Menü

Mit tehetünk orrdugulás ellen? Házipraktikák!

Amikor eldugul az orrunk és nem kapunk levegőt, akkor gyors és azonnali segítségre van szükségünk! Eddig ez egy reklámszlogenre hasonlít, de tény, hogy megnehezíti mindennapjainkat, munkavégzésünket, ha nem kapunk levegőt rendesen, ettől pedig a fejünk is megfájdulhat, a közérzetünkre is kihat és még sorolhatnám.

A mai cikkünkben nem orrsprayt fogunk reklámozni, hanem egyszerű, házi gyógymódokra derítünk fényt!

Légzési nehézségek, kipirosodott orr, fejfájás, eldugult orr. Akár megfázás, akár allergia vagy nátha, semmiképp sem kellemes tünetek. Nézzünk néhány hatásos gyógymódot a problémára!

Természetesen nem szeretnénk helyettesíteni az orvossal való konzultációt, hiszen többféle betegség is állhat a háttérben, lehet szó bakteriális fertőzésről, tehát ha elhúzódó tünetegyüttesről van szó, mely köhögéssel és egyéb problémákkal is párosul, mindenképp keressük fel háziorvosunkat és kérjünk alapos kivizsgálást!

Jöjjenek azonban most a házi praktikák orrdugulás ellen!

Gőzölés. A kamillás gőzölés egyszerűen csodát tesz az eldugult orral, nagyon nehéz rávenni a gyerekeket, de amint tapasztalják, hogy utána könnyebben kapnak levegőt, ők maguk fogják kérni. Forró vizet öntsünk egy tálba és tegyünk bele kamillát, terítsünk fejünkre törülközőt és lélegezzünk mélyeket a gőzfürdőben! Gyermekek esetében bánjuk kiemelt óvatossággal a forró vízzel!
Gyakran egy forró kamillás fürdő is segít a megfázás tüneteinek enyhítésében, ezt is érdemes kipróbálni.

Használjunk párásítót! A párásító által a levegőbe juttatott nedvesség szintén segít megszüntetni az orrdugulást, továbbá a hidegpárásítás a száraz köhögésre, torokproblémákra is kiváló, a megfelelő illóolajok használatával (eukaliptusz, mentol…stb.) hatékony és gyors segítség! A párásítást lehetőleg otthonunk páratartalmának mérésével végezzük, (60% körüli az optimális arány) vigyázzunk, nehogy túlzásba vigyük és penészesedés legyen a következmény.

Segít a meleg borogatás is a légutak tisztítására. Csak nedvesítsünk be egy ruhát meleg vízzel, és tegyük az orrunkra.
Fontos a megfelelő folyadékbevitel, hidratáltság! A meleg citromos, gyömbéres tea az egyik legjobb megoldás, a gyömbér pedig kiváló gyulladáscsökkentő. Ezenfelül pótoljuk a vitaminokat, fogyasszunk tápláló ételeket!
Orrdugulás ellen tanácsos a sós vizes öblítés. A házilag is elkészíthető oldattal hatékonyan kezelhetjük az orrdugulást. Torokfájás esetén is ajánlott ezzel öblíteni a torkunkat!
A hagymaféléknek, elsősorban a vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatásai vannak, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek kidugítani az orrot és feloldani a váladékot. Készítsünk hagymateát, nagyon hatásos szer!

S végezetül az éjszakai pihenést megkönnyíthetjük, ha fejünket kissé megemeljük egy párnával és figyelünk az alvási pozíciónkra lefekvéskor!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.