Menü

Miért beszélünk álmunkban?

A vicces sztorik, filmek alapeleme az, amikor valakiből álmában szedünk ki információkat, mert horkolás helyett inkább beszél, persze ő erről mit sem tud. Az alvó emberrel való kommunikáció egy valós dolog, de azért nem teljesen így működik. Lássuk, miről is van szó.

Az alvás közbeni beszéd egy éjszaka folyamán bármikor előfordulhat, vagyis nem attól függ feltétlenül, hogy milyen mélyen merültünk álomba. Akik álmukban beszélnek, motyognak, de akár egy egész monológot is képeket előadni, azok egyáltalán nincsenek tudatában annak a cselekedetnek, amit éppen folytatnak. Számukra ez nem zavaró, de a környezetüknek annál inkább. Viccesnek tűnhet, de komolyabb betegségek is állhatnak a háttérben.

Gondot okozhat az alvási apnoé, ami egy légzészavar, ami azzal járhat, hogy a légutak részlegesen elzáródnak, azaz az illető nem vesz levegőt. Ezzel a vér oxigén tartalma csökkent, azáltal többször felébred, amire nem is emlékszik. Ezt próbálja ilyenkor az agy kiküszöbölni azzal, hogy egy éberebb állapot idéz elő, vagyis korrigálja a légzést. A REM magatartás zavar nevű kórkép is egy lehetőség. Ilyenkor az alvó egyén izmai nem lazulnak el, nem kerülnek pihenési fázisba, ezért amit álmodik, azt fizikailag végre is hajtja. Komolyabb esetekben akár verekedhet is, ami nem csak magára, hanem a környezetére is veszélye is lehet. Az alváshiány és a stressz is előidézheti a jelenséget, mivel ilyenkor van agyunknak lehetősége feldolgozni a napközbeni információ áradatot. Ki kell térnünk a lázas állapotok általi beszédre is, de ezek már-már hallucinációhoz hasonlóak, vagy konkrétan képzelgéssel függenek össze. Ide tartozik a drog- és/vagy alkoholfüggőséggel küzdők körében előforduló esetek is, mivel ezek az agyban fejtik ki hatásukat.

Miért rossz ez nekünk?

Az egy dolog, hogy a mellettünk, vagy környezetünkben pihenni kívánók nem tudnak aludni tőlünk, de egészségünkre is káros lehet. Az alvás közbeni beszéd hatással van az alvásminőségre, alváshiányt is okozhat, annak pedig olyan következményei lehetnek, mint szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, cukorbetegség, vagy elhízás. Az az ember, aki fáradt, bizonyíthatóan többet eszik, rágcsál, így pedig nem étkezik megfelelően és egészségesen, így kúsznak fel a kilók, jönnek a koleszterin gondok és még sorolhatnánk.

Mit ehetünk ellene?

A legfontosabb egy egészségesebb életmód bevezetése. A rendszeres mozgás segít csökkenteni a stresszt, tágítja az ereket, optimalizálja a pulzust és a légzést, ezek pedig segítik a pihentetőbb alvás elérését. Az esti órákban kerülni kell a nehéz ételek fogyasztását és a késői órákban mérsékelni kell az alkohol fogyasztását, hiszen az alkoholnak van egy olyan hatása a szervezetünkre nézve, hogy egyfajta izgalmi állapotot hoz létre. A kávé ivást is korlátozzuk a kora délutáni órákig bezárólag, mert ébren fogja tartani agyunkat, hiába vagyunk fizikailag fáradtak. Végső esetben pedig keressünk fel szakorvost, vagy egy alvászavarra specializálódott centrumot, ott biztosan segítséget fogunk kapni.

Az alvászavarnak és abból keletkező, álmunkban történő beszédnek sok oka lehet, érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja, így nem csak a minket körülvevő emberek, de mi magunk is pihentebben élhetünk.

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Nem feltétlenül az elbutulás jele, ha leblokkol az agyunk

Kellemetlen és sokunk számára jól ismert jelenség lehet az agyköd (más nevén "agyblokk"): ilyenkor nemcsak kis dolgokra nem emlékszünk, hanem úgy érezzük, mintha agyunk az elmúlt heteket egy paraván mögött töltötte volna.

Kötődési zavar

A pszichológia egyik alapvető felismerése, hogy mindenkit jellemez egy kötődési stílus, mintázat. Ez a klasszikus vizsgálatok szerint háromféle lehet: biztonságosan, elkerülő módon vagy ambivalensen kötődő. A kötődési stílusokat mérni is lehet kérdőívekkel vagy rajztesztekkel. A biztonságosan kötődő felnőttek a többieknél boldogabbnak és megbízhatóbbnak érzik párkapcsolatukat, ami rendszerint hosszabb ideig is tart. Az elkerülők nehezen fogadják el párjuk hibáit, az ambivalenseknél heves fellángolások és féltékenységi rohamok is előfordulhatnak. Ez is jellemző a kötődési zavar kialakulására.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.