Menü

Mire használható a fehér mák?

A mák, már az ókor óta ismert, azonban kezdetben csak örömszerzésre, olykor-olykor pedig gyógyításra használták. Az ételeinkbe, ezért csak pár száz éve használjuk. A népi hagyományokat tekintve a termékenységet jelképezi a mákgubó, éppen ezért sokszor az esküvőn mákot szórtak az ifjú párra. Az sem véletlen, hogy karácsony közeledtével egyre több mákos finomság kerül az asztalra, mivel úgy tartják, hogy a szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget és az életet szimbolizálják.

De ha ügyetlenek vagyunk, és sütésfőzés közben kiszóródik a mák, akkor az, betegséget, és anyagi veszteséget jövendöl. A görögök pedig a jövendölés során is használták. Úgy hiszem, a legtöbb háziasszonynak nem lapul egy zacskó fehér mák a kamrájában. Pedig a gasztronómiában, már Európában is több éve ismerik. Úgyhogy, vegyük górcső alá, ezt a bizonyos növényt, és nézzük meg, mire is használhatjuk, ha mégiscsak szembe jön velünk ez az alapanyag. A kuriózumokat hajhászók, egyelőre még nem fedezték fel itthon szélesebb körökben is a fehér mákot.

Nem úgy, mint a biokörökben nagy népszerűségnek örvendő, és pár éve igen csak felkapott chiamagot, lenmagot vagy éppen a fenyőmagot. Pedig nem csak beszerezhető, hanem könnyen termeszthető is itthon ez a fajta növény. Tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a hazánkban ismert fajtáé. A mi kontinensünkön, kevés rá a kereslet, de az Ázsiai országokban (ahonnan származik) előszeretettel használják az ételeikhez. Enyhén meg szokták pörkölni, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, kenyerekhez, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

A fehér mák további elnevezése utal a származási helyére, tehát indiai, vagy ázsiai mákként is találkozhatunk vele. A fehér szín megnevezése becsapós lehet, ugyanis, inkább tört fehér, sárgás színben játszik. Az íze a dióéhoz hasonlít, éppen ezért alkalmas a dió helyettesítésére is.

Felhasználását tekintve, ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Tehát mákos tészta, mákos guba, mákos rétes, de almás-mákos pite is készülhet belőle. De a péksüteményeinket is bátran megszórhatjuk vele. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Azonban kisebb ópiumtartalommal bír a miáltalunk ismert fajtához képest. A magokban található olaj telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag, továbbá kalciumtartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma alacsony. Tehát aki diétára adja a fejét, annak kiváló alapanyagot nyújthat az ételkészítés során. Vas, a réz, a kalcium, a kálium, a mangán, a cink és a magnézium és még további ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Betegségmegelőző és egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik, úgyhogy, bátran fogyasszuk, építsük bele az étrendünkbe. Még akkor is, ha olykor-olykor bosszúságot okoz, hogy beleragad a fogunk közé.

Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle, ezért sötét helyen, jól lezárva tárolható. Továbbá a kozmetikában, szépségiparban bőrápolásra is használják.

Magyarországon említést a fehér mák vonatkozásában, csak Szentesen lehet találni. Európában, pedig főként Ausztriában termesztik. A Waldviertel régió fő gazdasági bevétele a máktermesztésre alapszik. Mákturizmust alakítottak ki, az itt megtermelt mákfélék köré. Tehát ha szeretünk kísérletezni, új és különleges alapanyagokat kipróbálni, akkor bátran nyúljunk a fent említett növény után.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.