Menü

Mit tehetünk orrdugulás ellen? Házipraktikák!

Amikor eldugul az orrunk és nem kapunk levegőt, akkor gyors és azonnali segítségre van szükségünk! Eddig ez egy reklámszlogenre hasonlít, de tény, hogy megnehezíti mindennapjainkat, munkavégzésünket, ha nem kapunk levegőt rendesen, ettől pedig a fejünk is megfájdulhat, a közérzetünkre is kihat és még sorolhatnám.

A mai cikkünkben nem orrsprayt fogunk reklámozni, hanem egyszerű, házi gyógymódokra derítünk fényt!

Légzési nehézségek, kipirosodott orr, fejfájás, eldugult orr. Akár megfázás, akár allergia vagy nátha, semmiképp sem kellemes tünetek. Nézzünk néhány hatásos gyógymódot a problémára!

Természetesen nem szeretnénk helyettesíteni az orvossal való konzultációt, hiszen többféle betegség is állhat a háttérben, lehet szó bakteriális fertőzésről, tehát ha elhúzódó tünetegyüttesről van szó, mely köhögéssel és egyéb problémákkal is párosul, mindenképp keressük fel háziorvosunkat és kérjünk alapos kivizsgálást!

Jöjjenek azonban most a házi praktikák orrdugulás ellen!

Gőzölés. A kamillás gőzölés egyszerűen csodát tesz az eldugult orral, nagyon nehéz rávenni a gyerekeket, de amint tapasztalják, hogy utána könnyebben kapnak levegőt, ők maguk fogják kérni. Forró vizet öntsünk egy tálba és tegyünk bele kamillát, terítsünk fejünkre törülközőt és lélegezzünk mélyeket a gőzfürdőben! Gyermekek esetében bánjuk kiemelt óvatossággal a forró vízzel!
Gyakran egy forró kamillás fürdő is segít a megfázás tüneteinek enyhítésében, ezt is érdemes kipróbálni.

Használjunk párásítót! A párásító által a levegőbe juttatott nedvesség szintén segít megszüntetni az orrdugulást, továbbá a hidegpárásítás a száraz köhögésre, torokproblémákra is kiváló, a megfelelő illóolajok használatával (eukaliptusz, mentol…stb.) hatékony és gyors segítség! A párásítást lehetőleg otthonunk páratartalmának mérésével végezzük, (60% körüli az optimális arány) vigyázzunk, nehogy túlzásba vigyük és penészesedés legyen a következmény.

Segít a meleg borogatás is a légutak tisztítására. Csak nedvesítsünk be egy ruhát meleg vízzel, és tegyük az orrunkra.
Fontos a megfelelő folyadékbevitel, hidratáltság! A meleg citromos, gyömbéres tea az egyik legjobb megoldás, a gyömbér pedig kiváló gyulladáscsökkentő. Ezenfelül pótoljuk a vitaminokat, fogyasszunk tápláló ételeket!
Orrdugulás ellen tanácsos a sós vizes öblítés. A házilag is elkészíthető oldattal hatékonyan kezelhetjük az orrdugulást. Torokfájás esetén is ajánlott ezzel öblíteni a torkunkat!
A hagymaféléknek, elsősorban a vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatásai vannak, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek kidugítani az orrot és feloldani a váladékot. Készítsünk hagymateát, nagyon hatásos szer!

S végezetül az éjszakai pihenést megkönnyíthetjük, ha fejünket kissé megemeljük egy párnával és figyelünk az alvási pozíciónkra lefekvéskor!

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.