Menü

Műfenyő, vágott vagy élő?

Legfrissebb tanulmányok szerint a magyarok nagy része kisebb fenyőt vesz már, vajon mi ennek az oka és melyek a legkedveltebb megoldások?

A fenyővásárlási szokások egyik fontos meghatározója a családok jövedelmi helyzete. Évről évre egyre megterhelőbb a családi kasszának a karácsonyfa beszerzése és feldíszítése. Még mindig a nordmann fenyő a legkedveltebb, de mondhatni elég drága, hiszen egy 2 méteres példány nem ritkán akár 22-25 ezer Ft is lehet.

A nordmann fenyőt azért szeretika legtöbben, mert szabályos, kúp alakú fa, melynek levelei fényes sötétzöldek. Kivételesen szép szabályos fenyő.

Mennyit költ fára a többség?

A vásárlók 52 százaléka a megkérdezett fogyasztók szerint kb. 7 ezer Ft-ból vesz fát az ünnepekre. A családok általában nem spórolnak a karácsonyfán, hiszen az ünnep elengedhetetlen kelléke, pláne, ha kisgyermekük is van, ezért inkább a költséghatékony megoldás mellett döntenek: kisebbet, olcsóbbat vesznek.

A műfenyő is egyre népszerűbb, a vásárlók mintegy 26% veszi ezt a változatot, ennek oka környezetvédelem, de inkább a többszöri felhasználhatóság, illetve kényelmesebb, hiszen a lehulló tűlevelekre megoldást jelent.

Kisebb kontra nagyobb fenyő

Azt szoktam mondani, ahogy nőnek a gyerekek, úgy megy össze a fa, ebben pedig van némi igazság. Kisgyerekek még szeretnek rácsodálkozni a nagyobb fenyőre, ám az évek előrehaladtával már tökéletesen elég egy kisebb méretű fa is, melynek sok előnye van:

- bárhol elfér, kis folyosón is, előszobában is

- kevesebb dísz kell rá

- költséghatékonyabb.

Élő vagy mű?

A cserépben forgalmazott gyökeres fenyő különleges, hosszú távú dísze lehet lakásunknak. Előnyei, hogy levelei nem szúrnak és nem hullanak. A karácsonyfatűz veszélye is kisebb, mivel nehezebben gyullad meg, nem szárad ki. Ennek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy a növény gyökere nem sérült-e, a földlabda nem mozog-e az edényben, mert ebben az esetben tönkremegy a fenyő az ültetés után. A fenyőt vásárlás után óvatosan szállítsuk és hazaérve lassan szoktassuk hozzá a szoba hőmérsékletéhez. Tegyük a kályhától távol és öntözzük naponta, ünnepek után pedig tegyük a teraszra, óvatosan szoktassuk a kinti időjáráshoz és később ültessük ki a szabadba, körültekintően kiválasztva a helyet számára, hiszen a fa folyamatosan nőni fog, 20 m-nél is magasabbra, átmérője pedig akár 8 m is lehet.

Milyen karácsonyi rituálékat tartunk manapság?

A karácsonyhoz kapcsolható hagyományok már a Luca-napi népszokásokkal kezdetüket veszik. Ekkor az emberek már készülődnek az év végére, elintézik ügyes-bajos dolgaikat, égen ezidőtájt rendbe tették a portáikat, kitakarították a házakat, az istállókat.

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni és nem volt ajánlatos kölcsönadni sem.

A karácsonyhoz sok kedves népszokás tartozik, megszívlelendő az üzenetük, ilyen rituálé a Luca napi hagyományok mellett a fenyőfadíszítés, az ünnepi vacsora, a betlehemezés.

A betlehemezés hagyománya ma is él, iskolákban színdarab formájában játsszák el a jól ismert jelenetet a gyermekek, sok családban pedig betlehem kerül a fa alá, vagy dísz formájában a fára.

Sokunknak megvannak a saját családi ünnepi hagyományai otthon, legyen az akár a megszokott családi bejglirecept, vagy dekoráció, az ünnepi klasszikus menü, vagy akár – mint nálunk – az alma.

Mit jelképez az alma szenteste az asztalon?

Az alma egyebek mellett az összetartozást is jelenti. Szenteste a családban minden évben felvágom az almát az ünnepi vacsora előtt vagy után és annyi részre vágom, ahányan az asztal körül vagyunk, majd mindenki elfogyasztja a maga darabját.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.