Menü

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.

A legfontosabb kérdés, hogy mikor jelenik meg a növény és milyen pollenkoncentrációban, nos augusztus elejétől kezdődően már számítani lehet arra, hogy a parlagfű tüneteket okoz, melyek az ősz közeledtével egyre erősödnek. Ezzel egy időben pedig fokozatosan erősödnek a parlagfű allergia tünetei. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Sajnos, aki eddig nem tapasztalta magán a tüneteket, azoknál is jelentkezhetnek a parlagfű allergia kellemetlen velejárói. Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is felnőttkorban.

Ha nem kezeljük az allergiát, a betegség súlyosbodik, a tünetek felerősödhetnek, a panaszok időről időre visszatérnek és egyre jobban gyötörhet bennünket, ezért az allergiát nem lehet félvállról venni, nem tanácsos átsiklani felette, hanem időben orvoshoz kell fordulni, aki allergiavizsgálattal megállapítja mely pollenre reagálunk érzékenyen és milyen kezeléssel enyhíthető a betegség.

A vizsgálat alkaros bőrpróbával, vagy vérből történik.

Az allergia hirtelen támad, a kivörösödött szemek, könnyezés és tüsszögés, viszketés és orrfolyás, orrdugulás nagyon megnehezíti a mindennapjainkat, utóbbi pedig a későbbiekben akár orrmelléküreg-gyulladássá is súlyosbodhat. Kezeletlen allergiánál allergiás asztma is kialakulhat, mely rohamszerűen jelentkező száraz köhögéssel, légzési nehézséggel és légszomjjal jelentkezik.

A kiütés szintén egy jellegzetes tünet, ez is arra utal, hogy a parlagfű pollenjei milyen agresszívek. A parlagfű allergia tünetei kezelhetők tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray.

Aki tartós kezelésben gondolkodik, neki javasolt az immunterápia, mely évekig tartó kezeléssel az immunrendszer működését állítja helyre.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?