Menü

Érdekességek a foci világából

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság a 17. Európa-bajnokság, amely az UEFA által szervezett, négyévente megrendezésre kerülő Európa-bajnokság a férfi labdarúgó-válogatottak számára. A tornát június 14. és július 14. között rendezik Németországban. Németország második alkalommal rendezi meg az Eb-t. A címvédő az olasz válogatott.

Az eredményekről, selejtezőkről, sorsolásokról, csoportokról és csoportkörökről, „matekozásról” szívesen meghagyom másnak az okfejtést, azonban néhány számomra érdekes tudnivalót összegyűjtöttem.

Az egyik érdekesség a németeknél például nem más, mint a női parkolóhelyek. Igen, jól írtam. Németországban külön vannak parkolóhelyek a nők számára. De ez nem amiatt van, mert a németek úgy gondolják, hogy a nők nem tudnak parkolni, hanem ez inkább egy figyelmes gesztus, mivel a németek nagy hangsúlyt fektetnek a nők elleni támadásokra és ezért ezeket a pakolóhelyeket a nagy parkolóházak kijáratának a közelében helyezik el.

A másik érdekesség, ami a focival kapcsolatos, az az, hogy Németországban a piros lapot fenékkártyának is szokták hívni. Ennek az az oka, hogy régebben fekete fehér színben nézték a foci mérkőzéseket, és a lapokat csak úgy tudták megkülönböztetni, hogy az egy kártyát a mellényéből vette ki ez volt a sárga lap. A piros lapot pedig a fenekétől vette elő és ennek következtében lett a neve fenékkártya.

Talán nem mondok újat azzal, hogy Spanyolország ad helyet a világ két leggazdagabb klubcsapatának, a Real Madridnak és a Barcelonának. Mindemellett nem egy világhíres labdarúgót adott már a spanyol válogatott az elmúlt évtizedekben a sportszeretőknek.

A kék olaszok!

1910-ben, az első meccsen az olaszok még fehér mezben léptek a pályára. Sokan úgy tartják azért lett ez a szín választás, mert akkortájt az olasz elsőszámú csapat, a Pro Vercelli volt, és az ő mezük színe volt fehér. Mindazonáltal már ezen a mezen is felfedezhető volt a Szavojaiak nemesi címere. Az 1924-ben, ellenünk játszott ütközésen váltották le a mez színét azúrkékre, a Szavojai család előtti tisztelet jeléül. Az azúrkék színt a tiszta kék égbolthoz szokták hasonlítani. Az olasz focicsapat beceneve pedig nem más, mint az Azzurri (azúrkékek) vagy a Squadra Azzurra (azúrkék csapat). A kék szín népszerűsége nem állt meg a focinál, egyéb olasz sportágakban is a kék az alapszíne a sportruházatoknak.

Tudták, hogy Anglia találta fel a futballt? Viszont ahhoz képest, hogy milyen régóta játszák ezt a sportot, még sose nyertek eb-t..

Végül, kis kitekintés. A vb-k történetében mi rúgtuk a legtöbb gólt? A kérdést úgyis feltehettem volna, hogy ki aratta a legnagyobb arányú győzelmet a vb-ken, hiszen az 1982-es világbajnokságon elért 10–1-es magyar siker Salvador legjobbjai ellen azóta is rekord (igaz a németeknke is van egy 9-0-juk azóta)

Üdülni bérelt autóval. Mire figyeljünk, mire készüljünk?

Sokan utaznak úgy, hogy már a repülőtéren bérelt autót használnak a nyaralásuk vagy üzleti útjuk idején. Kényelmes megoldás ez, ami sokszor elég drága, egy-egy ritka esetben pedig szükséges, ha nem az EU-n belül utazik valaki, vagy rövid idő alatt nagyon sok helyre kell eljutnia. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.

Miért fontos az aktív pihenés?

Pihenés alatt sokszor azt értjük, hogy a munkahelyről hazaérvén elnyúlunk a nappaliban a kanapén, és bekapcsoljuk a televíziót. Pedig létezik olyan, hogy aktív pihenés, amit érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen rengeteg pozitív hatása van!

Hogyan hangolható össze család, a munka és az edzés?

A család az életünk, a biztos háttér, az otthonunk, a sport vagy hobbi pedig az „én-időnk”, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy feltöltődjünk, levezessük a feszültséget, fizikálisan és mentálisan is fittek, frissek maradhassunk. Ennyi minden nem fér a napba, melyikről mondjunk le?

Mi az a munkamánia és hogyan lehet kezelni?

A munkamánia is egyfajta függőségi állapot, mai cikkünkben erről lesz szó. A függőségek azért károsak, mert negatívan hat ránk azzal, hogy háttérbe szorít minden mást, a családunkat, barátainkat, egészségünket. Hol kezdődik a munkamánia?

Biztonságosan a közösségi oldalakon, avagy mit beszéljünk át a gyerekkel

Digitális mérföldkő, mikor ismerősnek jelöl neten a saját gyerekünk, talán furcsán, talán örömmel, talán kételkedve szemléljük, ahogy a gyerek első közösségi média profilja elkészül, de mindenképp fontos leülni és megbeszélni vele néhány alapvető tudnivalót.