Amit a sörélesztőről tudni kell
- Dátum: 2022.07.17., 04:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- élesztő, étkezés, főzés, fűszerezés, immunrendszer, sajt, sörélesztő, vérszegénység
A sörélesztő a Saccharomyces cerevisiae nevű egysejtű, mikroszkopikus méretű gombaféle, melyet -ahogy a nevéből is kiderül- alapvetően a sörgyártás során használnak.
A sörélesztő abban különbözik a többi élesztőfélétől, hogy nemes alapanyagokon, komlón, vagy csíráztatott árpán (közismert nevén malátán) tenyésztik, majd a tenyészetet hőkezelik. Közismert, hogy a csírázó magvak extrém koncentrációban tartalmazzák a tápanyagokat, főként különféle fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Mivel a sörélesztő gombák ilyen értékes táptalajon nevelkednek érthető, hogy semmi máshoz nem hasonlító tulajdonságokkal bírnak.

Erősíti az immunrendszert
Egereken végzett kutatás bebizonyította a sörélesztő-kivonat erős gyulladáscsökkentő képességét. Magas szeléntartalma is ezt a hatást támasztja elő, hiszen a szelénnek erős antioxidáns hatást tulajdonítanak. A sörélesztő pehely két kanálja fedezi a teljes napi szelénszükségletet.
Erős szövetregeneráló képesség
Mint teljes értékű B-vitamin forrás elősegíti a szövetek gyors regenerálódását. Rendszeres fogyasztása egészségessé teszi a hajszálakat, rugalmassá a bőrt. De sokak számára a legfontosabb, hogy erősíti az izmokat is.
Vércukorszint-csökkentő hatás
Krómtartalmának köszönhetően elősegíti a cukorbetegek vércukorszint csökkenését és segít az inzulin hatékonyabb felhasználását. Testsúlycsökkentő diétákban is hasznos, mivel a króm szabályozza az éhséget.
Erősíti a látást
A sörélesztő gazdag a szem egészségével összefüggésbe hozott tápanyagokban. Ilyen a tiamin és a riboflavin, melyek hiánya elősegíti a látóideg károsodását, vagy a szaruhártya elvékonyodását. Továbbá a benne található antioxidánsok a szemet károsító szabadgyökök megkötését is végzik.

Megakadályozza a migrén kialakulását
Egy kutatásban betegeket 6 hónapig magas riboflavin tartalmú sörélesztő-kivonattal kezeltek. A résztvevők 64%-os migrén csökkenését dokumentálták.
Hozzájárul az agy egészségéhez
A sörélesztő a B-vitaminok teljes családját tartalmazza, ami számos szempontból fontos, de különösen az agy egészségéért. A folsav például az agy gyermekkori fejlődésében játszik szerepel. A tiamin pedig az olyan kognitív deficitek megelőzésében játszik szerepet, mint az Alzheimer-kór.
Segíti az emésztést és megakadályozza a hasmenést
Mivel a sörélesztő egyfajta probiotikum, elősegíti a bélflóra egészségét és a tápanyagok hatékony felszívódását. Több kutatás készült már a sörélesztő és az emésztés hatásáról. Ezek azt derítették ki, hogy leginkább a hasmenés kezelésére, valamint a bélburok gyulladásának megelőzésére kiváló, de sok esetben segített az irritábilis bél szindróma és más emésztőrendszeri problémák kezelésében is.
Megakadályozza a vérszegénységet
Az egészséges vörösvérsejtek hiánya olyan anémiás tüneteket okoz, mint a gyengeség, légszomj, a haj, a bőr és körmök károsodása. A sörélesztő tápanyagösszetétele támogatja a vas metabolizmusát és felszívódását, ez pedig elengedhetetlen vérszegénység megelőzéséhez. Szakértők szerint napi 2 evőkanál sörélesztő pehely képes ezen tápanyagok egészét biztosítani a szervezet számára.

A lehetséges mellékhatásokról szót kell ejteni. Viszonylag gyakori mellékhatásaként a puffadást tekintjük. Ennek mértéke egyénfüggő. Van, akinél egyáltalán nem jelentkezik, de 10-ből 1 emberben erős gázképzési folyamatokat vált ki. Habár a sörélesztő általában biztonságosnak tekintett alapanyag egyes esetekben korlátozni vagy tiltani kell használatát. Crohn-betegség esetén csak kis mennyiségekben engedélyezett és orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani legyengült immunrendszer, előrehaladott diabétesz, vagy élesztő allergia esetén.
Egyes antidepresszáns, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel reakcióba léphet, így ilyen esetben megelőző orvosi tanácsot kell kérni. Mivel ezen a téren nincsenek klinikai vizsgálatok, terhesség és szoptatás esetén sem javasolt.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.