Menü

Ritka ételallergiák nyomában

Az ételallergiák súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet. Vannak köztük olyan gyakoriak, hogy még sok ételcímkén is felhívják a figyelmet az allergizáló összetevőkre, de vannak jóval ritkábbak is.

A leggyakoribb allergizáló ételek a tej, a tojás, a hal, a tengeri hal, a diófélék, a mogyoró, a gabona és a szója, de a ritkábbakat is érdemes ismerni, hogy könnyebben azonosíthassuk, mi okozhatja az esetleges tüneteinket. Íme néhány étel, ami meglepő módon allergiát okozhat!

Szezámmag

Akárcsak a mogyoróallergia , a szezámallergia is nagyon heves tüneteket produkálhat az arra érzékenyeknél, és meglehetősen ritka. Természetesen nem csak a mag, hanem a szezámolaj is allergizál.

Kukorica

Ritka, pedig igen súlyos is lehet. Aki kukoricaallergiás, annak távol kell maradni a kukoricaliszttel és a kukoricasziruppal készült termékektől is.

Mangó

Szintén igen ritka, és az avokádóallergiához hasonlóan a latexallergiához is köthető. A mangóban több olyan allergén is található, amely keresztreakciót ki válthat ki olyanoknál, akik allergiásak az almára, a körtére, a zellerre, az édesköményre, a pisztáciára és a kesura.

Szárított gyümölcsök

Ilyenkor nagyon gyakran a szulfitok a hibásak, például a kéndioxid. Akinél allergiás reakciót váltanak ki a szárított gyümölcsök, annak érdemes óvatosnak lennie a borokkal, ecetfélékkel, feldolgozott húsipari termékekkel is.

Avokádó

Érdekes módon az avokádóallergia hasonló a latexallergiához. Ennek az az oka, hogy az avokádóban található fehérjék hasonló felépítésűek, mint azok, amelyek a természetes latexgumiban találhatók. Éppen ezért aki latexallergiás, annak nagyobb az esélye az avokádóallergiára, sőt, arra is, hogy a burgonya, a paradicsom, a gesztenye, a papaya, a banán vagy a kivi is allergiás reakciót vált ki belőle.

A latexallergia kezelésének egyetlen módja a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról. Bizonyos anyagok szerkezete nagyon hasonló, így amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg hasonló anyag elfogyasztása, vagy a vele történt érintkezés után is jelentkeznek a tünetek. A talán legismertebb keresztreakció, hogy a parlagfű allergiás beteg tünetei görögdinnye fogyasztása után is jelentkeznek, vagy rosszabbodnak.

A latex allergiások számára ez okból a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása nem javasolt. A felsoroltakon kívül gyakori társult allergén a mogyoró, papaya, burgonya, paradicsom is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.