Menü

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.

A hidratáció fontossága

A meleg időjárás, és a fokozott izzadás miatt nyáron különösen fontos a megfelelő hidratáltság fenntartása. Ilyenkor a napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása szinte kötelező, mivel sokkal inkább kiszárad a szervezetünk. Még inkább érdemes kipróbálni a természetes hűsítő italokat, mint a citromos víz, a gyümölcsteák, és a friss gyümölcslevek. Az alkohol, valamint a koffein pedig dehidratáló hatással vannak a szervezetre, izzadni kezdünk tőle, így ezeket érdemes kerülni. Ha már mindenképp alkoholt fogyasztunk, akkor érdemesebb az esti órákban inni, vagy amikor hűvösebb idő van.

A könnyű, és a tápláló ételek fogyasztása segít fenntartani az energiaszintet, és a jó közérzetet. A friss gyümölcsök, és zöldségek tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, és antioxidánsokkal, amelyek hasznosak az emberi szervezet számára. Érdemes a nehéz zsíros ételek helyett salátákat, grillezett húsokat és halakat választani, amelyek kevésbé hizlalnak. Ebben ráadásul az is segít, hogy ilyenkor desszertként lehet fagyizni, jégkrémet enni a klasszikus csokievés helyett.

Mozgás a szabadban

A nyár kiváló alkalom a szabadtéri tevékenységekre, túrázásra, és kerékpározásra is, viszont érdemes inkább a reggeli, vagy esti órákban edzeni, ezzel elkerülve a nagy hőséget, és a tűző napsütést. A természetben töltött idő csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot, valamint ez az időszak jó lehet kisebb kirándulásokra, kerti programokra is. Szabadban tartózkodás esetén viseljünk könnyű, légáteresztő ruházatot és sapkát, hogy megvédjük magunkat a Naptól, valamint ha érzékeny a bőrünk, akkor mindenképp használjunk naptejet, hogy ne égjünk le 10 perc alatt teljesen vörösre. Ezen hónapok a mozgás, és a kültéri programok terén mindent megadnak nekünk, amire szükségünk van: napsütést, száraz időt, szabadidőt, az ezzel járó kalandokat már nekünk kell kiaknázni.

Bőrápolás nyaranta

A napfény, a meleg, és a magas páratartalom kihívást jelenthetnek a bőr számára. A napfényvédő krémek mellett, ilyenkor érdemes könnyű, hidratáló krémeket használni, az arc, vagy a kézfej ápolására. Ilyenkor a napi többször tusolás is hasznos lehet, viszont ezzel együtt figyelni kell a bőr kiszáradására is. Valamint a dezodor, és a parfüm a meleg időjárás miatt egyfajta alapkellék kell, hogy legyen, ami az illata mellett, bizonyos esetekben ápolja is a bőrünket.

Összességében a kiegyensúlyozott nyári időszak testi, és mentális szempontból is nagyon fontos. Ezen hónapok a megújulás és a feltöltődés időszakát jelentik, ha odafigyelünk a megfelelő hidratációra, táplálkozásra, bőrápolásra és a rendszeres mozgásra is. Röviden: élvezzük a meleg idő örömeit, próbáljunk többet piheni, ha lehetőségünk engedi, és ez az időszak nyújtja a legjobb lehetőséget a szabadtéri kikapcsolódásra is.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!