Menü

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.

A legfontosabb kérdés, hogy mikor jelenik meg a növény és milyen pollenkoncentrációban, nos augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű tüneteket okoz, melyek az ősz közeledtével egyre erősödnek. Ezzel egy időben pedig fokozatosan erősödnek a parlagfű allergia tünetei. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Sajnos, aki eddig nem tapasztalta magán a tüneteket, azoknál is jelentkezhetnek a parlagfű allergia kellemetlen velejárói. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is felnőttkorban.

Ha nem kezeljük az allergiát, a betegség súlyosbodik, a tünetek felerősödhetnek, a panaszok időről időre visszatérnek és egyre jobban gyötörhet bennünket, ezért az allergiát nem lehet félvállról venni, nem tanácsos átsiklani felette, hanem időben orvoshoz kell fordulni, aki allergiavizsgálattal megállapítja mely pollenre reagálunk érzékenyen és milyen kezeléssel enyhíthető a betegség.

A vizsgálat alkaros bőrpróbával, vagy vérből történik.

Az allergia hirtelen támad, a kivörösödött szemek, könnyezés és tüsszögés, viszketés és orrfolyás, orrdugulás nagyon megnehezíti a mindennapjainkat, utóbbi pedig a későbbiekben akár orrmelléküreg-gyulladássá is súlyosbodhat. Kezeletlen allergiánál allergiás asztma is kialakulhat, mely rohamszerűen jelentkező száraz köhögéssel, légzési nehézséggel és légszomjjal jelentkezik.

A kiütés szintén egy jellegzetes tünet, ez is arra utal, hogy a parlagfű pollenjei milyen agresszívek. A parlagfű allergia tünetei kezelhetők tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray.

Aki tartós kezelésben gondolkodik, neki javasolt az immunterápia, mely évekig tartó kezeléssel az immunrendszer működését állítja helyre.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Nyáron mindig meg kell küzdjünk a rovarokkal, különösen a szúnyogok okoznak sok kellemetlenséget.