Menü

Tanácsok a terhesség alatti hátfájás ellen

A terhesség kilenc hónapja alatt a méhben növekvő magzat súlya miatt az anya testének súlypontja, egyensúlya megváltozik. Ez megváltoztatja a járását is, a várandós nő a gerincét önkéntelenül hátrafeszítve igyekszik ellensúlyozni az előredomborodó has súlyát.

A terhes nő testében egyéb változások is zajlanak. A hormonális változások miatt megnő a progeszteron hormon szintje, emiatt a kötőszövetei és tartószalagjai meglágyulnak, tágulékonyabbá, lazábbá válnak, helyet teremtve a növekvő méhnek és előkészítve a szülést.

A terhesség alatti hátfájás leggyakrabban deréktáji, hasonló a tartós ülő munka vagy túlterhelés, emelés, cipekedés miatt kialakuló lumbális fájdalomhoz. Leggyakrabban a terhesség ötödik és hetedik hónapja között következik be, de kialakulhat előbb is, már az első trimeszter alatt, különösen azoknál, akikkel a terhesség előtt is előfordult a derékfájás.

Amire a kismamáknak vigyázni kell

Vannak olyan körülmények, tevékenységek, amelyek a terhesség alatti hátfájdalmakat kiválthatják vagy súlyosbíthatják. Ezért a várandósság ideje alatt fokozottan kell figyelni arra, hogy a kismama hogyan emelkedik fel ülő helyzetből, száll ki autóból, ágyból, kádból. A nehezebb tárgyak emelése, a csavart, előrehajolt testhelyzet, a tartós ülő testhelyzet (például számítógép előtti munkát végezve) növelik a terhességi hátfájdalom kialakulásának kockázatát. Ezért jobb váltogatni a tevékenységi formákat, tartson szünetet, ne üljön, álljon, feküdjön egyhuzamban sokáig. A növekvő magzat súlya önmagában is megterheli a gerincet, ezért ajánlatos elkerülni a további súlyfelesleget, az elhízást.

Tippek a terhesség alatti hátfájdalom elkerüléséhez

Fogadja meg tanácsainkat a várandósság alatti hátfájás elkerüléséhez, rizikójának csökkentéséhez.

Vigyázzon a testtartására!

Tudatosan figyeljen arra, hogy a gerincét ülés és járás közben is lehetőleg tartsa egyenesen, ne feszítse hátra. Ülés közben ne tegye keresztbe a lábát, mert nemcsak rontja a keringést, hanem a helyes testtartást is akadályozza. Hosszas üléshez használjon háttámaszt és válasszon megfelelő magasságú széket.

A cipősarka ne legyen magasabb 3-4 centiméternél!

Hordjon kényelmes, a talpat megtámasztó cipőt!

Szükség esetén használjon fűzőt!

A kismama fűző jó szolgálatot tehet hátfájás esetén, és alátámasztja az előredomborodó hasat.

Aludjon oldalra fordulva, magzatpózban!

A gerincre nehezedő nyomás és a hátfájás csökkenthető, ha oldalfekvésben alszik, a térde közé vagy alá pedig helyezzen párnát!

Vigyázzon az emeléssel és a hajolgatással!

Ne hajoljon, inkább guggoljon le az emeléshez. Ha cipelni kell, ossza el egyenlő arányban a súlyt a két kezében, vagy a vállán!

Frissítse fel magát rendszeresen nyújtózkodással, tornával, vállkörzéssel, sétával! A hátfájdalmakat enyhítheti a kismama jóga és az úszás is.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Létezik-e magzati látás?

Vajon milyen képek lehettek a fejedben, mielőtt megszülettél? Jóval korábban természetesen sötétben voltál, édesanyád méhében, a szemeid csukva voltak, mert ebben az időszakban az agyad vizuális rendszere még nagyban fejlődésben volt. De ha a szemedben lévő idegsejtek már aktívak voltak, láthattál-e valamit?

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.