockázatát krónikus májbetegségben szenvedő embereknél. A kávé csökkenti a gyulladást és növeli az antioxidáns glutation szintjét. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a testben természetesen képződnek, és a sejtek károsodását okozhatják. Ez csökkenti a májbetegségek, a rák és a zsíros máj kialakulásának kockázatát is.
Tea
A tea sok szempontból bír az egészségre jótékony hatással, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy a máj számára különös előnyökkel járhat. A fekete és a zöld tea javíthatja a máj enzim- és zsírszintjét.
Grapefruit
A grapefruit antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. A grapefruitban található két fő antioxidáns a naringenin és a naringin. A grapefruit antioxidánsai védik a májat a gyulladás csökkentésével és a védelmi mechanizmusok fokozásával.
Áfonya
A bogyóknak magas antioxidáns tartalmuk van, amelyek védik a májat a károsodásoktól.
Szőlő
A szőlő, különösen a vörös és a lila szőlő számos különféle jótékony növényi vegyületet tartalmaz. A legismertebb a resveratrol, amelynek számos egészségügyi előnye van. Állatkísérletek és egyes emberekkel végzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy a szőlő és a szőlőmag kivonat védi a májat a károsodásoktól, növeli az antioxidáns szintet és remek gyulladásgátló.
Kaktuszfüge
A fügekaktusz az ehető kaktuszok népszerű típusa, gyümölcse a kaktuszfüge vagy tuna. A kaktuszfügét és levét fogyasztják leggyakrabban. A gyümölcs leve segíthet a másnaposság tüneteinek leküzdésében, csökkenti a gyulladást is. Védhetik a májat az alkoholfogyasztás okozta károsodásoktól is.
Céklalé
A céklalé olyan nitrátok és antioxidánsok forrása, amelyek javíthatják a szív egészségét és csökkenthetik az oxidatív károsodásokat és a gyulladást. A céklalé védi a májat az oxidatív károsodásoktól és a gyulladástól, miközben növeli a természetes méregtelenítő enzimek hatását.
Sötétzöld színű zöldségek
A sötétzöld színű zöldségek, mint például a brokkoli és a kelbimbó fokozhatják a máj természetes méregtelenítő enzimeinek működését, megvédhetik azokat a károsodásoktól.
Diófélék
A dióban magas a zsírtartalom és tápanyagokban gazdag - ideértve az antioxidáns E-vitamint - és a jótékony növényi vegyületek. Ez az összetétel számos egészségügyi hatásért felelős, különös tekintettel a szív egészségére, de potenciálisan a májra is.
Zsíros halak
A zsíros halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, azaz olyan egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a gyulladást, és amelyekkel alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Az omega-3-ban gazdag zsíros halak fogyasztásának számos előnye van a máj számára. Ugyanakkor fontos, hogy figyeljen az omega-6 és az omega-3 arányára a szervezetében.
Olívaolaj
Az olívaolajat egészséges zsírnak tekintik, mivel számos egészségügyi előnye van, ideértve a szívre és az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásait. A tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolaj-fogyasztás csökkenti a máj zsírszintjét és javítja a májenzimszintet.
Ezen ételeknek az étrendbe történő beépítése természetes és egészséges módja a máj megóvásának és táplálásának.
Túlzott C-vitamin fogyasztás
Az őszi időszakban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen a hidegebb idő beköszöntével nagyobb szükségünk van ezek támogató erejére. Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy ezekből megfelelő mennyiségűt vigyünk be, mivel a túlzott fogyasztás káros lehet egészségünkre.
Táplálékkiegészítők tömkelege. Mi mire szolgál?
Rengeteget hallunk róluk, sokan idegenkednek tőle. Ezek olyan termékek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Leginkább porok, tabletták, vitaminok formájában azonosítjuk őket. Tartalmaznak ásványi anyagokat, növényi kivonatokat, aminosavakat és más anyagokat, amelyek pozitívan hatnak a szervezet működésére. A cél az, hogy támogassák a testi és a szellemi egészséget, pótolják a tápanyaghiányt, vagy segítsék a sportolók teljesítményét. Rengeteg pozitív hatásuk van, mégis sokan negatív sztereotípiákkal azonosítják.
Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?
Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!
A legjobb körömerősítő ételek
A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.
Lábápolási kisokos
Lábaink naponta nagy terheket viselnek el, állandóan használatban lévő, nélkülözhetetlen testrészeink. Télen amikor nem látszik, hajlamosak vagyunk jobban elhanyagolni a lábápolást, ami az egészségünk szempontjából sem tanácsos. Fontossága nem csak esztétikai okokból jelentős, de komoly betegségeket is meg tudunk előzni vele.