Menü

Kórházban töltött karácsony…

E címet még leírni is rossz érzéssel tölt el. Betegnek lenni mikor lenne jó? Soha, de ünnepkor, pláne karácsonykor különösen borzasztó érzés. Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik, vagy olyanok is, akik 1-1 baleset miatt ekkor kerülnek be. A fokozottan nehéz helyzetet, hogy tudják a szülők elviselhetőbbé tenni? Mit tehetünk ebben az esetben?

Egy kórházban enyhíteni az otthon hiányát, majdnem, hogy teljesíthetetlen kihívás, de egy szülő sosem ismer lehetetlent.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, fontos, hogy próbáljunk meg kis ünnepi fényt vinni a kórházban eltöltött napokhoz. Akár tehetünk ki néhány díszt, hallgathatunk karácsonyi zenét, ha az orvosok engedik, akkor akár ünnepi menüt is behozathatunk a családtagokkal, némi édesség, ajándék kíséretében, s kicsit máris jobban érzi magát a gyermekünk, s vele együtt a szülő is.

Megkérhetjük a gyermekünk kis barátait, ovis csoporttársait, osztálytársait, hogy küldjenek a gyermekünk számára saját készítésű képeslapot, rajzot, levelet, mely szintén egy megható gesztus, biztosan segíti a gyógyulást, ha érzi a beteg, hogy nem feledkeztek el róla, mennyien gondolnak rá, s jobbulást kívánnak.

Sajnos a vírushelyzet miatt a látogatások tilosak, nincs rokon vagy nagymama, aki megjelenne a kórterem ajtajában, ám a mai modern eszközökkel bármikor lehet videóhívást indítani, s beszélgetni a családtagokkal, rokonokkal, barátokkal.

A gyerek is jobban viseli a kórházi létet, ha mindig szórakoztatva, foglalkoztatva van.

A kórházba nagyon jól jön egy új játék, egy új könyv, egy színező és színesceruza készlet, kirakó, építő, kisautók, vagy egy új baba, mely szintén örömmel tölti el a kis betegeket.

Amikor a fiammal hosszú hetekig voltam kórházban, mi laptopon karácsonyra hangoló filmeket nézegettünk, igaz azóta a „Jégvarázs” című mesét és a „Reszkessetek betörőket” már csak összerándult gyomorral tudom végig nézni, nekem ezek mindig a kórházi élményekhez kapcsolódnak. Sajnos. Viszont akkor jó szolgálatot tettek és bizony naponta megnéztük a kisfiammal őket.

A mesélés sokszor a legjobb gyógyír, igaz? Miért lenne ez épp a kórházban másként. Felbecsülhetetlen erejű, ha a kicsik lelki világáról van szó, a betegágyon fekvő gyermek szívesen hallgat mesét, azonosul a szereplőkkel, foglalkoztatja a fantáziáját, fejleszti a szókincsét, kreativitását, egy legfőképp eltereli a figyelmét a betegségről és a kórházról.

Az ünnepek környékén vegyük elő a klasszikus karácsonyi meséket, s lépjünk át a csodák birodalmába.

Szerencsére léteznek ma már a kórházakban bohócdoktorok, mesedoktorok, önkéntesek, akik felvidítják, meséket olvasnak a beteg gyerekeknek. Szeretnék itt tenni egy kérést, ugyan nem a reklám helye, nem is ezzel a célzattal említem őket, de tudniuk kell, hogy lehet őket támogatni, erről pedig minden részletet megtalálnak a weboldalaikon.

https://bohocdoktor.hu/

https://www.pirosorr.hu/

A kis betegek önkéntesek által beküldött mesevideókat is megnézhetnek a K&H gyógyvarázs mesedoktorai jóvoltából, melyre mindig szívesen fogadnak jelentkezőket. A mesedoktorok program sikeréről, a jelentkezéséről tájékozódhatnak a neten.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.