Menü

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Schönbrunni kastély

Schönbrunn egész Bécs, de könnyedén lehet, hogy egész Ausztria leghíresebb épülete. A barokk stílusú palota a belvárostól valamivel messzebb található, valamint kiegészítve kertjével és a helyszínen megtalálható állatkerttel, akár egész napos kikapcsolódást nyújthat családoknak, pároknak, de akár iskolás osztályoknak is. Természetesen a kastélyon belül rengeteg látnivaló, csak a palota 1400 helyiségéből áll, amelyből a 40 legszebb vezetés nélkül látogatható. Ingyenes, érdekes audioguide-ot mindenki számára adnak, és érdemes is kérni (magyar nyelvű is van). Másrészt a Schönbrunn kertje ingyenesen látogatható, ami leginkább a helyieknek jelent kikapcsolódást, de turistaként is érdemes megnézni. Azt gondolom, hogy egy bécsi kirándulás esetén mindenképp Schönbrunn legyen az egyik elsődleges célpont, ugyanis minden része lenyűgöző és grandiózus. Valamint több jegy közül is választhatunk mikor ide látogatunk, azonban megéri a drágábbat választani (Grand tour), mivel rengeteg olyan rész található a kastélyban, amit az olcsóbb jeggyel (Imperial tour) nem lehet megnézni.

Szent István-székesegyház

Bécs óvárosának kellős közepén található a Szent István-székesegyház, ami egyben Ausztria legnagyobb és legrégebbi gótikus épülete is. Természetesen 1147-es építése óta, több alkalommal nagyszabású felújításon esett át az épület, de eredeti formáját még mindig őrzi. A hely minden olyan embernek érdekes lehet, aki kicsit is érdeklődik a történelem vagy a vallási kultúra iránt, de építészete, valamint az épület alatt megtalálható katakombák miatt, családi kirándulás célpontjaként is jó lehet. Másrészt a székesegyház mellett igazi turistanegyed is található, így itt található a legtöbb étterem és szálloda is.

Hofburg palota

A Hofburg korábban a Habsburg császárok szálláshelyéül szolgált, később az országba látogató vezetők szálláshelye lett. A császári palota mára már nem feltétlenül egy történelmi épület, hanem egy épületkomplexum, amelynek modern részei is vannak. A palota ma már nem feltétlenül, mint épület látványos, mivel mellette számos programlehetőséget kínál gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és időseknek egyaránt. A kastély legérdekesebb részei a pompás császári lakosztályok, ahol ki is lehet próbálni a legtöbb bútort, ágyat.

Megemlíteném, hogy ez a hely hozzám is közel áll, ugyanis lenyűgözőnek találtam már legelső alkalommal az egész kastélyt mikor itt voltam, valamint nagy kedvencem volt a kincstár része az épületnek, amely a Habsburg-ház legértékesebb ékszereit, koronagyűjteményét foglalja magába, nagy kár, hogy a látogatók nem vihetnek belőle haza emlékbe. Ezt a helyet is kortól függetlenül bárkinek lehet ajánlani, akit érdekel a történelem, valamint az egész kastélynak megvan a maga romantikája, így fiatal párként ha Bécsben, vagy Bécshez közel járunk, akkor mindenképp érdemes megnézni.

Belvedere palota

A Bécs belvárosától néhány percre található Belvedere palota Savoyai Jenő nyári palotájaként épült, mára pedig már a világörökség részének számít. Maga a Belvedere két részből áll, az alsó Belvedere egy villa, míg magát a palotát hívják felső Belvederének A két épület önmagában a kialakításán és jó néhány történelmi emlékművön kívül hatalmas galériát foglal magába. Több, mint 200 év történelmének képei találhatóak itt meg, a két épület között pedig egy 500 méter hosszú kert található, ami a Schönbrunnihoz hasonlóan gyönyörű és ingyenes.

Prater

A Prater park Bécs II. kerületében található, ezzel együtt pedig a város egyik legnagyobb zöldfelülete. A helyiek leginkább sportolni járnak a helyszínre, valamint itt található Bécs híres vidámparkja a Wurstelprater, amely az egész világ egyik legöregebb vidámparkjának számít. A Prater parkban található vidámpark egyértelműen egész napos program, leginkább kisgyerekes családoknak, valamint általános iskolák kedvelt kirándulási célpontja.

Bécsi Madame Tussauds

A Prater parkban található bécsi Madame Tussauds a londoni mintára kialakított “viaszmúzeum” kicsinyített mása. A viaszmúzeum nem feltétlenül mondható Bécs legérdekesebb helyének, de rengeteg élethű hírességgel “találkozhatunk” legyen az színész, mint például George Clooney, Angelina Jolie, Nicole Kidman, vagy Alfred Hitchcock, politikusok közül megtalálható Barack Obama, Angela Merkel történelmi személyiségek közül pedig Mária Teréziának, és Ferenc Józsefnek is van élethű viaszmása. Valamint helyet kapott az osztrák labdarúgó David Alaba viaszmása is.

Duna-sziget

A Duna-sziget a bécsiek egyik igazi pihenőövezete. Turistaként, aki kedveli a természetet és a városon belüli zöld felületet annak mindenképp érdemes legalább egyszer ide ellátogatni. A sziget különösen nyáron igen hangulatos, a homokos, kavicsos partnak valahogy teljesen más hatása van, mint a városnak. A hely nagyon hasonlít a budapesti Margit-szigethez, sőt ki lehet jelenteni, hogy szinte ugyanazt a szerepet töltik be a város életében, csak a Duna-sziget valamivel nagyobb, és itt rendezik meg a Donauinselfest Európa egyik legnagyobb ifjúsági fesztiválját.

Hundertwasserhaus

A 2000-ben elhunyt híres osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser első munkája a Hundertwasserhaus Bécs 3. kerületében található, és 1983-tól 1986-ig épült. Az épület a különc színvilágával igazi különlegesség, leginkább különböző elvarázsolt művészlelkek kedvelt látogatóhelye. Az épületben jelenleg is vannak lakóházak, irodák, azonban turistaként (hivatalosan) csak kívülről tekinthető meg, de lévén, hogy az ott lakók folyamatosan ki-be járkálnak, így látogatóként is be lehet osonni megnézni az épület belsejét is. Azonban belülről az épület kisebb csalódás lesz, mivel csak a lakóház külseje tündököl különböző színekben.

Belépőjegyek és közlekedés

A fentebb említett helyek többségénél a belépő 3-15 euró között mozog, a Belvedere és a Schönbrunni kastély valamelyest természetesen drágább. Valamint a legtöbb park és a nagyobb terek ingyenesen látogathatóak.

Bécsben az autóval való közlekedés különösen előzetes helyismeret nélkül nem egyszerű és nem mindig egyértelmű, másrészt Bécs nagy részén fizetős parkolás van érvényben – sokkal nagyobb területen kell fizetni, mint Budapesten –, a látogatott turistacélpontok körül pedig ez az ár még inkább szürreális. Például a Belvedere körül egy órányi parkolásért közel 30 Eurót kérnek el ami több, mint 10000 ezer forint.

Emiatt a legcélszerűbb az autót egy P+R parkolóban hagyni, majd egy fixen 3,6 euróba kerülő bécsi napijeggyel, tömegközlekedéssel folytatni az utat, ami minden belvárosi tömegközlekedési járműre érvényes. Ráadásul a turisztikai célpontok többségéhez viszonylag könnyedén eljuthatunk villamossal, metróval és busszal is, habár a pontos utazási információkról mindig fontos tájékozódni, ezek közé tartozik, hogy Bécsben a cikk megírásakor még mindig kötelező FFP2-es maszkot hordani a tömegközlekedési eszközökön.

Összességében Bécs nagyon hasonlít Budapestre, mind nevezetességében, mind kialakításában, valamint még az árak tekintetében is, de ugyanez elmondható a környező országok fővárosaira is. Magyarként valószínűleg Budapestet jóval többször látjuk, mint Bécset, azonban egyszer mindenkinek érdemes elmenni az osztrák fővárosba, legalább a legfőbb látványosságokat megnézni, ha pedig már mindent láttunk, akkor még mindig ott lehetnek a Bécs körüli hegyek, valamint a rengeteg nemzeti múzeum is, amely szintén sok programot kínál. A Schönbrunn- és Belvedere kastélyok pedig olyan látványosságok, ahol egy egész napot is könnyedén el lehet tölteni, így még inkább kiemelkednek a többi közül.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.