Amit a sörélesztőről tudni kell
- Dátum: 2022.07.17., 04:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- élesztő, étkezés, főzés, fűszerezés, immunrendszer, sajt, sörélesztő, vérszegénység
A sörélesztő a Saccharomyces cerevisiae nevű egysejtű, mikroszkopikus méretű gombaféle, melyet -ahogy a nevéből is kiderül- alapvetően a sörgyártás során használnak.
A sörélesztő abban különbözik a többi élesztőfélétől, hogy nemes alapanyagokon, komlón, vagy csíráztatott árpán (közismert nevén malátán) tenyésztik, majd a tenyészetet hőkezelik. Közismert, hogy a csírázó magvak extrém koncentrációban tartalmazzák a tápanyagokat, főként különféle fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Mivel a sörélesztő gombák ilyen értékes táptalajon nevelkednek érthető, hogy semmi máshoz nem hasonlító tulajdonságokkal bírnak.
Erősíti az immunrendszert
Egereken végzett kutatás bebizonyította a sörélesztő-kivonat erős gyulladáscsökkentő képességét. Magas szeléntartalma is ezt a hatást támasztja elő, hiszen a szelénnek erős antioxidáns hatást tulajdonítanak. A sörélesztő pehely két kanálja fedezi a teljes napi szelénszükségletet.
Erős szövetregeneráló képesség
Mint teljes értékű B-vitamin forrás elősegíti a szövetek gyors regenerálódását. Rendszeres fogyasztása egészségessé teszi a hajszálakat, rugalmassá a bőrt. De sokak számára a legfontosabb, hogy erősíti az izmokat is.
Vércukorszint-csökkentő hatás
Krómtartalmának köszönhetően elősegíti a cukorbetegek vércukorszint csökkenését és segít az inzulin hatékonyabb felhasználását. Testsúlycsökkentő diétákban is hasznos, mivel a króm szabályozza az éhséget.
Erősíti a látást
A sörélesztő gazdag a szem egészségével összefüggésbe hozott tápanyagokban. Ilyen a tiamin és a riboflavin, melyek hiánya elősegíti a látóideg károsodását, vagy a szaruhártya elvékonyodását. Továbbá a benne található antioxidánsok a szemet károsító szabadgyökök megkötését is végzik.
Megakadályozza a migrén kialakulását
Egy kutatásban betegeket 6 hónapig magas riboflavin tartalmú sörélesztő-kivonattal kezeltek. A résztvevők 64%-os migrén csökkenését dokumentálták.
Hozzájárul az agy egészségéhez
A sörélesztő a B-vitaminok teljes családját tartalmazza, ami számos szempontból fontos, de különösen az agy egészségéért. A folsav például az agy gyermekkori fejlődésében játszik szerepel. A tiamin pedig az olyan kognitív deficitek megelőzésében játszik szerepet, mint az Alzheimer-kór.
Segíti az emésztést és megakadályozza a hasmenést
Mivel a sörélesztő egyfajta probiotikum, elősegíti a bélflóra egészségét és a tápanyagok hatékony felszívódását. Több kutatás készült már a sörélesztő és az emésztés hatásáról. Ezek azt derítették ki, hogy leginkább a hasmenés kezelésére, valamint a bélburok gyulladásának megelőzésére kiváló, de sok esetben segített az irritábilis bél szindróma és más emésztőrendszeri problémák kezelésében is.
Megakadályozza a vérszegénységet
Az egészséges vörösvérsejtek hiánya olyan anémiás tüneteket okoz, mint a gyengeség, légszomj, a haj, a bőr és körmök károsodása. A sörélesztő tápanyagösszetétele támogatja a vas metabolizmusát és felszívódását, ez pedig elengedhetetlen vérszegénység megelőzéséhez. Szakértők szerint napi 2 evőkanál sörélesztő pehely képes ezen tápanyagok egészét biztosítani a szervezet számára.
A lehetséges mellékhatásokról szót kell ejteni. Viszonylag gyakori mellékhatásaként a puffadást tekintjük. Ennek mértéke egyénfüggő. Van, akinél egyáltalán nem jelentkezik, de 10-ből 1 emberben erős gázképzési folyamatokat vált ki. Habár a sörélesztő általában biztonságosnak tekintett alapanyag egyes esetekben korlátozni vagy tiltani kell használatát. Crohn-betegség esetén csak kis mennyiségekben engedélyezett és orvosi felügyelet mellett szabad fogyasztani legyengült immunrendszer, előrehaladott diabétesz, vagy élesztő allergia esetén.
Egyes antidepresszáns, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel reakcióba léphet, így ilyen esetben megelőző orvosi tanácsot kell kérni. Mivel ezen a téren nincsenek klinikai vizsgálatok, terhesség és szoptatás esetén sem javasolt.
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.