Elképesztő hatások, ha elhagyod a szénhidrátot
- Dátum: 2023.05.12., 18:00
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukorbetegség, egészség, energia, izom, szénhidrát, táplálék, üzemanyag, zsír
Az egyszerű szénhidrátok, amelyeket a sütikben, az édességekben és a chipsben vannak, az ételek világának a „bombanői". Gyors borzongást nyújtanak – de tudjuk, rosszat tesznek, és garantáltan bűntudatot érzünk tőlük.

Ráadásul nem vagyunk képesek megszakítani a függőségünket irántuk. És ez igazi függőség, legalábbis ezt mutatják a vonatkozó kutatások. Megdöbbenhetünk, ha szembesülünk azzal a ténnyel, hogy mennyit is eszünk valójában. Csaknem annyi szénhidrát van egyetlen darab csokis kekszben, mint egy egész tálnyi zabpehelyben!
A szénhidrátból nagyon sok van az ételeinkben, ezért is nehéz lemondani róluk. Nézzük meg azonban, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk, ha csökkentjük a napi szénhidrát-bevitelt!
1. Elkezdünk zsírt égetni
Ez azonnal elkezdődik. A kalóriában gazdag szénhidrátok bevitelének csökkentése automatikusan csökkenti a napi rendszerességgel elfogyasztott kalóriamennyiséget, ami arra készteti a szervezetünket, hogy a testünk középső részén felhalmozott zsírt kezdje elégetni.
Így tud energiát nyerni ahelyett, hogy a szénhidrátból nyert cukrot égetné – hiszen azt nem adunk.

2. Kevésbé leszünk éhesek
Nem a kevesebb kalória csökkenti az éhségünket, hanem a tápanyagok: a rostok, a fehérje és az egészséges zsírok. Sajnos az egyszerű, finomított szénhidrátokból mindhárom hiányzik, viszont gyors és olcsó kalóriaforrás.
Az eredmény: egyre lustábbak és éhesebbek leszünk, és hajlamosak leszünk fejest ugrani a nasis fiókba.
Jó tanács: kezdjük a napunkat magas fehérje- és zsírtartalmú étellel, mint például görög joghurttal, zöldséges rántottával vagy chia magos pudinggal, és így csökkenthetjük az éhségünket.
3. Laposabb lesz a hasunk
Az egyik első dolog, amit észreveszünk, amikor az egyszerű szénhidrátot magas rosttartalmú élelmiszerekkel pótoljuk, hogy a hasunk egyre laposabb lesz. Az ok: a legtöbb amerikai csak napi 15 gramm rostot visz be az ajánlott 25-38 grammhoz képest.
Ennek eredményeképpen az egészséges emésztőszervi baktériumok kevesebbet kapnak enni, és az egészségtelen, úgynevezett patogén baktériumok veszik át a helyüket, nekik pedig ünnepi lakoma a cukor.
Ezek a kis gazemberek okozzák a felfúvódást, és teszik nagyobbá a hasunkat a valódi méretéhez képest. „A rostfogyasztás növelése elősegíti az egészség fenntartását" – mondja Isabel Smith dietetikus, a Isabel Smith Nutrition megalapítója.

Jó tanács: a fehér kenyér helyett használjunk teljes kiőrlésűt, vagy ha éhesek vagyunk fő étkezések között, együnk nyers diót, mogyorót.
A mogyoró és a dió nagyszerű rost- és egészséges zsírforrás, ami segít leküzdeni a szervezet számára a gyulladásokat, és segíti az emésztést.
4. Radikálisan csökkentjük a cukorbetegség kockázatát
Az egyszerű szénhidrátok egyszerű cukrokból vannak, és ha túl sokat eszünk belőlük, az rövid és hosszú távon is megbosszulja magát. Minél több ilyen gyorsan emészthető cukrot fogyasztunk el, annál több inzulint termel a hasnyálmirigyünk, ami végső soron akár inzulinrezisztenciához is vezethet, és végül kialakulhat a kettes típusú cukorbetegség.
5. Erősebbek lesznek az izmaink
A világon szinte bármelyik étel egészségesebb az egyszerű szénhidrátoknál – a hamburgertől kezdve a sült húson át a joghurtig. Részben ez azért van, mert az egyszerű szénhidrátokból hiányzik a fehérje, ami az izmok építőanyaga (és kulcs alkotóeleme az egészséges hajnak, körömnek és bőrnek).
Ha a testünket fehérjével és más tápanyagokkal töltjük fel, megadjuk neki, ami ahhoz kell, hogy plusz kalóriák igénybevétele nélkül növekedjen.
Jó tanács: ha a főétkezések között jellemzően megéhezünk, próbáljunk meg az édességek helyett magas fehérjetartalmú ételeket nassolni, amelyek üzemanyaggal látják el a szervezetünket.

6. Energikusabbnak érezzük magunkat
Természetesen nem minden szénhidrát rossz. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátra a helyes működéséhez, és ez rendkívül fontos a megfelelő agy- és izomműködés céljából. Az egyszerű szénhidrátról hosszabban tartó üzemanyagra való átváltással biztosítjuk a folyton készen álló energiaforrást, és elkerüljük a fent-lent ingadozást, amit az egyszerű szénhidrátok okoznak.
Válasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű kenyeret, zabpelyhet, barnarizst és más teljes kiőrlésű gabonákat. Így nem lesz szükségünk a továbbiakban arra, hogy gyorsan jussunk energiához, és nem fogjuk vonszolni magunkat a fáradtságtól a délutáni órákban.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.