Menü

Tippcsokor kiégés ellen

  • Dátum: 2023.04.12., 07:25
  • Udvari Fanni
  • képek:pexels.com

Mi történik az autóval, ha tövig nyomod a gázt és elfelejtesz váltani? Pont ugyanaz, mint amikor önmagadat pörgeted túl, kiég a motor. A kikapcsolódás létkérdés. Sajnos ezt sokan csak akkor ismerik fel, amikor már késő. Ráadásul a kikapcsolódásra akkor van igazán szükség, amikor a legkevésbé sincs rá idő.

Ha gázt adsz, akkor felpörög a motor, a jármű elindul és lendületet kap. A motor hamarosan eléri azt a fordulatszámot, ahol a legnagyobb teljesítményre képes. Ha tovább nyomod a gázt, akkor a fordulatszám a kritikus tartományba kerül, ahol az ereje drasztikusan leromlik. Huzamosabb ideig túlpörgetve pedig a motor károsodik, majd elkopva, kiégve tönkre megy. Mit tehetsz ellene?

Válts!

Ugye milyen evidens? Az autóban csak egy fokozattal feljebb kapcsolsz, a motor elcsendesedik, és új erővel ismét lendületet ad a sebesség tovább növeléséhez. Vajon az életedben is szoktál váltani?

Vedd észre a túlpörgést!

Az autóban ülve nem kell gondolkodni azon, hogy mikor kell váltani. Hallod a motor hangját és látod a fordulatszámmérőt. A váltás nem ennyire egyértelmű a munkádban vagy az életed más területén. Lehet, hogy az elméd még friss, de a tested már fáradt, vagy éppen fordítva. Figyelj a jelekre, amikor a nagy “gázadástól” romlik a teljesítményed!

A kiégés fogalma ma már nem csak a motor dugattyúira érvényes, hanem bevonult a pszichológiába is:

Burnout-szindróma (kiégés szindróma)

Ebből máris tudhatod, hogy nem testi, hanem lelki problémáról van szó. A kiégés szindróma folyamatos stressz hatására alakul ki. A stressz elsősorban munkával kapcsolatos elégedetlenséget* feltételez: túl sok munka, kevés jövedelem, rossz munkahelyi légkör, elismerés hiánya, nagy külső és belső elvárások (megfelelési kényszer), helyzetekbe való beragadás, kilátástalanság stb. A magánéletben szintén jelen vannak ezek megfelelői, a fizetést leszámítva.

A valóság nem tükrözi az ideális helyzetet.

A stressz tehát az érzelmi világunk problémája. A problémás lélek pedig könnyen magával rántja a testet is. Még a nyugati orvostudomány is egyre több testi betegség mögött fedezi fel és igazolja a lelki okot. Kijelenthetjük, hogy a stresszoldás létszükséglet.

Kiváltképp azok a veszélyeztetett személyek, akik másokkal foglalkoznak: gyógyítók, ápolók, tanítók, vendéglátók, trénerek, coachok, szociális munkások, tanácsadók, ügynökök, menedzserek, politikusok. Elgondolkodtató, hogy e foglalkozásokban a személyiség kifejeződése nagy hangsúlyt kap.

A kiégés tünetei általában a kedvetlenség, levertség, frusztráció, zárkózottság, kilátástalanság, teljesítőképesség csökkenése, egy jellemzően energiaszegény állapot. Fontos tudni, hogy ez az állapot nem villámként csap be, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. S ez a valóban hosszú folyamat egyszerre pozitív és negatív. Azért pozitív, mert van (lenne) elegendő idő a kiváltó okok felismerésére és kezelésére. Ugyanakkor azért negatív, mert ez a lassú átmenet észrevétlenné teszi lelki eróziót.

Tedd szokásoddá a kikapcsolódást! Be kell látnod, hogy a kikapcsolódás nem azt jelenti, hogy leállsz, vagy lemaradsz. Épp ellenkezőleg, ahogyan az autó is egyre gyorsabban halad a váltások után, pont úgy fogsz te is gyorsabban haladni a céljaid felé.

A megfelelési kényszer általi túlpörgetés rontja a teljesítményedet, elfáraszt testi és lelki szinten egyaránt. A másik véglet is érvényes. Túl alacsony fordulatszám esetén nem éred el a maximális teljesítményt, de most maradjunk a tárgynál.

A cél tehát az, hogy kimozdulj egy beragadt állapotból. Először is szükség van az intellektuális megközelítésre. A leírt összefüggéseket belátva és az életedre rátekintve meg tudod okolni, hogy miért szeretnél változtatni az eddigi gyakorlatodon. Ez egy logikai folyamat, amely elvezet a meggyőződés. Érvekkel meggyőzöd saját magadat.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.