Menü

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ebben a cikkben egy házi pesto receptet osztunk meg. A recept nem bonyolult, és miután egyszer megkóstoltad a sajátodat, talán már nem is lesz többé kedved a boltihoz. Nem, is húzzuk tovább az időt, lássuk a receptet!

Összetevők:

2 csésze friss bazsalikomlevél
fél csésze frissen reszelt parmezán sajt
fél csésze extra szűz olívaolaj
fél citrom leve
egyharmad csésze fenyőmag (helyettesíthető mással, erről később írunk részletesebben)
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 teáskanál tengeri só (ízlés szerint változtathatod)
negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángra. Öntsd bele a fenyőmagot, és pirítsd, amíg aranyszínű nem lesz. Ez körülbelül 3-4 percig tart, de ehhez folyamatosan kevergetned kell, nehogy odaégjen.

Az olívaolajon kívül minden összetevőt tegyél egy konyhai aprítóba, és aprítsd össze őket. Közben fokozatosan add hozzá az olíva olajat is, de figyelj oda, hogy az aprító falára tapadt részeket, olajat is lekapard. Ha ezzel végeztél, már csak egy lépésre vagy a végétől.

Töltsd bele üvegekbe a masszát! Elkészültél életed első pestojával! J

Hűtőben 7 napig eláll, de akár a fagyasztóba is beteheted (maximum 3 hónapra), vagy jégkockatartóban is lefagyaszthatod, akár 6 hónapra is.

Ezt a receptet akkor is érdemes kipróbálnod, ha egyébként nem vagy pesto fan. Másabb jellege van, mint bolti társainak, így lehet te is szeretni fogod.

Kész lett, ízlik is, de mire használjam?

A pestot széleskörű felhasználási lehetőségei is jól jellemzik. Teheted tésztára, keverheted salátaöntethez, kipróbálhatod pizzaszószként, eheted párolt zöldségekkel, megkenheted vele a szendvicsedet. Garantált, hogy ez a viszonylag erős íz minden fogást feldob.

Nem találok fenyőmagot a boltban (vagy nem akarok venni, mert nagyon drága). Mit tehetek?

Szerencsére van egy pár alternatíva, amit használhatsz helyette.

Mandula: remek helyettesítő. Sokan költséghatékonyság céljából például fele fenyőmaggal, fele mandulával készítik el a receptet, de csak mandulával is jól működik.

Dió: szintén remekül helyettesít, és nem befolyásolja a pesto ízét vagy állagát.

Pisztácia: csakúgy viselkedik, mint a fent említettek, viszont extra szép zöld színt biztosít. Sokak szerint ez a legtökéletesebb helyettese a fenyőmagnak, bár szintén elég borsos ára van.

Mogyoró: ezt is használhatjuk, de vigyázzunk, mert kicsit megváltoztatja a pesto ízét.

Makadámdió: szintén alkalmazhatjuk, viszont csak akkor, ha nincs más lehetőségünk.

Reméljük, kedvet kaptál, és kipróbálod a receptet!

A fehérjehiány tünetei

Sokan nem értik a fehérjefogyasztás fontosságát. Sőt, félnek tőle. Az emberiség X %-a sajnos 2022-ben még mindig nem tudja mi is a fehérje (protein).

Hogy kerül a kávéba kollagén?

A kollagén szóval már gyakran találkoztunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, általános vagy célzott alkalmazással ajánlott táplálékkiegészítő, melynek bevitele a kor előrehaladtával egyre indokoltabbá válik. De hogy kerül a kávénkba?

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal.