Menü

Mire használható a fehér mák?

A mák, már az ókor óta ismert, azonban kezdetben csak örömszerzésre, olykor-olykor pedig gyógyításra használták. Az ételeinkbe, ezért csak pár száz éve használjuk. A népi hagyományokat tekintve a termékenységet jelképezi a mákgubó, éppen ezért sokszor az esküvőn mákot szórtak az ifjú párra. Az sem véletlen, hogy karácsony közeledtével egyre több mákos finomság kerül az asztalra, mivel úgy tartják, hogy a szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget és az életet szimbolizálják.

De ha ügyetlenek vagyunk, és sütésfőzés közben kiszóródik a mák, akkor az, betegséget, és anyagi veszteséget jövendöl. A görögök pedig a jövendölés során is használták. Úgy hiszem, a legtöbb háziasszonynak nem lapul egy zacskó fehér mák a kamrájában. Pedig a gasztronómiában, már Európában is több éve ismerik. Úgyhogy, vegyük górcső alá, ezt a bizonyos növényt, és nézzük meg, mire is használhatjuk, ha mégiscsak szembe jön velünk ez az alapanyag. A kuriózumokat hajhászók, egyelőre még nem fedezték fel itthon szélesebb körökben is a fehér mákot.

Nem úgy, mint a biokörökben nagy népszerűségnek örvendő, és pár éve igen csak felkapott chiamagot, lenmagot vagy éppen a fenyőmagot. Pedig nem csak beszerezhető, hanem könnyen termeszthető is itthon ez a fajta növény. Tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a hazánkban ismert fajtáé. A mi kontinensünkön, kevés rá a kereslet, de az Ázsiai országokban (ahonnan származik) előszeretettel használják az ételeikhez. Enyhén meg szokták pörkölni, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, kenyerekhez, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

A fehér mák további elnevezése utal a származási helyére, tehát indiai, vagy ázsiai mákként is találkozhatunk vele. A fehér szín megnevezése becsapós lehet, ugyanis, inkább tört fehér, sárgás színben játszik. Az íze a dióéhoz hasonlít, éppen ezért alkalmas a dió helyettesítésére is.

Felhasználását tekintve, ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Tehát mákos tészta, mákos guba, mákos rétes, de almás-mákos pite is készülhet belőle. De a péksüteményeinket is bátran megszórhatjuk vele. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Azonban kisebb ópiumtartalommal bír a miáltalunk ismert fajtához képest. A magokban található olaj telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag, továbbá kalciumtartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma alacsony. Tehát aki diétára adja a fejét, annak kiváló alapanyagot nyújthat az ételkészítés során. Vas, a réz, a kalcium, a kálium, a mangán, a cink és a magnézium és még további ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Betegségmegelőző és egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik, úgyhogy, bátran fogyasszuk, építsük bele az étrendünkbe. Még akkor is, ha olykor-olykor bosszúságot okoz, hogy beleragad a fogunk közé.

Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle, ezért sötét helyen, jól lezárva tárolható. Továbbá a kozmetikában, szépségiparban bőrápolásra is használják.

Magyarországon említést a fehér mák vonatkozásában, csak Szentesen lehet találni. Európában, pedig főként Ausztriában termesztik. A Waldviertel régió fő gazdasági bevétele a máktermesztésre alapszik. Mákturizmust alakítottak ki, az itt megtermelt mákfélék köré. Tehát ha szeretünk kísérletezni, új és különleges alapanyagokat kipróbálni, akkor bátran nyúljunk a fent említett növény után.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.