Menü

Hogyan tehetjük még hatékonyabbá a futóedzéseinket?

A futás az egyik leghatékonyabb kalóriaégető mozgásforma, azonban különböző tippekkel és módszerekkel még hatékonyabbá tehetjük. A futás rendkívül hatékony és sokoldalú edzéstípus, míg egy gyors futással több kalóriát éget el a szervezetünk a szénhidrátkészletekből, addig a lassú futás a zsírégetést segíti elő, a zsírtartalékokhoz nyúlva. Bár a sikeres fogyás 60-70%-ban az étrenden múlik.

A kocogás során a zsírégetés leginkább 30-40 perc futás után indul be, a fogyáshoz lassú (azaz beszélgetős) tempóban kell futni!

Mielőtt a futás hatékonyságáról írnék, nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a kórosan túlsúlyosak, nagyobb túlsúllyal rendelkezők ne a futást válasszák elsőként sportolási formának, semmiképp se ezzel kezdjék a mozgást, sokkal inkább először séta, torna, szobabicikli, kerékpár és mellette súlycsökkentő étrend javasolt.

Most pedig nézzük hogyan és milyen módszerekkel égeti leghatékonyabban a zsírt a futás!

Elsőként fontos a futás előtt megfelelő bemelegítést végezni, a dinamikus bemelegítés és az edzés végén a statikus nyújtás segíti a futás hatékonyságát. Érdemes erősítő edzések beiktatásával növelni a futásaink eredményességét.

Minél erősebbé válnak az izmaink, annál jobban csökken a sérülések esélye. A futás akkor terheli meg a legjobban az ízületeket, hogyha még nem izmosodott meg annyira az adott rész, ezért nagyon fontosak az erősítő, súlyzós, konditermi edzések, törzserősítő tornák, plankgyakorlatok. Vigyázni kell a túledzéssel. A sérülések és a kudarcélmények elkerülése miatt érdemes pihenőnapokat tartani, keresztedzéseket bevezetni.

Figyeljünk a testtartásra, megfelelő futótechnikára, egyenletes tempóra. Válasszuk ki a megfelelő futócipőt, mely hozzájárul a helyes tartáshoz, a sérülésmentes mozgáshoz.

Figyeljünk rá és tartsuk be a fokozatosságot! kéthetente 10%-kal ajánlott növelni a távot. Nem kényszeríthetjük a testünkre azt az állapotot, ahol még nem tart. Legyünk türelmesek. A táv hirtelen növelése helyett próbálkozzunk inkább gyorsabb tempóval. Ne 10 km-t fussunk az 5-6km után hirtelen, hanem az 5 km-t fussuk le gyorsabban, faragjunk az időből.

A fejlődés elengedhetetlen része a futás utáni regenerálódás. Erre nagy figyelmet kell fordítani, hogy később is megfelelő egészségi állapotban kezdhessünk neki a következő edzésnek.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.