Menü

Utazási tippek, melyekkel megkönnyítjük az előkészületeket

Sokaknak jöhet jól a nyaralásuk, utazásuk megtervezésekor, vagy indulás előtt némi segítség, például egy jól összerakott utazási lista, mely segít abban, hogy semmi haszontalant ne cipeljünk, azonban a lényeges dolgok ne maradjanak otthon. Nézzük!

Amikor bepakolunk, hirtelen „ez is kell és az is kell”, amikor pedig cipeljük, akkor pedig azt gondoljuk: „mi van ebben a bőröndben, hogy ilyen nehéz?” Apró trükkökkel a lényeges dolgokat fogjuk csak magunkkal vinni.

Ami nagyon fontos és jó elsőnek felírni, vagy bepakolni, azok a szükséges irataink, papírok, útlevél, igazolványok, pénz. (Az iratok és igazolványok érvényességét az utazás előtt néhány héttel ellenőrizni kell!)

Repülőjegy, beszállókártya, utasbiztosítás, egészségbiztosítási kártya, ha szükséges oltási igazolvány, jogosítvány, bankkártya, készpénz – ezek mind létfontosságú holmik.

Akár belföldön, akár külföldön szállunk meg, a foglalásokról való visszaigazolásokat kinyomtatva mindig magamnál hordom.

Gyermekeimnél van diákigazolvány, személyi, nagyszülőknél nyugdíjas-igazolvány, mely érdemes, hogy náluk legyen, hiszen számos kedvezményre jogosít.

Elektromos kütyük nélkül ma már nem igazán indulunk útnak, tablet, fényképezőgép, okostelefon, laptop, s ezek töltői is kerüljenek a poggyászba, lehetőleg egy dobozban, vagy külön rekeszben, így nem tekerednek a bőröndben a ruhák és egyéb holmik között.

Jól jöhet egy pendrive is, ha valamit útközben le akarunk tölteni, vagy munkához, bizonyos dokumentumokhoz szükségesek.

Célszerű megtudakolni, hogy a célország konnektorainak milyen a formája, szükséges-e átalakítót szerezni.

Korábban már írtunk egy mini gyógyszertárról, mely nélkül ne induljunk el, a saját állandó gyógyszerek mellett készüljünk fel sok eshetőségre, amit esetleg a nyaralás alatt orvosolnunk kell. Nem foglalnak el nagy helyet, mégis elengedhetetlenek az utazáshoz, pláne, ha gyerekekkel indulunk útnak. Azt gondolom háromgyerekes anyukaként talán még 80 éves koromban is lesz egy doboz ragtapasz, lázcsillapító és popsitörlő a táskámban.

A fontossági sorrend a fent említett dolgokat diktálja nálam első helyre, természetesen a szükséges egyebek, ruhák (hideg-meleg időjárás esetére), hálóruha, fürdőruha, tisztálkodószerek, cipők, papucsok, sapkák, törülközők is fontosak a sorban, legyen jól hozzáférhető helyen kézfertőtlenítő gél, vigyünk olvasnivalót, lányoknak tampont, intimbetétet, fiúknak borotválkozófelszerelést.

Papucsként műanyagból készültet pakoljunk. Ezek alkalmasak a zuhanyzáskor és minden olyan helyen, ahova nem szívesen lépnénk mezítláb. Szúnyogirtó spray és naptej is alap, de ha esetleg elmarad, a helyszínen is megvásárolhatjuk ezeket. Aki hozzám hasonlóan aktív nyaraló és szeret kocogni, túrázni, ők a futócipőt, túrabakancsot se felejtsék otthon.

Aki szereti viselni, pakoljon sminkcuccot és ékszereket, magas sarkút, ám ezek szerintem nem tartoznak a leglényegesebb tárgyaink közé egy nyaraláson.

Azt gondolom a pihenés arról szól, hogy elengedjük magunkat, kényelmes ruhákat viseljünk, ne feszélyezzen, hogy nem tettünk fel sminket és nem vagyunk a legcsinosabb, feszengős ruháinkban. Pihenjünk, kapcsolódjunk ki, erről szóljon a vakáció. (Kivéve, ha három gyerekkel nyaral valaki, mint most mi, mert ők nem fognak pihenni, maximum egy másik helyen vigyáznak az ördögfiókáikra)

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.