Menü

Alufólia kisokos

Nálunk gyakran használt konyhai dolgok közé tartozik az alufólia használata. Szinte mindig ehhez nyúlok, ha sütésről van szó, de gyakran kerül már kész ételek fölé is, mint takaró anyag. Az alufólia használata már nagyon régre nyúlik vissza. Kezdetben cukorkák, rágógumik csomagolására használták, majd átvette a gasztronómia, így megnőtt a konyhai felhasználása. A sült zöldségektől kezdve, a halakig rengeteg étel elkészítését könnyíti meg.

Az alumíniumfólia egy papírvékony, fényes alumíniumfém lap. Gyártása során nagy fémlapokat addig hengerelnek, amíg azok 0,2 milliméter vékonyságúra össze nem nyomódnak. Ezeket a fémlemezeket a konyhán kívül még sokféleképpen hasznosítják, többek között az ipari csomagolásban, szigetelésben és szállításban. Az előállítás módjából adódik a két színe. Szerintem már, többször eltűnődött, hogy vajon mi lehet a különbség a fényes és a matt oldal között. Elmondások szerint, befolyással lehet a hővezetésre, vagy a biztonságra, valaki arra esküszik, hogy csak az alját és a tetejét jelzi, de akad olyan is, aki észre se vette, hogy van különbség a két oldal között.

A kérdésekre a választ a Reynold's Kitchen fóliamárka adta meg. A főzés szempontjából teljesen mindegy, hogy a fólia melyik oldalát használjuk, az étel minőségén és a sütés gyorsaságára nincs hatással. Sőt lényegében nincs is jelentősége, mivel ez csak egy gyártási sajátosság. Az alufóliát alumíniumból állítják elő, melyet megolvasztanak, majd lapokat formáznak belőle, és hengerek közé szorítva, hőt és nyomást alkalmazva préselik egyre vékonyabbra. Egy ponton azonban a fólia már olyan vékony, hogy könnyen elszakadhat, ezért dupla rétegben helyezik be a görgők közé. Na, ebből adódik az oldalak közti különbség. Ugyanis, ahol a két fólia találkozik az lesz a matt oldal, ami pedig hengerrel, az lesz a fényes.

Manapság egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, illetve egyre több kutatás folyik azzal kapcsolatba, hogy mennyire egészséges ennek használata. Ugyanis a főzéshez, sütéshez és grillezéshez használt alufóliák egy része beleolvadhat az ételbe, ami idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Összekapcsolták az Alzheimer-kórral, továbbá a kutatások kimutatták, hogy a magas alumínium bevitel összefügghet az emberi sejtek növekedési ütemének csökkenésével, továbbá káros lehet a csontbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegek számára.

De mi befolyásolja az ételekbe való beleolvadást? Természetesen a sor elején van a hőmérséklet. Minél magasabb hőfokon főzünk, annál kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy ez megtörténjen. A második a savasság. Egy jó paradicsomos, vagy ecetes étel károsíthatja a fólia felületét, ami belekerülhet a kajába. Ugyan ez vonatkozik a savas, fűszeres ételekre is.

De most akkor kezdjünk el aggódni a használata kapcsán? Erről szó sincs. Amíg az alufóliát hagyományos módon, ésszerű keretek között használjuk, nincs mitől tartanunk. De ha mégis más alternatíva után néznénk, akkor szóba jöhet a zsírpapír, üvegtálak, fémkosarak, nyársak.

A megmaradt termékkel mit tudunk kezdeni, ha nem ételkészítésre használjuk? Egy labdává gyúrt alufólia darabbal könnyedén lesikálhatjuk a makacs szennyeződéseket az öntöttvas serpenyőről, kotlákról. Az olló, kések élesítésére is alkalmas. Egy alufólia lapot legalább háromszor hajtsuk félbe, ha ezt megvagdossuk az ollóval, érezhetően élesebb lesz. Ezüst fényesítésére is alkalmas, de megvédheti a gázunkat is a kicsapódó zsiradékoktól, ha letakarjuk vele a háztartási gépet. Van, aki festésnél letakarásra, van, aki festési technikaként használja. Még sorolhatnánk, a felhasználási módokat, de ettől most tekintsünk el.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.