Menü

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Az időjósok szerint a következő napok is jelentős felmelegedést hoznak, a gyerekeket, időseket, szívbetegeket ez még jobban próbára teszi, hiszen az ő szervezetük egy ilyen nagymértékű felmelegedéshez nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni. Az arra érzékenyek, a szív- és érrendszeri betegek nyilvánvalóan nehezebben viselik az időjárás változásait.

Hogyan hat a melegfront a szervezetre?

A következő tünetektől szenvednek ilyenkor sokan: fáradékonyság, erős szívdobogásérzés, ödéma, nehézlégzés.

A melegfront közeledtével csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik. Minden frontra elmondható, hogy érzékenyebbé válhatnak olyankor a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, megjelennek a reumatikus panaszok.

A melegfront átvonulása után a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. A vérzéshajlam fokozódása miatt gyakoribb az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás a kánikulai melegben.

Fel kell hívni a figyelmet a fokozott napvédelemre!

Egészséges embereknek is el kell mondani, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon és a mértéktelen napozást is kerüljük, hisz könnyen napszúrást kaphatunk, de a betegeknek még inkább oda kell figyelniük arra, hogy széles karimájú kalap, napszemüveg legyen náluk, kerüljék a közvetlen napfényt és öltözzenek kényelmesen, jól szellőzően.

Egy rossz ruhaválasztás a meleget még tetézheti, míg egy komfortos, világos, szellős öltözékben sokkal könnyebben viseljük a kánikulát.

Mi a teendőnk, ha valaki hőgutát kapott?

Ha látjuk valakin, hogy rosszul érzi magát, érdemes leültetni, lehetőség esetén lefektetni, a lehetőségeknek megfelelően alkalmazni hideg borogatást, esetleg felkereshetünk légkondicionált helyiséget.

Mindig gondolkodom, vajon ki kell hangsúlyozni a bőséges folyadékfogyasztást, de talán nem baj, ha megemlítjük, ugyanakkor a kánikulában érdemes kerülni a túl sok koffeines italt és az alkoholt! Tapasztalatból tudom, hogy a gyerekekre, és az idősebbekre fokozott figyelmet szükséges fordítani, ők ugyanis kevésbé érzik a szomjúságot, ezért gyakrabban kell figyelmeztetni őket az ivásra, a dehidratáció elkerülése végett. Maguktól már csak akkor jut eszükbe, mikor nagyon szomjasok.

Hogy mennyi vizet kell inni egy nap, vagyis kellene, arra már a neten számos napi folyadékszükséglet kalkulátor rendelkezésre áll, ahol a kért adatok megadása után megtudhatjuk mit, mikor és mennyit igyunk.

Felhívják a figyelmünket arra is, hogy nem szükséges drága ízesített ásványvizeket vásárolni, tökéletesen megfelel a csapvíz is, illetve, hogy mindenképpen kerüljük a cukrozott, illetve cukros innivalókat.

A folyadékszükséglet kiszámítása személyre szabott, de általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt számára naponta a 2 liternyi folyadékpótlás az ideális, persze aktív sport, nyári meleg, vagy komoly igénybevételt jelentő, izzadással járó fizikai munkavégzés esetén ennek akár a duplája, triplája is lehet a szükséges bevitel.

Mikor igyunk?

Nagyobb mennyiséget semmiképpen ne közvetlenül ebéd előtt, közben, illetve utána, mert az ekkor bevitt folyadék az ételt felhígítja az emésztőnedveket, így nem lesz megfelelő az emésztés.

Az előrejelzések szerint a következő napok jelentős felmelegedést, komoly kánikulát hoznak, ami még az egészséges szervezetet is megviseli, a szívbetegeknek azonban fokozott óvatosság szükséges.

Ne használjuk a lejárt naptejet!

Amikor beköszönt a kánikula, hajlamosak vagyunk csak előkapni a tavalyi fényvédő készítményeket, gondolván „ jó lesz az még idén”, ám most elmondunk néhány okot, amiért sose használjuk a lejárt szavatosságú napvédő szereket, sem semmilyen más lejárt kozmetikumot.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.