Menü

Májvédő ételek nyomában

A májunk számos alapvető feladatot lát el, kezdve a fehérjék, koleszterin és epe előállításától a vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok felszívódásáig.

Ezenkívül lebontja a toxinokat, például alkoholt, gyógyszereket és az anyagcsere természetes melléktermékeit. Az egészség fenntartása szempontjából fontos, hogy a májunk jó egészségnek örvendjen.

Nézzük, melyik az a 11 legjobb étel, amely segít az egészséges máj megőrzésében.

Kávé

A tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás védi a májat a betegségektől. Például, tanulmányok többször kimutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a májzsugorodás vagy tartós májkárosodás kockázatát krónikus májbetegségben szenvedő embereknél. A kávé csökkenti a gyulladást és növeli az antioxidáns glutation szintjét. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a testben természetesen képződnek, és a sejtek károsodását okozhatják. Ez csökkenti a májbetegségek, a rák és a zsíros máj kialakulásának kockázatát is.

Tea

A tea sok szempontból bír az egészségre jótékony hatással, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy a máj számára különös előnyökkel járhat. A fekete és a zöld tea javíthatja a máj enzim- és zsírszintjét.

Grapefruit

A grapefruit antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. A grapefruitban található két fő antioxidáns a naringenin és a naringin. A grapefruit antioxidánsai védik a májat a gyulladás csökkentésével és a védelmi mechanizmusok fokozásával.

Áfonya

A bogyóknak magas antioxidáns tartalmuk van, amelyek védik a májat a károsodásoktól.

Szőlő

A szőlő, különösen a vörös és a lila szőlő számos különféle jótékony növényi vegyületet tartalmaz. A legismertebb a resveratrol, amelynek számos egészségügyi előnye van. Állatkísérletek és egyes emberekkel végzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy a szőlő és a szőlőmag kivonat védi a májat a károsodásoktól, növeli az antioxidáns szintet és remek gyulladásgátló.

Kaktuszfüge

A fügekaktusz az ehető kaktuszok népszerű típusa, gyümölcse a kaktuszfüge vagy tuna. A kaktuszfügét és levét fogyasztják leggyakrabban. A gyümölcs leve segíthet a másnaposság tüneteinek leküzdésében, csökkenti a gyulladást is. Védhetik a májat az alkoholfogyasztás okozta károsodásoktól is.

Céklalé

A céklalé olyan nitrátok és antioxidánsok forrása, amelyek javíthatják a szív egészségét és csökkenthetik az oxidatív károsodásokat és a gyulladást. A céklalé védi a májat az oxidatív károsodásoktól és a gyulladástól, miközben növeli a természetes méregtelenítő enzimek hatását.

Sötétzöld színű zöldségek

A sötétzöld színű zöldségek, mint például a brokkoli és a kelbimbó fokozhatják a máj természetes méregtelenítő enzimeinek működését, megvédhetik azokat a károsodásoktól.

Diófélék

A dióban magas a zsírtartalom és tápanyagokban gazdag - ideértve az antioxidáns E-vitamint - és a jótékony növényi vegyületek. Ez az összetétel számos egészségügyi hatásért felelős, különös tekintettel a szív egészségére, de potenciálisan a májra is.

Zsíros halak

A zsíros halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, azaz olyan egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a gyulladást, és amelyekkel alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Az omega-3-ban gazdag zsíros halak fogyasztásának számos előnye van a máj számára. Ugyanakkor fontos, hogy figyeljen az omega-6 és az omega-3 arányára a szervezetében.

Olívaolaj

Az olívaolajat egészséges zsírnak tekintik, mivel számos egészségügyi előnye van, ideértve a szívre és az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásait. A tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolaj-fogyasztás csökkenti a máj zsírszintjét és javítja a májenzimszintet.

Ezen ételeknek az étrendbe történő beépítése természetes és egészséges módja a máj megóvásának és táplálásának.

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.