Menü

Utazási tippek, melyekkel megkönnyítjük az előkészületeket

Sokaknak jöhet jól a nyaralásuk, utazásuk megtervezésekor, vagy indulás előtt némi segítség, például egy jól összerakott utazási lista, mely segít abban, hogy semmi haszontalant ne cipeljünk, azonban a lényeges dolgok ne maradjanak otthon. Nézzük!

Amikor bepakolunk, hirtelen „ez is kell és az is kell”, amikor pedig cipeljük, akkor pedig azt gondoljuk: „mi van ebben a bőröndben, hogy ilyen nehéz?” Apró trükkökkel a lényeges dolgokat fogjuk csak magunkkal vinni.

Ami nagyon fontos és jó elsőnek felírni, vagy bepakolni, azok a szükséges irataink, papírok, útlevél, igazolványok, pénz. (Az iratok és igazolványok érvényességét az utazás előtt néhány héttel ellenőrizni kell!)

Repülőjegy, beszállókártya, utasbiztosítás, egészségbiztosítási kártya, ha szükséges oltási igazolvány, jogosítvány, bankkártya, készpénz – ezek mind létfontosságú holmik.

Akár belföldön, akár külföldön szállunk meg, a foglalásokról való visszaigazolásokat kinyomtatva mindig magamnál hordom.

Gyermekeimnél van diákigazolvány, személyi, nagyszülőknél nyugdíjas-igazolvány, mely érdemes, hogy náluk legyen, hiszen számos kedvezményre jogosít.

Elektromos kütyük nélkül ma már nem igazán indulunk útnak, tablet, fényképezőgép, okostelefon, laptop, s ezek töltői is kerüljenek a poggyászba, lehetőleg egy dobozban, vagy külön rekeszben, így nem tekerednek a bőröndben a ruhák és egyéb holmik között.

Jól jöhet egy pendrive is, ha valamit útközben le akarunk tölteni, vagy munkához, bizonyos dokumentumokhoz szükségesek.

Célszerű megtudakolni, hogy a célország konnektorainak milyen a formája, szükséges-e átalakítót szerezni.

Korábban már írtunk egy mini gyógyszertárról, mely nélkül ne induljunk el, a saját állandó gyógyszerek mellett készüljünk fel sok eshetőségre, amit esetleg a nyaralás alatt orvosolnunk kell. Nem foglalnak el nagy helyet, mégis elengedhetetlenek az utazáshoz, pláne, ha gyerekekkel indulunk útnak. Azt gondolom háromgyerekes anyukaként talán még 80 éves koromban is lesz egy doboz ragtapasz, lázcsillapító és popsitörlő a táskámban.

A fontossági sorrend a fent említett dolgokat diktálja nálam első helyre, természetesen a szükséges egyebek, ruhák (hideg-meleg időjárás esetére), hálóruha, fürdőruha, tisztálkodószerek, cipők, papucsok, sapkák, törülközők is fontosak a sorban, legyen jól hozzáférhető helyen kézfertőtlenítő gél, vigyünk olvasnivalót, lányoknak tampont, intimbetétet, fiúknak borotválkozófelszerelést.

Papucsként műanyagból készültet pakoljunk. Ezek alkalmasak a zuhanyzáskor és minden olyan helyen, ahova nem szívesen lépnénk mezítláb. Szúnyogirtó spray és naptej is alap, de ha esetleg elmarad, a helyszínen is megvásárolhatjuk ezeket. Aki hozzám hasonlóan aktív nyaraló és szeret kocogni, túrázni, ők a futócipőt, túrabakancsot se felejtsék otthon.

Aki szereti viselni, pakoljon sminkcuccot és ékszereket, magas sarkút, ám ezek szerintem nem tartoznak a leglényegesebb tárgyaink közé egy nyaraláson.

Azt gondolom a pihenés arról szól, hogy elengedjük magunkat, kényelmes ruhákat viseljünk, ne feszélyezzen, hogy nem tettünk fel sminket és nem vagyunk a legcsinosabb, feszengős ruháinkban. Pihenjünk, kapcsolódjunk ki, erről szóljon a vakáció. (Kivéve, ha három gyerekkel nyaral valaki, mint most mi, mert ők nem fognak pihenni, maximum egy másik helyen vigyáznak az ördögfiókáikra)

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?