Menü

Mire jó a sóbarlang?

A sós levegő számos pozitív egészségügyi hatását már az ókorban is ismerték. Az 1800-as évekből is találtak feljegyzéseket, melyekben megemlítik, hogy a sóbányákban dolgozók között nagyon kis számban fordultak csak elő légúti megbetegedések. Természetesen ma már kutatásokkal is bizonyították a sós levegő jótékony hatását a szervezetünkre, legyen szó légúti problémákról vagy akár bőrbetegségekről.

A teljesség igénye nélkül lássuk tehát a só jótékony hatásait. Elsősorban a légutakra kifejtett hatása miatt alkalmazzák, ez pedig egészen pontosan a tüdő és a hörgők tisztítása, lerakódott váladék fellazítása, valamint a száraz köhögés kialakulásának megelőzése. Ennek köszönhetően nagyszerű segítség lehet a sóterápia asztma, idült légcsőgurut vagy pollenek okozta allergia kezelésében. Természetesen egyéb, a légutakat érintő betegségek kezelésében is hatékony, mint például az arcüreggyulladás, a hörghurut, a szénanátha vagy a COPD.

Általánosságban fertőtlenítő, tisztító és vízlágyító hatása van a sónak, valamint bármilyen meglepő – hiszen a sóról azt gondolnánk szárítja a bőrt – de ápolja és védi a bőrt. Jó hatással van a méregtelenítésre és a hormonháztartásra is, így nem csak meglévő betegségek esetén ajánlják, egyszerűen egészségünk megőrzése végett is érdemes lehet ellátogatni egy sószobába.

A visszér és hajszálrepedések kialakulását is megakadályozza, valamint fontos szerepe van az idegsejtek közötti összeköttetések működésében. Nem véletlen, hogy gyakran ajánlják idegfájdalmak és reuma kezelésének kiegészítéseként. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a sóterápia várandósok számára is alkalmazható, sőt, kisgyermekek is részt vehetnek rajta.

De mégis hol van lehetőség ilyen sóterápiára? Szerencsére már rengeteg városban elérhető ez a terápia, ráadásul több lehetőség közül is választhatunk. Ha találkoztunk már a sószoba, sókamra és sóbarlang kifejezésekkel, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis mi a különbség közöttük? Tulajdonképpen semmi, mindössze a méretük és kialakításuk tér el. A sóbarlang – ahogy a neve is mutatja – egy természetes képződmény, melynek kialakulásában nem volt szerepe az embernek. A sókamra és a sószoba kisebb, mesterségesen létrehozott „sóbarlangok”, melyeket sótéglából építenek, valamint sós víz párologtatásával, sólámpásokkal és só porlasztásával tesznek még hasonlóbbá a sóbarlangokhoz. A sókamra a legkisebb, jellemzően egy személy befogadására alkalmas, míg a sószobában akár több ember is kényelmesen elfér.

Ha úgy döntenénk, kipróbáljuk a sóterápiát, érdemes több alkalommal is részt venni rajta, mivel jellemzően több alkalom után, rendszeres alkalmazás esetén várható javulás. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy gyógymód, mindössze egy kiegészítő kezelés, mely felgyorsíthatja a gyógyulást és megelőzhet egyes légúti megbetegedéseket.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?