Menü

Alufólia kisokos

Nálunk gyakran használt konyhai dolgok közé tartozik az alufólia használata. Szinte mindig ehhez nyúlok, ha sütésről van szó, de gyakran kerül már kész ételek fölé is, mint takaró anyag. Az alufólia használata már nagyon régre nyúlik vissza. Kezdetben cukorkák, rágógumik csomagolására használták, majd átvette a gasztronómia, így megnőtt a konyhai felhasználása. A sült zöldségektől kezdve, a halakig rengeteg étel elkészítését könnyíti meg.

Az alumíniumfólia egy papírvékony, fényes alumíniumfém lap. Gyártása során nagy fémlapokat addig hengerelnek, amíg azok 0,2 milliméter vékonyságúra össze nem nyomódnak. Ezeket a fémlemezeket a konyhán kívül még sokféleképpen hasznosítják, többek között az ipari csomagolásban, szigetelésben és szállításban. Az előállítás módjából adódik a két színe. Szerintem már, többször eltűnődött, hogy vajon mi lehet a különbség a fényes és a matt oldal között. Elmondások szerint, befolyással lehet a hővezetésre, vagy a biztonságra, valaki arra esküszik, hogy csak az alját és a tetejét jelzi, de akad olyan is, aki észre se vette, hogy van különbség a két oldal között.

A kérdésekre a választ a Reynold's Kitchen fóliamárka adta meg. A főzés szempontjából teljesen mindegy, hogy a fólia melyik oldalát használjuk, az étel minőségén és a sütés gyorsaságára nincs hatással. Sőt lényegében nincs is jelentősége, mivel ez csak egy gyártási sajátosság. Az alufóliát alumíniumból állítják elő, melyet megolvasztanak, majd lapokat formáznak belőle, és hengerek közé szorítva, hőt és nyomást alkalmazva préselik egyre vékonyabbra. Egy ponton azonban a fólia már olyan vékony, hogy könnyen elszakadhat, ezért dupla rétegben helyezik be a görgők közé. Na, ebből adódik az oldalak közti különbség. Ugyanis, ahol a két fólia találkozik az lesz a matt oldal, ami pedig hengerrel, az lesz a fényes.

Manapság egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, illetve egyre több kutatás folyik azzal kapcsolatba, hogy mennyire egészséges ennek használata. Ugyanis a főzéshez, sütéshez és grillezéshez használt alufóliák egy része beleolvadhat az ételbe, ami idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Összekapcsolták az Alzheimer-kórral, továbbá a kutatások kimutatták, hogy a magas alumínium bevitel összefügghet az emberi sejtek növekedési ütemének csökkenésével, továbbá káros lehet a csontbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegek számára.

De mi befolyásolja az ételekbe való beleolvadást? Természetesen a sor elején van a hőmérséklet. Minél magasabb hőfokon főzünk, annál kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy ez megtörténjen. A második a savasság. Egy jó paradicsomos, vagy ecetes étel károsíthatja a fólia felületét, ami belekerülhet a kajába. Ugyan ez vonatkozik a savas, fűszeres ételekre is.

De most akkor kezdjünk el aggódni a használata kapcsán? Erről szó sincs. Amíg az alufóliát hagyományos módon, ésszerű keretek között használjuk, nincs mitől tartanunk. De ha mégis más alternatíva után néznénk, akkor szóba jöhet a zsírpapír, üvegtálak, fémkosarak, nyársak.

A megmaradt termékkel mit tudunk kezdeni, ha nem ételkészítésre használjuk? Egy labdává gyúrt alufólia darabbal könnyedén lesikálhatjuk a makacs szennyeződéseket az öntöttvas serpenyőről, kotlákról. Az olló, kések élesítésére is alkalmas. Egy alufólia lapot legalább háromszor hajtsuk félbe, ha ezt megvagdossuk az ollóval, érezhetően élesebb lesz. Ezüst fényesítésére is alkalmas, de megvédheti a gázunkat is a kicsapódó zsiradékoktól, ha letakarjuk vele a háztartási gépet. Van, aki festésnél letakarásra, van, aki festési technikaként használja. Még sorolhatnánk, a felhasználási módokat, de ettől most tekintsünk el.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!