Menü

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.

A hidratáció fontossága

A meleg időjárás, és a fokozott izzadás miatt nyáron különösen fontos a megfelelő hidratáltság fenntartása. Ilyenkor a napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása szinte kötelező, mivel sokkal inkább kiszárad a szervezetünk. Még inkább érdemes kipróbálni a természetes hűsítő italokat, mint a citromos víz, a gyümölcsteák, és a friss gyümölcslevek. Az alkohol, valamint a koffein pedig dehidratáló hatással vannak a szervezetre, izzadni kezdünk tőle, így ezeket érdemes kerülni. Ha már mindenképp alkoholt fogyasztunk, akkor érdemesebb az esti órákban inni, vagy amikor hűvösebb idő van.

A könnyű, és a tápláló ételek fogyasztása segít fenntartani az energiaszintet, és a jó közérzetet. A friss gyümölcsök, és zöldségek tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, és antioxidánsokkal, amelyek hasznosak az emberi szervezet számára. Érdemes a nehéz zsíros ételek helyett salátákat, grillezett húsokat és halakat választani, amelyek kevésbé hizlalnak. Ebben ráadásul az is segít, hogy ilyenkor desszertként lehet fagyizni, jégkrémet enni a klasszikus csokievés helyett.

Mozgás a szabadban

A nyár kiváló alkalom a szabadtéri tevékenységekre, túrázásra, és kerékpározásra is, viszont érdemes inkább a reggeli, vagy esti órákban edzeni, ezzel elkerülve a nagy hőséget, és a tűző napsütést. A természetben töltött idő csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot, valamint ez az időszak jó lehet kisebb kirándulásokra, kerti programokra is. Szabadban tartózkodás esetén viseljünk könnyű, légáteresztő ruházatot és sapkát, hogy megvédjük magunkat a Naptól, valamint ha érzékeny a bőrünk, akkor mindenképp használjunk naptejet, hogy ne égjünk le 10 perc alatt teljesen vörösre. Ezen hónapok a mozgás, és a kültéri programok terén mindent megadnak nekünk, amire szükségünk van: napsütést, száraz időt, szabadidőt, az ezzel járó kalandokat már nekünk kell kiaknázni.

Bőrápolás nyaranta

A napfény, a meleg, és a magas páratartalom kihívást jelenthetnek a bőr számára. A napfényvédő krémek mellett, ilyenkor érdemes könnyű, hidratáló krémeket használni, az arc, vagy a kézfej ápolására. Ilyenkor a napi többször tusolás is hasznos lehet, viszont ezzel együtt figyelni kell a bőr kiszáradására is. Valamint a dezodor, és a parfüm a meleg időjárás miatt egyfajta alapkellék kell, hogy legyen, ami az illata mellett, bizonyos esetekben ápolja is a bőrünket.

Összességében a kiegyensúlyozott nyári időszak testi, és mentális szempontból is nagyon fontos. Ezen hónapok a megújulás és a feltöltődés időszakát jelentik, ha odafigyelünk a megfelelő hidratációra, táplálkozásra, bőrápolásra és a rendszeres mozgásra is. Röviden: élvezzük a meleg idő örömeit, próbáljunk többet piheni, ha lehetőségünk engedi, és ez az időszak nyújtja a legjobb lehetőséget a szabadtéri kikapcsolódásra is.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!